• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 24 timmar i Mexico City

  En heldag med shopping, brottning och tacos i världens enda världsmetropol på 2 000 meters höjd.

  24 timmar i Mexico City

  9.00 Torgskräck

  Ta en morgonpromenad i Centro Histórico. På gigantiska Plaza de la Constitución, eller Zócalo, som det kallas i folkmun, är det lätt att drabbas av torgskräck. Slink in på en av sidogatorna och ät frukost på klassiska Café la Blanca (5 de Mayo 40). Förslagsvis något stadigt med förnamnet huevos (ägg), så att du står dig resten av förmiddagen.

  10.00 Parkliv

  Bosque de Chapultepec är Mexico Citys gröna lungor. På helgerna vallfärdar halva stan hit för att köpa sockervadd, hyra trampbåt, skratta åt clowner och gå på zoo. Slå dig ner i gräset eller på en parkbänk och njut av en skön stund i bilfri miljö.

  11.00 Condesa

  Ett stenkast från Chapultepec ligger vackra och lummiga Condesa, en stadsdel som räknas som en av stans trendigaste. Vandra runt bland välvårdade hus och kika in i de små klädbutikerna kring Avenida Tamaulipas. Varva ner med en kaffe på El Péndulo (Nuevo Leon 115), ett intellektuellt kafé som även säljer dvd, böcker och skivor.

  13.00 Räktacos

  Tacos är basen i det mexikanska gatuköket. De små munsbitarna serveras i alla möjliga varianter, oftast med fläskkött, men på La Cerveceria (Vicente Suárez 38) bjuds det på crossover-tacos med räkor och annat från havsdjupet.

  14.00 Lyxshoppa

  Avenida Presidente Masaryk i stadsdelen Polanco är Mexico Citys svar på Fifth Avenue i New York. Ett lyxstråk där stadens privilegierade glider omkring i glänsande suvar och shoppar dyrt på butikerna som ligger utspridda längs den tre kilometer långa paradgatan. Här finns Chanel och Gucci men även mer budgetvänliga alternativ som Zara och American Apparel.

  15.30 Prutmån

  Vill du shoppa souvenirer är det hetaste tipset att åka till jättemarknaden La Ciudadela (tunnelbana till stationen Balderas). Prutvänligt med hantverk från Mexikos alla regioner. Är du fotointresserad slinker du såklart in på grannen Centro de la Imagen, ett museum med det bästa av samtida mexikanskt foto.

  17.00 Lucha Libre

  Lucha libre är den mexikanska motsvarigheten till amerikansk wrestling och omåttligt populärt. Deltagarna fram-träder alltid i mask och fantasifulla dräkter – klara queer-vibbar trots macho-attityden. De främsta inom sporten är mytomspunna superstjärnor som fyller jättearenor. Arena Coliseo (República de Peru 77) är en mer intim lokal där mindre kända – men minst lika imponerande – kombattanter låtsasfajtas.

  Bild 775453

  19.00 Storstadsvy

  I hela Mexico City bor ofattbara 20 miljoner människor. Bästa sättet att få en uppfattning om stadens storlek är att åka upp i skyskrapan Torre Latino-americana. På 44:e våningen finns en bar där du kan njuta av en drink och oslagbar utsikt.

  20.00 Mer tacos

  Mer tacos? Mer tacos! El Huequito (Bolivar 58) är ett ställe minst lika gott som något annat för att avnjuta mexikansk husmanskost. Nästan alltid proppfullt med folk. Beställ valfri mängd pastor especial och dränk in de små tacorullarna med god och stark sås. Stoppa in i munnen och njut!

  21.00 Släck törsten

  Släck törsten med en lime-spetsad Corona på närliggande La Mascota (Mesones 209). En klassisk bar där lokala hjältar dricker tequila, spelar smäktande slagdängor på jukeboxen och spontandansar bland borden.

  22.00 Nattliv

  Känner du för att fortsätta genom natten föreslås en promenad upp till Pasaje América (5 de Mayo 7). En av stans bästa klubbar där utländska dj:s och artister ofta står för underhållningen. Eller ta en taxi ner till bartäta Condesa. Men kom ihåg – som alltid i Mexico City gäller att aldrig hoppa in i en taxi på gatan. Beställ via något av de officiella taxibås som finns här och var, eller be hotellet ringa.

  Gå under jorden!

  Tunnelbanan är det smidigaste sättet att ta sig runt i stan och kostar knappt någonting (enkel resa 2 peso = drygt en krona). Dessutom är det säkert.

  Farligt i Mexico City?

  Mexico City har ett rykte om sig som en farlig stad, och man ska inte sticka under stol med att det finns områden här som man inte bör besöka, ens dagtid. I Centro och andra turisttäta kvarter har säkerheten förbättrats otroligt mycket under senare år och det är inga problem att promenera omkring på egen hand så länge man är försiktig. Merparten av alla brott i Mexico City drabbar inte turister.
 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!