Annons
Annons
Foto: Lars Collin

Foto: Lars Collin

Restips

Londons rockigaste adresser

Få städer är så späckade med musikaliska referenser som London. Lär dig hitta de pophistoriska ögonblicken.

Text: Lars Collin • 2008-08-11 Uppdaterad 2021-06-23

En långsmal flodbåt på Themsen en regnig kväll får mig att genast tänka på den gryniga videon till “London Calling” med The Clash. Skivbolaget Apples högkvarter på skräddargatan Savile Row skickar genast popnördarna tillbaka till 1969 och The Beatles sista konsert däruppe på hustaket. En shoppingrunda på Kings Road i Chelsea avstannar för några sekunder om man vet att det var här, i klädbutiken Sex i hus nummer 430, som den gatusmarte managern Malcolm McLaren och kläddesignern Vivianne Westwood bokstavligen sydde ihop bandkonceptet Sex Pistols.

Och lika mycket som London skapar och influerar rockbandens identitet, påverkas även själva staden av sina musiker. Rockkulturen är så pass rotad att det kanske bara är här som en person som nämnde McLaren kan delta i stadens borgmästarval. I dansbands-Sverige röstades Bert Karlsson in i riksdagen …

Var är bättre att börja en provtur över klassiska platser om inte i Camden Town, den nordliga gamla arbetarstadsdelen där mängder av oetablerade rockband har haft sina första skakiga spelningar inför törstiga talangscouter. På plats i Camden, efter att ha följt The Jams uppmaning från sin första hit “Going Underground”, slår man sig med fördel ner i en solstol på den stora uteterrassen till Proud Gallery, rockbaren vid The Stables Market på Chalk Farm Road. Under slutet av 1970-talet användes den numera snyggt shabby chic-renovererade lagerlokalen som Clash replokal. Idag sitter man helt avslappnad på stolar med motiv av bland andra Paul Simenon (basist i Clash) och Paul Weller. Första beställningen blir en klassisk drink efter Oasis debutsingel: I’m feeling supersonic/Give me gin and tonic.

3 Abbey Road

Känt övergångsställe

Bortom världens kanske mest berömda övergångsställe ligger världens kanske mest berömda inspelningsstudio. Och allt beror förstås på Beatles album Abbey Road. Det stora vita huset, omringat av staket och övervakningskameror, fungerar fortfarande i allra högsta grad som studio. Medan trottoaren är kantad av folk som tycker att den bästa musiken redan är gjord, sitter morgondagens stjärnor innanför murarna och -planerar stordåd. Sådana som vi kommer att följa på liknande vandringar om 20 år.
3 Abbey Road, St John’s Wood. T-bana: St John’s Wood.

30 Inverness street

Rockstjärnetätt hak

Puben The Good Mixer blev ett av britpopens epicentra i början av 1990-talet, när band som Blur höll hov här. Skivbolaget huserade en våning upp och Blur valde att hålla alla möten på puben. Några inramade och signerade The Darkness-album visar att många band fortfarande drar i sig en pint vid bardisken. Härifrån är det heller inte långt till Camdens klassiska rock’n’roll-pubar Elephants Head och Hawley Arms. Den senare blev förresten världskänd i våras när skådisen Kirsten Dunst med pojkvännen Johnny Borrell från gruppen Razorlight lämnade Spidermanpremiären i London för att bälga bira bland vanligt folk.
30 Inverness Street, Camden. T-bana: Camden Town.

Londons rockigaste adresser
Idag: en mycket exklusiv adress. Då: Bob Marleys hem.

34 Ridgemount Gardens

Här bodde Marley

Här bodde Bob Marley 1972 när han flyttade till London första gången. De idag mycket posha kvarteren blev kända redan under början av 1900-talet genom den intellektuella Bloomsburygruppen, där bland andra Virginia Woolf ingick. För några år sedan satte organisationen English Heritage upp det blåa hyllningsplakatet på tegelväggen. Och visst har reggaekungen betytt mycket för stadens musikliv – stora delar av den brittiska new wave-scenen bytte till exempel punken mot baktakt.
Till exempel The Clash: ingen Marley – ingen “Guns of Brixton”.
34 Ridgemount Gardens, Bloomsbury. T-bana: Goodge Street.

