• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Mamma mia vilka öar!

  Mamma Mia-öarna Skiathos och Skopelos lockar turister på jakt efter miljöer från filmen. Och stränderna lämnar ingen besviken.

  Mamma mia vilka öar!
  PIERCE BROSNAN BODDE HOS OSS, säger Karen Konstantakis stolt. Karen äger ett hotell tillsammans med sin make i den lilla byn Glossa på ön Skopelos. Hon står på en av rummens balkonger och blickar ut mot havet och tillbaka i tiden.
  – Det kändes som om det vimlade av kändisar på vår lilla ö sommaren 2007.
  Det året stod Skopelos för många av de vackra miljöerna vid inspelningen av musikalfilmen Mamma Mia. Och Karen Konstantakis var inte ensam om att ha fått celebert besök. Var och varannan hotell-, restaurang- och barägare på Skopelos talar vitt och brett om hur just deras ställe frekvent gästades av Meryl Streep, Colin Firth eller Stellan Skarsgård.
  Av Hollywoodkändisarna återstår nu endast skvallret, men inspelningsplatserna är högst verkliga. Det räcker med att åka till sköna stranden Kastani eller kapellet Agios Ioannis, där bröllopet spelades in, för att känna igen det Grekland som skildras i filmen. Eller bara slå sig ner på den lilla utomhusbiografen Orpheus i Skopelos stad där man varje kväll fortfarande kan se stjärnorna på både vita duken och natthimlen.

  NÄRMARE EN MILJON svenskar har sett fimen på bio eller köpt den på dvd, vilket lett till ett rejält uppsving för resandet till ögruppen Sporaderna. Har du bara en vecka på dig passar en liten öluff mellan Skiathos, Skopelos och Alonissos perfekt.

  Bild 775503
  Skopelos stad är juvelen i kronan. Som en amfiteater höjer sig de vita husen över hamnen. De grönskande gränderna med sina små butiker och kyrkor är trånga, vilseledande och inbjuder till kvällsstrosning. De läckert upplysta barerna och tavernorna får mig att vilja testa allihop, med risk för alkoholförgiftning. Det här är en ö att uppleva med sällskap, gärna ett romantiskt sådant.
  Vid slutet av busslinjen ligger Glossa, den andra större staden på ön. Lugn, traditionell och med svindlande vyer. Resten av ön täcks av smaragdgröna pinjeskogar som kantar de många klapperstensstränderna.
  Alonissos är Skopelos östra granne. Här råder lugnet. Några veckor här och jag skulle bli världsmästare i väggklättring.
  Den stora grejen med Alonissos är den marina nationalparken, den äldsta av de få som finns i Grekland och som underhålls med stort engagemang av öborna. Spännande flora och fauna med den utrotningshotade munksälen som flaggskepp.
  Det bästa med Alonissos är den gamla huvudstaden, som gick ett tragiskt öde till mötes 1965. Då raserades staden av en jordbävning och ortsborna fick hastigt bygga en ny by, denna gång nere vid vattnet. Nya byn, Patitiri, är funktionell, men inte särskilt gemytlig.
  Den gamla huvudstaden är idag mest är ett tillhåll för semestrande sommarturister. En bussresa på 15 minuter tar dig upp på berget till de vackra, vita husen som varvas med raserade gamla hem. I de grönskande gränderna finns trevliga små butiker och på torgen tavernor med rutiga dukar. Ska du bo någonstans på Alonissos så är det här.

  SKOPELOS OCH ALONISSOS är vackra medan Skiathos är kul. Här finns en puls som får det att spritta i kroppen. Härliga stränder med sköna strandbarer och klart, svalt vatten. En myllrande stad med ett överflöd av restauranger, barer, högljudda nattklubbar och vackra människor.
  Historiska sevärdheter får man visserligen leta efter, men det är inte därför du åker till Skiathos. Bad, sol, mat och dryck är det som gäller.
 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!