Annons
Annons
Foto: Britainonwiew

Foto: Britainonwiew

Restips

London – pass, pengar, paraply

Passion for fashion. 40 000 butiker, 80 gatumarknader och flera av Europas pampigaste varuhus. Det räcker inte. Vissa menar att Londons bäst-före-datum var i går. Har London blivit surt? Ja, kanske lite

Text: • 2006-04-19 Uppdaterad 2006-04-19

Eftermiddag vid Oxford Street. Under en askgrå himmel blommar ett hav av droppande paraplyer. Människor på väg hem, bilar på väg bort och take-away latte på väg ner i strupar. I ett och samma andetag luktar det blöt asfalt, kaffebönor och rusningstrafik.
Utanför varuhuset Selfridges ståtliga portar har regnet skänkt liv till ett tillplattad tuggummi, som smetar sig fast under min högra skosula.
I en fläkt av behaglig varmluft blir jag till en av de 17 miljoner människor som passerar in genom varuhusets portar varje år.
Jag är inte i London för Madame Tussauds, Buckingham Palace eller någon trist fotbollsmatch. I en tid då materialismen genomsyrar västvärlden med samma potenta kraft som en religion är London målet för många svenskars återkommande pilgrimsfärder. Rule Britannia! ropar vi regnblöta och med blytunga kassar från Harrod’s, Camden Market och självsäkra småbutiker i Soho och Covent Garden.

LONDON ÄR OHIPPT. Den cyniska modebranschen har en annan syn på stan. Den är död, eller, nåja, kanske inte död men i alla fall kopplad till respirator. London är inte hippt längre. Inte ens brittiska designers bosatta i London orkar bemöda sig med att besöka stans tidigare så tongivande modevecka London Fashion Week. De stora modehusen satsar numera krutet på visningar på trendigare orter, belägna på sydligare breddgrader.
Kanske tröttnade de på det evinnerliga regnet.
För oss vanliga konsumenter finns det dock inga skäl att misströsta. London rymmer 40 000 butiker och 80 marknader, vilket är mer än i någon annan europeisk stad.
Och utbudet spänner från a‒ö, eller ja, kanske snarare från a‒z.
I ett välputsat landskap av glasdiskar möts jag av mjuka dofttoner av sandelträ, mysk och citron. De påkostade glasflaskornas innehåll går från mörkt konjaksfärgat till bjärt turkost, priserna från dyrt till idiotdyrt.
– Vera Wang for Men finns bara i tre butiker i hela Europa, säger expediten och sprejar en avlång pappersbit med exklusiva doftämnen.
När Selfridges & Co slog upp portarna till sitt kommersiella tempel våren 1909 satte de Oxford Street på världskartan en gång för alla. Då hade varuhuset ett “Tystnadsrum”, Silence Room, med skylten: “Kvinnor avhåll er från att prata!” På själva öppningsdagen grep de en snattare.
Vad han stal? Ett paraply så klart.

SELFRIDGES ÄR IDAG ett av Londons mest berömda varuhus, kanske mest känt för sitt stora utbud av märkeskläder. Men huset bjuder på mer än så. På bottenplan sticker en piercing- och tatuerarstudio ut från de övriga butikerna.
Även de traditionella varuhusen måste anpassa sig till tidevarvet som snurrar kring dem.
– That will be 38 pound, thank you sir! Parfym och en handfull varuprover rasslar ner i en påskgul plastpåse.
Utanför Selfridges rusar London förbi med oförtruten fart.
Oxford Street är hem för sisådär 300 butiker. Åker man till stan på shoppingweekend så hamnar man här vare sig man vill eller inte. Jag och min reskamrat har gjort det som ett medvetet val. Vi har ont om tid och ont om pengar. Här kan man hitta mycket på kort tid, till hyfsade priser. Småbutikerna i Soho, Hoxton och Spitalfields är förstås roligare, men också ofta betydligt dyrare.
Shoppingmässigt är London som en jättelik, orientalisk basar – varor av samma slag är ofta samlade inom ett och samma område: Covent Garden och Knightsbridge har satsat på dyra märkeskläder, Soho fokuserar på musik,
Charing Cross Road är en enda stor boklåda, Oxford Street lockar med prisvärd mainstreamshopping av varuhuskläder … I mer okända områden som Hoxton, Clerkenwell, Spitalfields och Westbourne Park konkurrerar små klädbutiker med det senaste gatumodet med varandra.

