Annons
Annons
Foto: Per J Andersson

Foto: Per J Andersson

Indien

6 x klassiska Indien

Indien är it-industri, kaotiska storstäder, slum och medelklassungdomar som dricker caffe latte. Men bakom det urbana och moderna lever det traditionella, koloniala, sagolika kvar. Vagabonds Indienkännare Per J Andersson tipsar om var det klassiska Indien börjar och slutar.

Text: Per J Andersson • 2009-10-21 Uppdaterad 2009-10-21

1. Darjeeling, Västbengalen: Leksakståg till

Himalaya
Ett tåg så näpet, så näpet – och en järnväg så slingrande och uppåtsträvande att den skulle platsa på Liseberg och Gröna Lund. Inte så konstigt att bergståget från slätten upp till te-distrikten i bergen kallas Toy Train, leksakståget.

Det är mer lek än allvar. I en snitthastighet på kanske 30 kilometer i timmen bärs du upp mot himlen. Ibland slår järnvägen knut på sig själv: du åker i en loop och därefter på en bro diagonalt över samma räls som du nyss åkte på. Ibland backar tåget 200 meter, kör framåt lika långt, backar igen – och sicksackar sig på sätt uppåt, uppåt, uppåt.

Framme i den slitna basarstaden Darjeeling drygt sju timmar senare stönar loket av trötthet. Och du belönas av utsikten över frodigt gröna teplantage och – böj huvudet bakåt lite – världens tredje högsta berg, 8 586 meter höga Kanchenjunga.
Leksakståget heter egentligen Darjeeling Himalayan Railway och har en hemsida: http://www.dhr.in.

2. Amritsar, Punjab: Sikhernas gyllene tempel

Solen sträcker sina guldgula fingrar över femflodslandet Punjab och får 600 kilo guld att brinna. Och kupolerna i Amritsar speglar sig i bassängen som om-sluter templet och den blanka ytan, liksom av gyllengul nektar, av flytande guld, krusas av badande pilgrimer i orange och blå turbaner.

Det inhägnade området runt Gyllene templet med kupolen av rent guld i centrum är så stort och besöks av så många människor att man kan strosa runt här inne åtminstone ett par dagar innan man tröttnar. Jag blir oerhört vänligt och nyfiket mottagen: hela tiden möter jag hitresta sikher som vill stanna och prata om sikhismen, templet och livet där hemma. Ät och sov gratis i Gyllene templet: http://www.sgpc.net.

3. Shekhawati, Rajasthan: Friluftsmuseum

Känt för sina fort ombyggda till vackra hotell och grosshandlarvillor målade med scener som återspeglar såväl maharajalyx som vardagsliv i den stora indiska öknen. I Nawalgarh, Mandawa och många andra byar i Shekhawatiregionen möts man av en fantasirik värld på husväggarna.

Att promenera på byarnas gator blir en konstrunda på ett över-dådigt och öppet konstmuseum. Väggmålningarna var ett slags historisk graffiti som före-ställer stolta krigare på kameler, engelska damer i tjugotals-bilar, ånglok som drar antika tågvagnar eller helt enkelt bara dekorativa mönster.
Bo på slottet i Mandawa: http://www.mandawahotels.com.

4. Pushkar, Rajasthan: Pilgrimer och kameler

I Pushkar uppfylls förväntningarna på ett badande, bedjande, dyrkande Indien med råge. Dessutom är hela scenariot inramat av den karga öknen och befolkat av män och kvinnor som klär sig i sjalar, sarier och turbaner i klara och starka gula, cerise och röda färger. Vid fullmåne i den hinduiska månaden kartik (oktober/november) kommer tiotusentals pilgrimer hit för att bada i sjön. I samband med pilgrimsfesten är det dessutom kamelmarknad – världens största marknad med runt 50 000 kameler.
Bo i lyxigt tält under kamelfestival: http://www.pushkarcamelfair.com.

5. Jodhpur, Rajasthan: Över staden tronar fortet

Fortet högt upp på klippan är Jodhpurs medelpunkt. Runt klippan myllrar den delvis muromgärdade gamla stan med sina trånga gränder och blåmålade hus som ursprungligen beboddes av brahminer. Strosa omkring i gamla stans gränder, handla frukt, grönsaker, kryddor och kläder i basaren runt klocktornet, drick Indiens godaste lassi (smaksatt yoghurtdrink) och shoppa silver, tyger och kryddor i gamla stans gränder och njut en iskall öl på maharajapalatset Umaid Bhawan Palace.
Bo i ett maharajapalats: http://www.umaidbhawan.com.

6. Jaisalmer, Rajasthan: Som i en saga

Jaisalmer är sagan, drömmen och turistklichén. Som om man plockat miljöer och stämningar ur Tusen och en natt, karaktärer ur eposet Mahabharata och låtit Indiska turistbyrån regissera. Jag bor i ett hotell inne i det 1 000 år gamla fortet mitt i Jaisalmer.

Muren runt fortet består av rader av cylinder-formade torn och påminner om ett sandslott. Taket och väggarna i mitt rum är hopbyggda med muren och receptionen har samma nötta stengolv som gränden utanför. Stan påminner om bilder från klassiska sagor, barnböcker och filmer. Plösligt inser man: alla dessa sagoschabloner är på riktigt.
Åk på kamelsafari: http://www.safaritoursindia.com.

Ytterligare 18 Indientips hittar du i senaste numret av Resemagasinet Vagabond, nr 9.2009.

Läs mer om Indien

Artikelförfattaren har skrivit fem böcker om Indien, senast:
Indien – elefanten som började dansa (Bilda, 2007) – beställ!
Läs första kapitlet ur Elefanten som började dansa. Ladda hem! (pdf)


Text: Per J Andersson • 2009-10-21
IndienRestips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top