Annons
Annons

703891.jpg

Indien

Recept på indisk mat

Ett smakprov från Kolkata och ett från Kerala. Ur den nya boken "Masala - en resa till Indiens kök" har vi lånat två recept.

Text: Per J Andersson • 2008-12-05 Uppdaterad 2021-06-23

En resereportagebok? En kokbok? Nej, både och. Masala – en resa till Indiens kök (Bilda förlag) är en blandning av fartfylld roadmovie, människonära hemma hos-reportage och doftande mattexter. Recepten bjuder på en aha-upplevelse för dig som trodde att indisk mat bara var chicken tikka masala och nanbröd.

Här är två recept ur boken:

Från Kerala

Kycklinggryta med kokosmjölk

Kozhi Piralan
2–3 portioner
400 g kycklinglårfilé
1 lök
2 tomater
1–2 gröna chilifrukter
ingefära
1/2 tsk kardemummakärnor
2–3 nejlikeblommor
1/4 tsk fänkålsfrö
1/2 tsk korianderfrö
2–3 msk kokosnötsolja
5–10 färska curryblad eller
1 msk torkade
1/2 tsk rött chilipulver
1/4 tsk gurkmeja
1–2 dl kokosmjölk
1/2–1 tsk salt

Dela kycklingen i bitar om ca 3×3 cm. Hacka löken och grovhacka tomaten. Finhacka chilifrukt och ingefära. Krossa eller mal kardemumma, nejlika, fänkålsfrö och korianderfrö. Hetta upp kokosnötsolja i en wokpanna, bryn löken gyllenbrun. Tillsätt den hackade chilifrukten och ingefäran. Lägg i kycklingbitarna, tillsätt lite vatten, rör om och stek hastigt i pannan i rikligt med fett. Låt dem puttra under lock i 5-10 minuter så att de blir genomstekta. Tillsätt chilipulver, gurkmeja och de krossade kryddorna. Lägg i den hackade tomaten och häll i kokosmjölken, låt koka ihop i 5 minuter. Servera med ris.

Recept på indisk mat

Från Kolkata (Calcutta)

Kycklingspett Shatoosh

Lyxiga marinerade grillspett av kycklingfilé
2 portioner
cirka 300 g kycklingfilé
Marinad 1:
1 msk hackad ingefära
2 hackade vitlöksklyftor
saften av 1/2 citron
1 tsk salt
Marinad 2:
1 1/2 dl turkisk yoghurt med 10% fetthalt
malen kardemumma
2 msk matlagningsgrädde
1/2 dl riven salt, mild ost, till exempel haloumi

Gnid in små bitar av kycklingfiléer av kyckling i marinaden och låt vila minst 1/2 timme. Byt kärl för att bli av med köttsaften, och häll över marinad 2. Låt stå svalt ytterligare 1/2 timme. Trä på filéerna på spetten “som när man syr”. Grilla dem sedan på ett insmort grilljärn eller på en utomhusgrill ca 3 minuter på varje sida. På Park Hotel grillade man i en tandooriugn. Servera som tilltugg tillsammans med koriandersås.

Recept ur Masala – en resa till Indiens kök (Bilda förlag 2008) av Håkan Elofsson, Jane Magnusson, Anna Lind Lewin och Susanne Rolf.


Text: Per J Andersson • 2008-12-05
IndienRestips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top