RIVER ISLAND, ett mellanting mellan H&M och brittiska Top Shop, har en butik vid Oxford Street. Vid entrén möts jag av högljudd musik och misstänksam väktare. Han har ögonen vaksamt riktade mot ett välspacklat tjejgäng.
– Jag såg att de snattade, berättar en expedit samtidigt som hon böjer sig ner och plockar upp en orange topp från golvet. Hon hänger tillbaka den på sin galge.
Kanske snattade de paraplyer.
En trappa ner ligger herravdelning i stort sett öde. En stickad väst, fodrad med konstgjord päls, landar snart i en av mina kassar. Lite dyr, men snygg. Tyckte jag i alla fall.
– Du såg ut som en fåraherde, säger min kamrat när vi klämmer in oss i den aldrig sinande folkströmmen på Oxford Street igen.

Weekendguide London

Varför London? För att uppdatera klädgarderoben, ta en pint och få njuta av den riktigt stora stadens puls.
Reste dit: Flög med Ryanair från Skavsta flygplats till Stansted. Hade kampanjerbjudande om enkelresor för 1 kr styck. Köpte tur och retur-biljetter för 2 kr. Inklusive flygskatter blev det totala flygpriset tur och retur 402 kr per person. Till detta tillkom en betalkortavgift på 100 kr (vi var två personer som reste, vilket gör att vi delade på denna avgift). Biljettpris totalt per person: 452 kr.
Flygbussen till Skavsta från Stockholms central kostade 199 kr tur och retur. På Skavsta köpte vi flygbussbiljett från Stansted till Victoria Station i London. Tur och returbiljett kostade 199 kr.
Bodde på: Regent Palace, vid Piccadilly Circus. Hittade och bokade detta enkla, men centrala hotell på http://www.hotels.com/. Dubbelrum kostade 486 kr natten. Pris per person per natt blev alltså 243 kr (243 kr x 3 nätter = 729 kr). Till detta tillkom skatter och serviceavgifter på 304 kr (denna summa delas på två personer). Totalpris per person, för boende i tre nätter, blev alltså 881 kr.
Sevärdheter: Massor! Men vi var här för att shoppa, inget annat.
Åt och drack: Åt och drack snålt. Handlade oftast mat i vanliga matbutiker. När vi flög och åkte flygbuss hade vi med oss egen mat, annars åt vi bland annat prisvärt indiskt på Spice Bazaar på 34 Rupert Street, pizza på The Pan Pizza Company på Oxford Street 289 och kinesiskt på Hing Loon Restaurant på 25 Lisle Street i Chinatown.
Kommentarer till resan: Vi åkte till London för att shoppa och ta några öl, allt annat kom i andra hand.
Hade otrolig tur med både flygbiljetter och hotell, vilket blev väldigt billigt. Tyckte det var viktigt att bo centralt för att på så sätt undvika tunnelbane-, taxi- och bussavgifter. Hotellets läge vid Piccadilly Circus var därför suveränt.
Weekenden kostade:
Flygbiljett, tur och retur: 452 kr.
Transfer och ta sig runt: 505 kr.
Boende: 881 kr (3 nätter, halv del av dubbelrum).
Mat och dryck, totalt: 1 174 kr.
Shopping: Parfym: 510 kr (Selfridges, 400 Oxford Street, www.selfridges.com). Väst: 600 kr (River Island, Marble Arch, 470–480 Oxford Street, http://www.riverisland.com/). Skjorta: 537 kr (Superdry inuti Thomas Neal Center, 35 Earlham Street, Covent Garden). Halsduk: 161 kr (Topshop, 36–38 Great Castle Street, http://www.topman.co.uk/). Sockar: 134 kr (Topshop, 36–38 Great Castle Street, http://www.topman.co.uk/). Shopping, totalt: 1 942 kr.
Summa weekend i London torsdag till söndag: 4 954 kr.


Text: • 2006-04-19
RestipsStorbritannienLondon

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top