• Få vagabond.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • Recept på indisk mat

    Ett smakprov från Kolkata och ett från Kerala. Ur den nya boken "Masala - en resa till Indiens kök" har vi lånat två recept.

    Recept på indisk mat
    En resereportagebok? En kokbok? Nej, både och. Masala – en resa till Indiens kök (Bilda förlag) är en blandning av fartfylld roadmovie, människonära hemma hos-reportage och doftande mattexter. Recepten bjuder på en aha-upplevelse för dig som trodde att indisk mat bara var chicken tikka masala och nanbröd.

    Här är två recept ur boken:


    Från Kerala

    Kycklinggryta med kokosmjölk

    Kozhi Piralan
    2–3 portioner
    400 g kycklinglårfilé
    1 lök
    2 tomater
    1–2 gröna chilifrukter
    ingefära
    1/2 tsk kardemummakärnor
    2–3 nejlikeblommor
    1/4 tsk fänkålsfrö
    1/2 tsk korianderfrö
    2–3 msk kokosnötsolja
    5–10 färska curryblad eller
    1 msk torkade
    1/2 tsk rött chilipulver
    1/4 tsk gurkmeja
    1–2 dl kokosmjölk
    1/2–1 tsk salt

    Dela kycklingen i bitar om ca 3x3 cm. Hacka löken och grovhacka tomaten. Finhacka chilifrukt och ingefära. Krossa eller mal kardemumma, nejlika, fänkålsfrö och korianderfrö. Hetta upp kokosnötsolja i en wokpanna, bryn löken gyllenbrun. Tillsätt den hackade chilifrukten och ingefäran. Lägg i kycklingbitarna, tillsätt lite vatten, rör om och stek hastigt i pannan i rikligt med fett. Låt dem puttra under lock i 5-10 minuter så att de blir genomstekta. Tillsätt chilipulver, gurkmeja och de krossade kryddorna. Lägg i den hackade tomaten och häll i kokosmjölken, låt koka ihop i 5 minuter. Servera med ris.


    Bild 775340

    Från Kolkata (Calcutta)

    Kycklingspett Shatoosh

    Lyxiga marinerade grillspett av kycklingfilé
    2 portioner
    cirka 300 g kycklingfilé
    Marinad 1:
    1 msk hackad ingefära
    2 hackade vitlöksklyftor
    saften av 1/2 citron
    1 tsk salt
    Marinad 2:
    1 1/2 dl turkisk yoghurt med 10% fetthalt
    malen kardemumma
    2 msk matlagningsgrädde
    1/2 dl riven salt, mild ost, till exempel haloumi

    Gnid in små bitar av kycklingfiléer av kyckling i marinaden och låt vila minst 1/2 timme. Byt kärl för att bli av med köttsaften, och häll över marinad 2. Låt stå svalt ytterligare 1/2 timme. Trä på filéerna på spetten "som när man syr". Grilla dem sedan på ett insmort grilljärn eller på en utomhusgrill ca 3 minuter på varje sida. På Park Hotel grillade man i en tandooriugn. Servera som tilltugg tillsammans med koriandersås.

    Recept ur Masala – en resa till Indiens kök (Bilda förlag 2008) av Håkan Elofsson, Jane Magnusson, Anna Lind Lewin och Susanne Rolf.
  • Få vagabond.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!