Annons
Annons
Fatima Hammar

Fatima Hammar

Estland

Tre dagar i Tallinn

Tre dagar i Talllinn med kryssning, shopping och lyxig avkoppling på spa. Otänkbart för 15 år sedan. I dag shoppar du all världens märkeskläder där, väljer och vrakar bland de senaste spaterapierna och roar dig på traditionellt kryssningsvis på vägen dit.

Text: Fatima Hammar • 2007-03-26 Uppdaterad 2021-06-23

Kryssningen där resandet är nöjet

Står man med Stockholm i ryggen ligger Tallinn praktiskt taget rakt tvärs över Östersjön. Med färja når man enkelt och billigt den estniska sagostaden efter några timmar av mat, dryck och dans.

JAG RESER ENSAM PÅ KRYSSNING. Väskan är dumpad i hytten. Nu ska båten undersökas. En trappa upp är den blå korridormattan röd och en trappa ner grön. Guldkrom glänser överallt. Längst bort i korridoren tjuvröker en kvinnlig besättningsman under skylten med en överkryssad cigarett. Min mage kurrar.
Av någon anledning kostar inte Romantika Gourmet med linnedukar mer än Piazzan med pappersdukar så jag bestämmer mig raskt för lyxalternativet. Vita servetter i solfjädrar på krämfärgade dukar. Dubbla vinglas och bestick. Ugnsstekt hjortinnerfilé med orange apelsinkumquatmarmelad och vermouthsås. Till det en smördegspirog med fetaost, spenat och svartrot. Dekorerat med överraskande knallrosa och orange rosenblad. Det smakar utsökt.

TAR EN TUR I TAXFREEBUTIKEN. Jag har fått i uppgift att köpa aftershave till min bror som inte gillar mysk men det gör jag. Det kan bli ett knepigt uppdrag. Vandringen bland parfymhyllorna blir en nostalgitripp till tonåren. Rive Gauche, när alla skulle ha den. Usch, vad den luktar. Och Opium, kryddig och tantig, gillade jag verkligen den här? Och Aramis, den första aftershaven jag minns. Och Kouros! Den luktade så gott. Den kanske jag kan köpa? Nej. Mysk. Defintivt mysk.
På nattklubben Starlight Palace är det glest med folk, liksom i baren med de schackrutiga borden och trubaduren. Ser att jag behöver äta min efterrätt innan klockan halv tio på Café Promenade. Desserterna snurrar frestande runt i en glaskupa.

Passionsfruktscheesecake, tiramisu och jordgubbar med rosa grädde. Kiwikakan ser konstigast ut. Den tar jag. Eller nej, jag tar en Trufle, det vill säga hallon, kiwi och mandariner varvade med vit gräddliknande mousse i ett högt, högt martiniglas. Lyx till budgetpris, 28 kronor.

MAN KANSKE FÅR SKYLLA SIG SJÄLV om man förväntar sig skandalöst röj på Tallinnbåten en söndag i november. När det duktiga dansbandet drar igång på Starlight Palace är det bara ett fåtal som ger sig ut på dansgolvet.
En trevlig est bjuder upp till vild dans. Jag hajar inte hans takt för fem öre men undan går det. Jag tror att vi buggar. Han rycker och sliter i mig, puffar och snurrar. För varje gång han tycker att jag ska göra något slags piruett kanar min väska ner från axeln till armvecket där den förvandlas till en livsfarlig slägga som viner genom luften ovanför mitt huvud. Jag ger upp mina försök att hitta takten och låter mig svingas runt utan kontroll. Jag skrattar så jag kiknar.

NÅGRA TIMMAR SENARE lägger vi till i ett nyvaket Tallinn. Bor man i Stockholm är Talinn praktiskt taget rakt över vattnet. Närmare, och billigare, utlandssemester är svår att hitta. Min biljett kostade bara några hundralappar, vilket gör att jag har desto mer pengar över till annat – som märkesshopping och trevliga spabesök.

