Annons
Annons
Karin Wallén

Karin Wallén

Ecuador

Tips – Galápagosöarna

Vagabond tipsar och guidar till Galápagosöarna.

Text: Karin Wallén • 2005-11-15 Uppdaterad 2005-11-15

Ögruppen Galápagos ligger i Stilla havet 100 mil utanför Ecuador och består av 13 större och 40 mindre öar. Sedan 1959 är ögruppen till största delen nationalpark. Man är noga med att skydda öarna från förstörelse och har därför begränsat antalet besökare.
De flesta som besöker Galápagosöarna åker på en kryssning, i fyra dagar eller en vecka. I priset ingår oftast del i dubbelhytt, helpension på båten, engelsktalande guide och transporter på öarna. Avgiften till nationalparken kostar 100 dollar och betalas på plats. Drycker, förutom vatten, kostar extra på båtarna.
Snorkelutrustning finns normalt på båtarna, men vill du dyka med tuber och hyra utrustning så ska du tala om det i förväg. Då ser arran-gören till att en dykledare mönstrar på båten för din skull. Det brukar finnas möjlighet att ladda kamerabatterier ombord på båten. Det är brukligt att ge dricks till guiden och personalen på båten när veckan är till ända.
Båtarna varierar i storlek, standard och pris men vanligt är att man tar cirka 16 passagerare i taget. De flesta är motorbåtar med soldäck, men det finns även stora kryssningsfartyg, segelbåtar och katamaraner. Vilka öar som besöks kan till viss del variera från båt till båt, men de flesta följer ungefär samma rutt och besöker öar som Floreana, Santa Cruz, North Seymour, St Bartolomé, Santa Fe, Santiago och Española. Alla besökare måste hålla sig till angivna vikar och naturstigar. Varje dag görs flera strandhugg och ibland görs lite längre promenader på öarna.

Det går att åka på egen hand till Galápagosöarna, till exempel till huvudön Santa Cruz, och därifrån göra dagsturer. Väl på plats kan det gå att hitta billigare kryssningar än dem du kan köpa i resebyråer på fastlandet eller via Internet – men du kan bli tvungen att vänta några dagar i hamnstaden Puerto Ayora innan du får plats, särskilt under högsäsong. (jun–aug, dec–jan.)

Resa dit

British Airways, från Stockholm eller Göteborg via Miami till Quito, ca 7700 kr. KLM, från Stockholm eller Göteborg via Amsterdam till Quito, ca 8400 kr. Continental, från Stockholm eller Göteborg via New York till Quito, ca 9100 kr.

Resor från fastlandet till Galápagos

Tame och Aerogal flyger dagligen från Quito, via Guayaquil, till ön Baltra. Därifrån finns färje- och bussförbindelser till staden Puerto Ayora på Santa Cruz.
Tur- och returbiljett från Quito kostar mellan 2100 kr och 3000 kr, beroende på säsong och dollarkurs. En biljett från Guayaquil kostar mellan 1800 kr och 2700 kr.

Arrangörer och priser

Många arrangörer kan erbjuda en rad olika båtar av olika typer, storlek och pris. I priserna nedan ingår inte flygresan från fastlandet. De allra billigaste och enklaste båtarna kostar från cirka 3300 kr för fyra dagar eller 4800 kr för en vecka. Då finns det oftast inget varmvatten på båten, hytterna är mycket enkla och trånga och det finns kanske inget soldäck.
För lite mer bekvämlighet går priserna upp till ungefär 5000 kr för fyra dagar eller 8500 kr för en vecka. Då finns oftast soldäck, allrum med teve, luftkonditionering och varmt vatten i badrummen.
De dyraste båtarna kostar mellan ungefär 19000 kr och 22500 kr per vecka, beroende på båt och säsong. På dessa dyrare båtar ska man kunna förvänta sig lyxig inredning, extra god service, gott om plats och kanske ett större utbud av rekreation ombord, jämfört med de billigare båtarna.
Ett par webbplatser med mer information:
http://www.galacruises.com
http://www.galapaguide.com

