• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 24 timmar i Moskva

  Från Kremls korridorer till de nyrikas nattklubbar. Följ med till en storstad i förändring.

  24 timmar i Moskva

  09.00 Börja med Röda Torget

  Det stenrika folket har satt sin prägel på Moskva med glitter, glamour – och världens högsta priser. Men en del ryssar tycker att livet var bättre förr. Du ser dem demonstrera kring Röda torget och det lyxiga varuhuset Gum, där ett glas färskpressad juice kostar 60 kronor – en femtondel av en månads pensionsutbetalning. På Röda Torget vilar också den balsamerade Lenin. Beundra den pampiga Vasilij-katedralen när du står i den långa kön till hans grav.

  10.00 I maktens centrum

  Från Kreml styrs Ryssland, även om vissa menar att landet snarare manövreras från Lubjanka, den Federala säkerhetstjänstens kontor och tidigare KGB:s huvudkvarter. Stora delar av Kreml är öppna för allmänheten och är väl värda ett besök. Skaffa en guide som lotsar dig runt bland katedraler och gamla tsarbostäder. Missa inte livrustkammaren med sällsynta exemplar av fabergéägg.

  13.00 Pirog vid Patriarkens damm

  Moskvaborna älskar sushi och caesarsallad men har inte övergett sina inlagda grön–saker och piroger, pirozkhis. Överallt hittar du små kiosker med piroger, bröd och korvar. Vid rofyllda Patriarkens damm, Patriarsjie prudy, ligger restaurang Margarita med god, rysk mat. Och i närheten ligger gatan Malaja Bronnaja med trendiga butiker. En perfekt start på eftermiddagen, med andra ord.

  15.00 Rysk kitsch

  Izmajlovimarknaden, Moskvas största utomhusmarknad, erbjuder allt du kan tänka dig i form av souvenirer och kitsch. Ett alternativ till rolig shopping är designern Denis Simachevs t-shirts med ryska och sovjetiska symboler. Simachevs trendiga bar ligger i samma byggnad som hans flaggskeppsbutik på Stolesjnikov pereulok 12.

  17.00 Ta igen dig på en rysk banja

  Ett besök på Sandunovskijbadet (ulitsa Neglinnaja 14) Moskvas äldsta badinrättning från 1809, gör susen för kropp och själ. Ett traditionellt, ryskt bastubad är nästan som att bada finsk bastu, men bara nästan: Använd en hög filthatt som skyddar huvudet mot värmen, ta igen dig mellan varven och hyr ett privat rum om du vill bada med någon av det motsatta könet.

  20.00 Se staden från ovan

  Ritz Carlton har en hotellbar med dyra drinkar och spektakulär utsikt över staden.

  21.30 Vodka och borscht

  1989 öppnade Rosalie Korodzievskaya och hennes dotter Moskvas första privata restaurang i deras utflyttade grannes lägenhet. Sedan dess har paret, som bor i våningen ovanpå, serverat gäster traditionell rysk mat som blinier och borscht. När vodkan är kyld och pianister från Moskvas konservatorium gästspelar, är ett besök på restaurang Stanislavskovo 2 (Leontievsky pereulok 2) en smått fantastisk upplevelse.

  24.00 Ladda för party

  Att dricka drinkar fullproppade med färsk frukt, förknippas med den nyrike ryssen, medan vodka och numera öl fortfarande kanske kan ses som nationaldrycker. Suzy Wong Bar (ulitsa Timura Frunze 11) har en lång och inbjudande bar. Café de artiste (Kamergerskij perelouk 5/6) är ett annat trevligt alternativ.

  01.30 Festa in morgondagen

  Ett nattklubbsbesök är nästan ett måste, även om Moskvas hårda dörregim kan avskräcka den tuffaste. Ta på dig partystassen och försök, för när du väl har kommit in väntar en spektakulär upplevelse. Vad sägs till exempel om levande kameler, trampettgymnaster i påkostade shower och inte sällan världens bästa dj:s?
  Dyagilev (vid Sad Hermitage) och Rai (Bolotnaja Naberezjnaja 9) är två bra alternativ.


  TIPS: Haffa en lada

  Bästa sättet att ta sig fram i Moskva är att ta en taxi! Vifta med handen och stanna första bästa bil, som förmodligen kommer att vara en Lada. Taxichaufförerna kommer inte att mörda eller kidnappa dig, tvärtom kan det vara ett utmärkt tillfälle att prata med dem om Moskva.

  Falskt och sant

  JA! Det går att köpa en polissiren för 50 000 dollar och sätta den på taket för att på så sätt undvika strul med stadens polismän.
  NEJ! Namnet "Röda Torget" eller "Krasnaja Plochad", som det heter på ryska, har inget med kommunismen att göra. Krasnaja betyder "röd", men dess äldre betydelse är "vacker". "Vackra torget", alltså.
  JA! Moskva är världens dyraste stad för utländska besökare. Men – om du undviker allt som stavas "elit", "prestige" eller "lyx", så går det att komma undan hyfsat billigt.
  NEJ! Det är inte jämngrått och dystert pälsmösseväder året om i Moskva. Från maj till oktober går temperaturen upp och sommaren är istället väldigt het.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!