Annons
Annons
Karin Wallén

Karin Wallén

Restips

Berlin – öst höjer sin röst

Berlin laddar inför 20-årsjubileet av murens fall. Den forna så tydliga gränsen mellan öst och väst är numera ganska osynlig. Men vågen tippar över till Östberlins fördel, det är där det händer.

Text: Karin Wallén • 2009-03-23 Uppdaterad 2009-03-23

I PRENZLAUER BERG RULLAR barnvagnar i sjuttiotalsmodell fram och tillbaka mellan lekparken vid Kollwitzplatz och kaféerna, gallerierna och antikaffärerna kring Wörtherstrasse.

De som skjuter på kallas för “biomammor” och är Berlins svar på Stockholms lattemorsor, något mer retro förstås, och förmodligen med lite mer organiska material hemma i garderoben än genomsnittet. Åtminstone om man får tro det som sägs om Prenzlauer Berg i nordöstra Berlin. En av alla stadsdelar med en egen, levande stadskärna och utpräglad karaktär, som gjort statuskarriär sedan murens fall för snart 20 år sedan.
När barriären revs mellan öst och väst strömmade folk över till den västra sidan, till det liv de under många år bara kunnat ana på avstånd. Ett liv som symboliserades av det åtta våningar höga varuhuset KaDeWe, som tornade upp sig på andra sidan muren. När invånarna drog västerut sjönk hyrorna drastiskt på den östra sidan – och blev ett lockbete för människor med alternativa livsstilar på jakt efter billigt boende.

PÅ SCHÖNHAUSER ALLEE i Prenzlauer Berg bodde dagens förbundskansler, Angela Merkel, under DDR-åren. Idag är kvarteret fyllt av barer och butiker, och stigande hyror.
De som väljer Östberlin för subkulturens och levnadssättets skull är fortfarande många. Emeli Theander, född i Göteborg, uppvuxen i Skåne, står på Boxhagener Platz i Friedrichshain och säljer egendesignade t-shirts under namnet Chin Chin.

Emeli åkte till Berlin för fem år sedan, lockad av livsstilen och möjligheterna, och blev kvar. Hon bytte Sveriges “passa-in-mentalitet” mot en friare tillvaro och har inte ångrat sig.

– Här kan man vara som man är. Håller man på med konst är det mycket enklare här än i Sverige, man lär känna folk och får lättare möjlighet att ställa ut. Dessutom finns det fortfarande relativt billiga bostäder, säger Emeli, som studerar konst på universitetet och bor i Friedrichshain.

ÄVEN DETTA OMRÅDE har gjort den klassiska resan: billiga hyror lockade till sig ett växande kollektiv av kreativa människor, som i sin tur genererat trendiga kaféer och butiker med lokalt designade prylar och kläder. Priserna på bostäder har trissats upp i det numera ganska chica Friedrichshain, och idag söker sig mindre bemedlade konstnärssjälar istället till områden som Neukölln eller delar av Kreuzberg.

Punkiga, skitiga, graffitisprejade Berlin finns kvar, intill nyrenoverade sekelskifteshus och fasader som fortfarande bär spår från andra världskriget. Och när staden nu laddar inför 20-årsjubileet av murens fall har vågen tippat över den numera ganska osynliga gränsen.

Det är i öst som framtiden byggs.


Text: Karin Wallén • 2009-03-23
RestipsTysklandBerlin

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top