Svenska arrangörer

Kon-Tiki resor. Rundresa i Ecuador, 19 dagar inklusive en vecka i Galápagos, 33 900 kronor. Inkluderar flyg till Ecuador och Galápagos. Svensk färdledning. Kan även boka andra resor till Galápagos. http://www.kon-tikiresor.se, tel 08–312600.
Världens Resor. 16 dagars rundresa i Ecuador inklusive en vecka i Galápagos övärld. 39500 kronor i oktober, 40500 kronor i februari. Inkluderar flyg till Ecuador och Galápagos. Svensk färdledning. http://www.varldensresor.se, tel 08-6695525.
Jambo Tours. 10 dagars rundresa i Ecuador med fyra dagar i Galápagos kostar mellan cirka 27000 kronor och 31000 kronor, beroende på vilken tid på året man vill åka. Priserna inkluderar flyg från Sverige och ut till Galápagos. Det finns flera alternativ med förlängd resa och kombination med andra resmål. http://www.jambotours.se, tel 08-240055.
Äventyrsresor. En veckas kryssning i Galápagos övärld, 20900 kr. Priset inkluderar flyg från Quito till Galápagos och en veckas kryssning med helpension och engelsktalande guide. http://www.aventyrsresor.se, tel 08-55606900.
Incatours. Säljer kryssningar om fyra, fem eller åtta dagar. Priserna varierar beroende på hur många dagar man vill åka och vilken båt man väljer. En veckas kryssning kostar mellan 8950 kr och 15350 kr. Flygresan Quito–Galápagos tillkommer. Det finns även resor med startpaket på fyra nätter i Quito, transfers och stadsrundtur som kostar 1850 kr extra, och andra rundturer i Ecuador där Galápagos ingår. http://www.inca.se, tel 0200-120400, 08-7903030.
Inti Tours. Fyra-, fem- och åttadagarskryssningar med båtar i olika prisklasser. Med en lite bättre båt i turistklass kostar fyra dagar cirka 8300 kr och en vecka cirka 12000 kr. Priserna inkluderar flyg från Quito. http://www.intitours.net, tel 08-222770.

Utrustning

Solskyddskräm, hatt, vattenflaska, badkläder, kamera, en god bok, både vandringsskor och sandaler, och sunt förnuft i förhållande till det vilda djurlivet. Ta gärna med en skön sång också, till stjärnklara kvällar på båten.

Bo på Santa Cruz

Puerto Ayora:
Finch Bay Hotel, Punta Estrada, vid stranden. Tel 05-2526297. Lyxhotell med stor pool och strand. Dubbelrum med frukost kostar 1950 kr.
Lobo de Mar, 12 de Febrero/Avenida Charles Darwin. Tel 05-2526188. Hotell med liten pool, bar och annan service. En del rum har utsikt mot havet. 610 kr inklusive frukost och privat badrum.
Estrella del Mar, 12 de Febrero. Tel 05-2526427. Enkelt men rent, en del rum har havsutsikt. Dubbelrum kostar 300 kr med frukost och eget badrum.

Äta och dricka

Kryssningsbåtarna serverar normalt helpension, och bör kunna ta hänsyn till vissa önskemål, till exempel om vegetarisk mat – om du säger till i förväg. Dricksvatten, kaffe och te brukar vara gratis på båten och tillgÙ�ngligt för resenärerna att förse sig själva av under dagen. I Puerto Ayora på Santa Cruz finns flera restauranger, kaféer och barer längs huvudgatan som går längs med havet.
I hamnen ligger restaurangen Salvavidas som har fiskrätter för mellan 15 och 50 kr. Populäraste pizzerian är Media Luna, på Avenida Charles Darwin och Los Piqueros.


Text: Karin Wallén • 2005-11-15
EcuadorRestips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top