• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 24 timmar i Palermo

  Siciliens huvudort bjuder på både kulturhistoria och kulinariska upplevelser. Upptäck Palermo!

  24 timmar i Palermo

  07.30 Vakna!

  Vi vaknar på Hotel Ponte (Via Francesco Crispi), ett medelklasshotell med bra läge nära hamnen och bara en kort promenad från de bästa restaurangkvarteren. Frukosten består av kaffe och en fiberfattig men delikat croissant med marmelad.

  9.00 Historisk vandring

  På med bekväma skor. Under en stadsvandring prickar vi in ett gäng historiska monument på ett bräde och får en bra bild av staden. Vi imponeras av Teatro Massimo, ett av Europas största operahus. Vandrar förbi det tjusiga Arkeologiska museet, sedan längs Via Roma och viker in i de smala gränderna i de gamla arabiska kvarteren som andas kulturhistoria och fattigdom.
  Kollar in marknadsplatsen Mercato della Vucciria, och svänger så upp mot torget Piazza Pretorio. Vi vandrar längs huvudgatan Corso Vittorio Emanuele, Palermos pulsåder. Stannar till vid den vackra katedralen och går in. Kylan och stillheten omsluter oss och vi vilar benen i en kyrkbänk.

  11.00 Mosaik och kungliga gemak

  Vi betalar 6 euro i inträde till Palazzo dei Normanni, det stiliga palatset som uppfördes på 1000-talet. De kungliga sovrummen är numera arbetsrum för Palermos parlament. I palatset finns Cappella Palatina – en av Palermos absolut mest populära sevärdheter. Basilikan byggdes år 1132 och är ett vackert exempel på arabisk-normandisk konst. Spana in mosaiken som enligt experterna är unik. Glöm inte att ta med en skjorta att täcka bara axlar med. Annars får du köpa en märklig (läs gräslig) vit rock i pappliknande material för 1 euro.

  13.00 Kaprisdränkt fisk med tomat

  Tröttnar man på att gå kan man ta en droska några kvarter. Det är dags för lunchpaus på närliggande Shakespeare (Salita Artale 5). Fisk smaksatt med kapris och tomat på sicilianskt vis är ett bra val.

  15.00 Ned i graven

  Dags för katakomberna. I Cripta dei Cappuccini (Via Cappuccini) finns 8 000 mumifierade Palermobor som dog från 1600- till 1800-talet. De döda är indelade efter kön, yrke och social status, och iförda sina allra finaste kläder. En taxi kör dit på ett kick – och lika fort därifrån efter besöket i underjorden.

  16.00 Kafferast

  Frappino, cappuccino, macchiato … På härliga Antica Caffé Spinnato (Via Principe di Belmonte) är kaffemenyn lång – och efterrättslistan ännu längre. Servitörerna oklanderligt klädda och bilkaoset avlägset. Vi beställer siciliansk cassata, en ljuvlig liten bakelse som smakar glasyr och mandelmassa.

  17.00 Shoppingdags

  Höga på socker och koffein känner vi för lite shopping. Keramik i skarpa färger finns till exempel i Le Cittecotte di Vizzari (Corso Vittorio Emanuele). Men strunt i det. Vi siktar istället på de italienska märkeskläderna i butikerna på Via Roma och Viale delle Libertà.

  20.30 Middag på Il Bagatto

  Affärerna stänger och det kurrar i magen. Vi beger oss till Piazza Marina, torget bortom hamnen. Restaurang Il Bagatto (Piazza Marina 24), har en härlig uteservering och vi beställer grillad fisk, bläckfisk och räkor. Ett sicilianskt vitt vin förhöjer smaken.

  23.00 Vimmeldags

  Kvällen är ljummen – och ung. Vi tar en drink, och kollar in folklivet vid Piazza Ruggero Settimo. Vi är inte ensamma.

  01.00 Nattliv

  I studentstaden Palermo finns nattliv för den som önskar – och orkar. På Gorky Club (Via Ugo La Malfa) är det ofta konsert och rejält drag.

  Cosa Nostra

  Sicilianska maffian

  För 20 år sedan höll den sicilianska maffian Palermo i ett järngrepp. Så är det inte längre, men så sent som i maj 2007 mördades 46-årige Nicolo Ingarao på öppen gata i Palermo. Han sköts med fyra skott då han lämnade en polisstation där han var tvungen att anmäla sig varje dag i väntan på en rättegång.
  Ingarao antas ha varit en av ledarna för den sicilianska maffian Cosa Nostra, vars högste ledare, Bernardo Provenzano, greps året innan i byn Corleone. I medierna spekulerades i om mordet på Ingarao kom som en följd av interna stridigheter inom Cosa Nostra om vem som skulle bli maffialedare efter Bernardo Provenzano.

  Mondello

  Palermos närmaste badort

  Vill du smita från hettan, avgaserna och biltutorna så gör som Palermoborna själva: Åk till Mondello. Denna lilla fiskeby, en mil norr om Palermo, har en vacker hamn, en strand och mängder av restauranger som serverar fräsch fisk och skaldjur.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!