Tre dagar i Tallinn

Shopping – märkeskläder och dyr choklad

Glöm den gamla grå öststatsbilden av Tallinn. Den estniska huvudstaden av i dag bjuder på såväl påkostade varuhus som chica boutiqer med märkeskläder – allt till en hyfsad peng.

DET VAR INTE SÅ HÄR DET SKULLE VARA. Blåsten piskar mig i ansiktet med blöta, stora snöflingor som smälter på huden och rinner ner innanför halsduken. Folk omkring mig går baklänges för att forcera snöstormen men jag tror att jag ska tappa riktningen om jag följer deras exempel. Om jag nu alls har någon riktning.
Någonstans där framför mig, inte alls långt bort, ligger Tallinns gamla stad, Vanalinn. Där ska jag i sval elegans, snyggt klädd och med ett världsvant ansiktsuttryck ägna mig åt shopping och avkopplande spabehandlingar. Jag ska inte halka omkring i olydig snömodd med igenimmade glasögon utan att veta om jag är på väg mot hamnen eller stadsmuren.

LITE CHOKLADTERAPI på Day Spa gör susen för min frusna själ. Uppvärmd in i märgen och härligt chokladdoftande konstaterar jag nöjt att jag nu är inkapslad i ett lager av chokladfett som effektivt kommer att isolera mig från kylan. Utanför har snön slutat falla och sikten är klar.

Det är nu jag ser. Jag ser att jag inte hade behövt kämpa mig runt det där enorma kvarteret för att hitta Tallinns nya stora glassiga shoppingcenter Viru Keskus. Jag hade bara behövt gå rakt över gatan från mitt hotell, 15 meter. Jag ser att jag hade kommit rakt in på shoppinggatan nummer ett, Viru, om jag inte hade svängt höger direkt efter Viruporten i stadsmuren. Och jag ser en snurrande NK-klocka utan N ovanför Viru Keskus tak.

DEN FALSKA NK-KLOCKAN visar sig tillhöra varuhuset Kaubamaja som byggdes under sovjettiden då det inte fanns något att handla. I dag finns här allt. Tommy Hilfiger, Marc O’Polo, Miss Sixty, Don & Donna, Mango, Vero Moda, Esprit, DKNY, Betty Barclay, Marc Aurel, Gerry Weber, Taifon, Armani, Sand, Mexx, Diesel. Och Ivo Nikkolo, Bastion och Mosaic. De tre stora inhemska märkena.

En trappa upp i granngallerian Melon finner jag förklaringen till att de estniska kvinnorna har högklackat även i snöstormen; fårskinnsfodrade stövletter. Varför köper inte svenska skoaffärer in sådana? Mitt första inköp befriar mig från 900 kronor av semesterkassan.

IVO NIKKOLOS EGEN BUTIK finns på Suur-Karja. Här hittar jag Kjolen med stort K och begår shoppingresans stora misstag. I stället för att köpa den direkt bestämmer jag mig för att fundera på saken vilket visar sig vara ödesdigert. När jag en dag senare bestämt mig för att gå tillbaka till affären trasslar jag in mig i gränderna kring Alexander Nevskijkatedralen och förspiller tiden. Det blir tre små ikoner med lyckligt guld i shoppingpåsen i stället.
För 16 år sedan fanns inte begreppet shopping för Tallinnborna.

– Jag minns att jag varje dag efter skolan gick och ställde mig i en kö för att handla något. Jag kommer inte längre ihåg vad jag handlade, men jag stod i den där kön varje dag, berättar Merelin, en bekants bekant som jag träffar över en kopp kaffe en dag.
Hon skrattar åt minnet. Hon minns också att det periodvis rådde brist på olika livsmedel, att man var tvungen att ansöka om tillstånd för att få köpa en bil och att ryktet gick och långa köer bildades så fort det hade kommit in exempelvis ett parti skor att handla på Kaubamaja.

