Recept på indisk mat

Recept på indisk mat

Ett smakprov från Kolkata och ett från Kerala. Ur den nya boken "Masala - en resa till Indiens kök" har vi lånat två recept.

Publicerad 2008-12-05 11:00

En resereportagebok? En kokbok? Nej, både och. Masala – en resa till Indiens kök (Bilda förlag) är en blandning av fartfylld roadmovie, människonära hemma hos-reportage och doftande mattexter. Recepten bjuder på en aha-upplevelse för dig som trodde att indisk mat bara var chicken tikka masala och nanbröd.

Här är två recept ur boken:


Från Kerala

Kycklinggryta med kokosmjölk

Kozhi Piralan
2–3 portioner
400 g kycklinglårfilé
1 lök
2 tomater
1–2 gröna chilifrukter
ingefära
1/2 tsk kardemummakärnor
2–3 nejlikeblommor
1/4 tsk fänkålsfrö
1/2 tsk korianderfrö
2–3 msk kokosnötsolja
5–10 färska curryblad eller
1 msk torkade
1/2 tsk rött chilipulver
1/4 tsk gurkmeja
1–2 dl kokosmjölk
1/2–1 tsk salt

Dela kycklingen i bitar om ca 3x3 cm. Hacka löken och grovhacka tomaten. Finhacka chilifrukt och ingefära. Krossa eller mal kardemumma, nejlika, fänkålsfrö och korianderfrö. Hetta upp kokosnötsolja i en wokpanna, bryn löken gyllenbrun. Tillsätt den hackade chilifrukten och ingefäran. Lägg i kycklingbitarna, tillsätt lite vatten, rör om och stek hastigt i pannan i rikligt med fett. Låt dem puttra under lock i 5-10 minuter så att de blir genomstekta. Tillsätt chilipulver, gurkmeja och de krossade kryddorna. Lägg i den hackade tomaten och häll i kokosmjölken, låt koka ihop i 5 minuter. Servera med ris.


Bild 775340

Från Kolkata (Calcutta)

Kycklingspett Shatoosh

Lyxiga marinerade grillspett av kycklingfilé
2 portioner
cirka 300 g kycklingfilé
Marinad 1:
1 msk hackad ingefära
2 hackade vitlöksklyftor
saften av 1/2 citron
1 tsk salt
Marinad 2:
1 1/2 dl turkisk yoghurt med 10% fetthalt
malen kardemumma
2 msk matlagningsgrädde
1/2 dl riven salt, mild ost, till exempel haloumi

Gnid in små bitar av kycklingfiléer av kyckling i marinaden och låt vila minst 1/2 timme. Byt kärl för att bli av med köttsaften, och häll över marinad 2. Låt stå svalt ytterligare 1/2 timme. Trä på filéerna på spetten "som när man syr". Grilla dem sedan på ett insmort grilljärn eller på en utomhusgrill ca 3 minuter på varje sida. På Park Hotel grillade man i en tandooriugn. Servera som tilltugg tillsammans med koriandersås.

Recept ur Masala – en resa till Indiens kök (Bilda förlag 2008) av Håkan Elofsson, Jane Magnusson, Anna Lind Lewin och Susanne Rolf.
Kommentarerna nedan skrivs av läsarna. Här gäller inte det utgivaransvar som finns på Vagabond.se. Läs våra regler.
Skriv kommentar
Sortering:
Karmafilter:
Skriv kommentar
Namn
Nedanstående fråga hjälper oss att hålla spam borta från sidan.

Vad blir noll plus fem? Skriv svaret i siffror:

Mer läsning

Webbfrågan

  • Växlar du pengar hemma före avresan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.