Annons
Annons
Foto: Håkan Elofsson

Foto: Håkan Elofsson

Frankrike

Indien kallar

Jakten på Paris bästa indiska restaurang leder lätt in på sidospår. Men tack vare mat- och kulturciceronen Anil Abhimanyu Sharma från Mumbai hamnar vi rätt direkt.

Text: Per J Andersson • 2009-08-25 Uppdaterad 2009-08-25

Jag föreslår att vi ska mötas på rue Cail bakom Gare du Nord, eftersom jag läst att det ska vara Lilla Indien i Paris.
– Nej, nej, där hittar du mest mat från Sri Lanka. Vi ses i Bradypassagen istället, säger han på telefon.
Bradypassagen är en övertäckt gågata, byggd 1828 mellan rue du Faubourg-Saint-Denis och rue du Faubourg-Saint-Martin. Idag är den 100 intensiva meter Sydasien med indiska, bangladeshiska och pakistanska restauranger och butiker.
Anil tar mig till passagens indiska mat- och diverseaffär, Epicerie Vela, där man kan köpa allt från brinjal (små indiska auberginer) och tamarind till broderade kuddfodral och filmer från Bollywood.
– Alexander den stores erövringståg österut handlade mest om kryddor. Han ville bryta arabernas handelsmonopol, säger han och kör handen genom affäre ns lådor med stjärnanis, kardemummakapslar och svartpeppar från sydindiska Kerala.
– Långt senare ville Colombus bryta Venedigs monopol på kryddimport – svartpeppar var som guld – och seglade västerut … ja, resten känner ju alla till.
Men var äter vi ikväll? frågar jag otåligt.
– Inte här! Vi får åka en bit.
En halvtimme senare kliver vi upp från metrostation Porte Maillot i västra Paris och traskar till Kirane’s på Avenue des Ternes.
– Alla andra restauranger i stan är i praktiken pakistans-ka eller bangladeshiska, även om de kallar sig indiska. Men Kirane’s är hundra procent indiskt, säger Anil.
Restaurangen är döpt efter Kiran Gupta som driver den med sin man, son och flera anställda. De serverar något helt annat än den standardiserade chicken tikka masala och alltmöjligt-tandori som man är van med från indiska kvarterskrogar i Europa.
Här kan man få rätter från flera indiska regioner – fler smaker, fler variationer, större finess och djupare kunskap om traditionell indisk matlagning.
Jag äter en fisk med fänkål som gör mig lycklig – och till efterrätt konjaksflamberad gulab jamon, Frankrike och Indien i skön förening.


Text: Per J Andersson • 2009-08-25
FrankrikeRestipsParis

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top