Heddon Street

Ziggys födelseplats

Gatan nära Piccadilly har ändrat sig en del, men för Bowie-fansen är byggnaden i bakgrunden platsen där rockikonen tog plats som den androgyna superstjärnan Ziggy Stardust på omslaget till The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars. Bilden togs en blÙ?t januaridag 1972. Under en klassisk konsert en sommarkväll året efter stod David Bowie/Ziggy på scen på Hammersmith Odeon i Chelsea och avlivade sin skapelse.
Heddon Street, Mayfair. T-bana: Piccadilly Circus.

9 Denmark Street

Sex Pistols replokal

Din värsta mardröm som granne? Lägenheten på andra våningen var både bostad och replokal för Sex Pistols i mitten av 1970-talet. Här gjorde de också sina första demoversioner av “Anarchy in the UK” och “God Save the Queen”. Att Sex Pistols huserade här är helt logiskt, både Beatles och Stones spelade in i olika källarlokaler under 1960-talet och fortfarande kryllar det av skivaffärer och inte minst instrumentbutiker på Denmark Street. En vanlig dag kan man fortfarande se legender som Jimmy Page och Noel Gallagher stryka runt bland gitarrsträngarna.
9 Denmark Street, Soho. T-bana: Tottenham Court Road.

Londons rockigaste adresser
I närheten av Ganton Street ligger klassiska shoppinggatan Carnaby Street.

24 Ganton Street

Ett måste för modsen

Alldeles i hörnan vid klassiska klädgatan Carnaby Street ligger Sherry’s, butiken där mycket av 1960-talets modskultur föddes. Det var här i “Swinging London” som mode och musik för första gången på allvar började gå hand i hand. Här sprang både The Kinks och decenniet senare The Jam. The Jam har till och med döpt en låt efter Carnaby Street. Därefter ville varenda cool kotte förknippas med ökenkängor och det engelska flygvapnets logotyp.
24 Ganton Street, Soho. T-bana: Bond Street.

23 Brook Street

Hemma hos Hendrix

Här bodde Jimi Hendrix åren 1968–1969 – och det var också i London som hans liv slutade. Här skrev Hendrix både “Purple Haze” och “Foxy Lady” och en märklig slump Ù?r att huset i chica Mayfair också var kompositören Georg Friedrich Händels hus i början av 1700-talet. För övrigt sägs Hendrix ha vaknat en natt och fått en vision av en vitpudrad man i peruk.
23 Brook Street, Mayfair. T-bana: Bond Street.

Berwick Street

Oasis skivomslag

Oasis (What’s the story) Morning Glory? är ett av Storbritanniens mest sålda album genom tiderna. Att omslaget skulle plåtas just på livliga Berwick Street var inte märkligt år 1995. Fotografen Michael Spencer Jones fick vara ute mitt i natten för att inte få med för mycket folk på bilden. Här i krokarna låg tills nyligen några av Londons allra bästa secondhandskivbutiker. Och även om man fortfarande hittar härliga rariteter och gör fina klipp, har nerladdningen snart utplånat de flesta. Passa på!
Berwick Street, Soho. T-bana: Oxford Circus, Piccadilly Circus eller Tottenham Court Road.

Orange Yard

Liten klubb, stora band

På en bakgård bakom en oansenlig dörr döljer sig rockklubben The Borderline – en liten scen där man kan se hemliga spelningar med gigantiska band. Hit kommer de ofta under falsk flagg. Vem kunde till exempel ana att Bingo Handjob i själva verket var R.E.M.?
Manette Street, Orange Yard, Soho. T-bana: Tottenham Court Road.


Text: Lars Collin • 2008-08-11
RestipsStorbritannienLondon

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top