MÄNNISKAN ANPASSAR SIG snabbt. I dag strosar de estniska damerna avmätt runt i Viru Keskus, Stockmann och Kaubamaja och ser ut som om de aldrig gjort annat än att spendera pengar på saker de egentligen inte behöver. I päls och högklackat. För den yngre generationen är det självklart att köpcentret är fyllt med märkeskläder och hudvårdsprodukter från internationella jättar. Fikapausen tar de på Wayne’s eller Robert’s Coffee. Ute på gatan rullar bara sprillans nya bilar som oftare är tillverkade i Tyskland än i något öststatsland.

Sovjetunionens ande må anas här och där, men den västerländska kommersialismen hänger som en dyrbar kappa på Tallinns axlar – och det märks att staden och dess invånare trivs alldeles utmärkt med det.

Tre dagar i Tallinn

Spa – avkoppling med choklad

Chokladterapin gör mig lycklig. Varm inombords, mjuk och len och chokladdoftande. På spa i Tallinn är uppfinningsrikedomen stor när det gäller avslappningsmetoder.

JAG FÅR LÄGGA MIG på en uppvärmd madrass på en massagebänk och bäddas in i varma handdukar. Massören frigör försiktigt en liten del i taget från handdukarna och skrubbar mig med en peelingkräm ur burken Mountain Glow. Det river duktigt och doftar apelsin och vanilj. Ovanpå skrubbkrämen masserar hon in en rengöringskräm ur burken Honey Butter. Hon har inlett hela behandlingen med en berättelse om de båda burkarnas undergörande effekt, tror jag. Hon pratar bara estniska.

När hela jag är genomskrubbad och insmord i dessa röror packar hon in mig i plast och varma filtar och säger “twenty minutes”. I värmen, det behagliga ljuset och den avkopplande musiken, glömmer jag snart att jag är klaustrofobiskt inplastad och flyter bort i en varm väldoftande dvala. Efter 20 minuter får jag duscha av mig och återvända till rummet för massage med kakaoolja.

Resultat: Jag blir mycket behagligt varm inombords, mjuk och len och luktar gott på utsidan. Effekten sitter i flera timmar efteråt. Detta ska jag göra igen.

Chokladdoften gör mig sugen på choklad. Följer upp med ett besök på Café Chocolaterie för optimal effekt. Över koppen med varm choklad med gorgonzola och grappa filosoferar jag över följande: 1. Hur kommer man alls på idén att blanda ihop choklad, mögelost och italiensk sprit? 2. Hur kan det smaka så gott?
Med denna totalbehandling har såväl kroppen som magen och själen fått sitt.

EFTER EN DAGS BUTIKSSPRINGANDE behöver jag tillföra energi. Väljer en kinesisk energimassage. Till skillnad mot chokladterapin används här ingen olja eller kräm alls. På torr hud trycker, knådar, gnuggar och klämmer massören. Det är ganska skönt, men stundtals aningen för hårdhänt för min smak. Efter en halvtimme är jag helt varm.
Resultat: uppmjukande och, ja, faktiskt lite energigivande. Känner mig piggare än efter de andra behandlingarna. Men effekten är inte lika stark och sitter inte i lika länge.

AVSLUTNINGSVIS, FÖRE HEMFÄRDEN, lägger jag mig på britsen för en massage med varma lavastenar.
– Very relaxing, lovar massören.

Till en början inte alls relaxing eftersom jag ligger och irriterar mig på löjlig musik från radion. Förstår inte hur jag ska kunna koppla av alls. Radion stängs av. Varma, nästan heta, släta stenar stryks långsamt i varm olja över min rygg och placeras så småningom i mina handflator. Uppenbarligen somnar jag eftersom jag vaknar till flera gånger. Resultat: very relaxing indeed. Efteråt vill jag bara ligga kvar under handdukarna och sova vidare.


Text: Fatima Hammar • 2007-03-26
EstlandRestipsTallinn

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top