• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Guide till Amalfikusten

  Amalfikusten brukar kallas Italiens vackraste kuststräcka. Branta berg, grönskande terrassodlingar och små byar avlöser varandra. Vi har guiden till Amalfi!

  Guide till Amalfikusten

  RESA TILL AMALFIKUSTEN
  Närmaste flygplats ligger i Neapel. I dagsläget flyger inget bolag direkt till Neapel från Sverige utan det sker med mellanlandning någon annanstans i Europa. Från Köpenhamn flyger Transavia och Cimber direkt till Neapel.
  Man kan också flyga till Rom och fortsätta med snabbtåg till Neapel. Tågresan tar cirka 90 minuter. Stockholm–Rom flyger bland andra Norwegian, Ethiopian, Ryanair och SAS.

  RESA RUNT PÅ AMALFIKUSTEN
  Tåg: Circumvesuviana (http://www.vesuviana.it) trafikerar Neapel–Sorrento regelbundet.
  Buss: SITA (http://www.sitabus.it) har billiga lokalbussar som går mellan Sorrento–Amalfi, Amalfi–Ravello och Salerno–Amalfi.
  Båt: Färjor går från Neapel till Sorrento, Positano, Amalfi och öarna. Cirkapris 9–15 euro beroende på resans längd.

  Bil: Avstånden är så korta på Amalfikusten att bil kan vara en onödig belastning. Vägarna är vackra, men inte för den nervsvage, och trafiken är massiv under högsäsong. Att hitta parkering kan också vara ett problem. Runt 60 euro/dag är standard för en mindre hyrbil.
  Gå: Sorrentohalvön och Amalfikusten är som gjort för vandring.

  BOENDE PÅ AMALFIKUSTEN
  Boendet på Amalfikusten går mot det exklusiva och budgetboende kan vara svårt att hitta. Sorrento är en bra utgångspunkt för utflykter i området. Här finns också fler budgethotell jämfört med de exklusivare orterna på Amalfikusten (Sorrento tillhör i strikt bemärkelse inte Amalfikusten även om staden ibland klumpas ihop med denna).

  Sorrento: Hotel Linda, Via degli Aranci 125, http://www.hotellinda.it. Spartanskt, rent, billigt. Nära till buss och tåg. Enkelrum cirka 37 euro, dubbel 70 euro.
  Positano: Sirenuse, http://www.sirenuse.it. Via C Colombo 30. Romantisk lyx för den som har råd. Oslagbar utsikt. Dubbelrum cirka 500 euro.
  Praiano: Bella Vista, Via Grado 47, http://www.villabellavista.it. Dubbelrum på halvpension kostar cirka 75 euro.
  Agriturismo är en trevlig italiensk företeelse. Bo på lantgård, ät god mat till ett schyst pris. Enda kruxet är att de ligger en bit från städerna. Sök på http://www.agriturist.it.

  VANDRA PÅ AMALFIKUSTEN
  Vandrare bör trivas på vykortsvackra Amalfikusten. Här finns många leder att välja mellan, av varierande längd och svårighetsgrad. Undvik helst de hetaste sommarmånaderna. Likaså får man under tidig vår och sen höst vara uppmärksam på vädret: häftiga skyfall kan göra lederna svårforcerade. Ta alltid med bra skor, skyddande huvudbonad, solkräm, karta samt vatten.

  Märkningarna av lederna är inte alltid supertydliga. Fråga om vägen om du tror att du hamnat fel. Ta med karta på den aktuella leden, kan införskaffas till exempel hos den lokala turistbyrån i Sorrento, Via Luigi di Maio 35. Lonely Planets Walking in Italy är en bra guide till de mest populära rutterna i området.

  BAD PÅ AMALFIKUSTEN
  Amalfikusten är inget ställe man åker till om man har strandliv och bad som största intresse. Stränder finns men de är oftast små och knixiga att ta sig till. Marina de Cantona nära staden Nerano är en fin klapperstensstrand som är Amalfikustens längsta. På ön Ischia finns en hel del fina sandstränder.

  PRISLÄGET PÅ AMALFIKUSTEN
  Amalfikusten är ett av de dyraste områdena i hela Italien. Under lågsäsong kan man dock fynda prisvärda hotellpaket. Räkna med minst 80–100 euro för dubbelrum på mellanklasshotell under högsäsong.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!