• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Ko Lanta - Svenskarnas favoritö

  På Ko Lanta bor svenskarna som har flyttat till paradiset. Ön, som tidigare hade endast en handfull rum och vars enda väg var i uselt skick, har nu svenska skolor, dagis och dykcenter.

  Ko Lanta - Svenskarnas favoritö
  Minifakta Ko Lanta
  Yta: 27 km lång, knappt 5 km bred. Religion: ca 95 procent muslimer. Bäst tid att resa: november–april. Regnar mest: maj–november. Resa hit Flyg till Krabi såväl internationellt som inrikes. Här landar charterflyg från Sverige. Därefter kan man antingen åka minibuss (ca 30 kr, 1,5 tim, inkl kort färja), eller båt (ca 40 kr, 2 tim). Från Phi Phi Island tar man sig med båt (ca 50 kr, 1,5 tim). Resa runt Gör man med mopedtaxi eller egen motorcykel/moped. Någon arrangerad trafiklinje finns inte. Internet http://www.lantadiver.com/, skandinaviskt ­dykcenter med full koll på ön. http://www.svenskaskolanthailand.se/, som det låter. http://www.timeforlime.net/, matlagningskurs.
  Emma, Ida, Emil. Barnen har skrivit sina namn i sanden och fotograferas på stranden där de står i bara shorts och linne. Fotografierna sitter uppsatta i korridoren på Lanta Sanuk School (Sanuk betyder ungefär skojigt) på Ko Lanta. Bredvid fotografierna hänger teckningar på buddhistmunkar och berättelser från besök på moskéer och tempel. Kalle Anka och Min häst ligger på ett bord och sidorna fladdrar i den ljumma vinden. Palmerna vrider sig utanför, havet brusar en bit bort. Ko Lanta har gått från att vara en relativt lugn och egensinnig ö till en ö där den svenska flaggan vajar sida vid sida med den thailändska. Det egensinniga har inte låtit sig försvinna. Två svenska skolor och dagis, samt ett svenskt dykcenter i den lilla staden Saladan som nästan fungerar som en liten ambassad. Ägarna Ulf och Maj-Britt kan det mesta om ön, bjussar på kontakter och hjälper folk att hitta rätt. De har synts i teve och tidningar i sammanhang som att flytta utomlands – förverkliga sin dröm – bo i paradiset. Som Tapio. Han har lämnat vinterkylan i Sverige för Ko Lantas ljumma kvällar sex månader varje år sedan 1990. – Första tre månaderna läser jag bra böcker, sedan läser jag dåliga i tre månader, säger han mellan tuggorna på en hamburgare på Klong Dao Beach. De ställen som fanns att bo på då han började resa hit gick att räkna på ena handens fingrar. Nu är de hundratals och det bankas och brummar intill där nya stora resorter snart ska stå klara. Vägarna då var urusla, eller ska vi säga vägen. Sedan några år tillbaka är den asfalterad och de oåtkomliga vikarna längre söderut har fått kontakt med Saladan, där alla resenärer anländer till ön. En kvinna med snusnäsduk bunden över huvudet och chokladfläckar i mungiporna ropar på sina hundar och snackar på bred östgötska. – Jag hyr bungalow i ett år, jag är free as a bird, fast jag vet inte hur jag ska göra med mitt visum. Jag fick bara en månad, men hundarna livstid. Svenska hörs mer än i Alcudia på Mallorca, men smaken är thailändsk av sött och surt. Intrycket är fortfarande thailändskt och ön saknar helt de stora höga hotellkomplexen som finns på exempelvis Phuket. Ett ungt par vinglar iväg på en motorcykel och ropar till sin vän vid sidan om att "nu är det klart. Vi har fått tillstånd att öppna Poseidon Bungalows, nu saknas bara logga!" Kvinnan med snusnäsduken nickar. – Du ser, det är här man ska vara. Borta från mörker och kyla, men lika tryggt som hemma i Norrköping.
  Ko Lantas stränder: Himmelssängar, party och ­barnvagnar
  – Du skriver väl inte om den här stranden? säger en kvinna och tittar oroligt på mitt anteckningsblock. Jag känner igen henne som en av flygvärdinnorna på flyget hit. Inte så många har hittat till Relax Bay, den lilla undanskymda viken i kanten av Phra Ae, med bara en bungalowanläggning och restaurang. På stranden en himmelssäng, en gammal långsvansbåt omgjord till litet soldäck, en bar med loungemusik och slappare turister än någon annanstans. Ko Lantas stränder ligger på öns västra sida, längst i norr bara någon kilometer från staden Saladan. Den kanske mest kända är Klong Dao. En tre kilometer lång båge med hårt packad sand, åtminstone vid lågvatten. Som gjord för barnfamiljer som med lätthet drar sina vagnar på stranden. Mycket långgrund. Nästa strand söderut går under namnet Long Beach men egentligen Phra Ae. Vissa kallar den även partystrand även om party kanske inte är den starkaste anledningen till att åka till Ko Lanta. Phra Ae har mer pulvrig sand, vit och enligt många den vackraste. Inte alls lika långgrund. Hack i häl kommer Khlong Khong och Klong Nin, vid byn med samma namn. Stenar och snäckor, inramad av kokospalmer och orkidéprydda verandor. Stranden blir finare ju längre söderut man tar sig. Stränderna på Ko Lanta skiljer sig från många andra orter dit turister tar sig. De är inte finputsade och tillrättalagda, de utstrålar mer en egen karaktär. Det känns som på riktigt. Ett naturens bus. Ao Khlong Jak och Ao Mai Pai tar vid där ön tar slut. Små, med bara några få ställen att bo på. Ett vattenfall och elefanter som bara jobbar under högsäsong.
  Ko Lanta aktiviteter: Dykning, matlagning och världens färskaste skaldjur
  De låga dykbåtarna lämnar Ko Lanta tidigt om morgonen. Många tar sitt certifikat just här, men också erfarna väljer att dyka utanför Ko Lanta. Bara några timmars båtresa därifrån ligger Hin Daeng och Hin Muang som har rykte om sig att vara några av Sydostasiens mest spännande dykplatser, ibland med upp till 30 meters siktdjup. Periodvis finns goda möjligheter att se valhaj, mantor, grå revhaj och s­juksköterskehaj. Runt grannöarna Ko Muk och Ko Rok Nok gömmer sig vackra korallrev. Dit går organiserade turer dagligen, likaså till Phi Phi Island som bara ligger en och en halv timme därifrån. Kurser i matlagning har på senare år också tagit fart på ön. Time for Lime heter skolan. Ett litet vattenfall målas upp som öns stora sevärdhet men är klart överreklamerat. Att däremot ta sig längst söderut till Mu Ko Lanta National Park är värd all möda. Imponerande djungel, apor och varaner och en ensam fyr längst söderut. I Saladan finns fiskrestauranger på pålar, färskare skaldjur än här finns inte, Shoppingen i staden är småskalig men den lilla bokaffären Catfish är storslagen, byt eller köp din reselitteratur här. Om du vill bort från allt som heter röra sig, köpa eller göra. Ta då båten mot Krabi men be att få hoppa av vid Ko Jum. Den stora båten saktar in, en liten långsvansbåt med blommor i fören möter upp och guppar bredvid. Hoppar i och åker ensam mot en till synes tyst strand. Här gnisslar en gunga i vinden, en liten restaurang under bambutak, radion står på. Fiskare ansar sina nät. En och annan resenär kryper sömndrucket ur sin bungalow för att ta kopp starkt morgonkaffe. Här finns inte så mycket mer, bara en lång strand som väntar på långsam promenad.
 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!