• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Guide till Machu Picchu

  Att vandra Inkaleden till Machu Picchu är en dröm för många. Här berättar vi hur du gör:

  Guide till Machu Picchu

  Resa dit

  Iberia, British Airways, Air france och KLM är några av de bolag som flyger från Sverige till Perus huvudstad Lima.
  Star Peru, LAN, Peruvian Airlines och Taca flyger från Lima till Cusco, utgångspunkt för alla Inkaledsvandrare, flera gånger om dagen och resan tar omkring en timme. 
  Buss är billigare och bättre om du gradvis vill vänja dig vid höjden, men resan tar över ett dygn.

  Resa runt

  Om du inte vill vandra till Machu Picchu kan du ta tåget från Cusco till Aguas Calientes och därefter ta bussen den sista biten upp till ruinstaden.

  Inträde och arrangörer

  På grund av miljöförstöring och slitage har antalet vandrare begränsats till 500 per dag, inklusive guider och bärare. Det stora trycket har gjort att man måste boka sin resa flera månader i förväg.

  Inca Trail Peru kan du se vilka arrangörer som är licensierade, det vill säga vilka som har tillstånd att sälja guidade turer längs Inkaleden.
  Snåla inte, du får vad du betalar för! 

  Bild 775635

  Arrangörer i Sverige

  Peruspecialisten. Anordnar resor med fyra dagars vandring längs Inkaleden. Har även längre resor till Peru. www.peruspecialisten.se, tel 08-649 07 30.

  Temaresor. Ordnar 16 dagars fullsmockad rundresa i Peru med stopp i bland annat Machu Picchu för dig som inte vill vandra Inkaleden. www.temaresor.se, tel 0771-37 38 39.

  Äventyrsresor. Arrangerar rundresor i Peru med vandring på Inkaleden eller med stopp endast vid Machu Picchu. www.aventyrsresor.se, tel 08-556 069 00.

  Bo i Cusco

  Hostal Royal Frankenstein, San Juan de Dios 260 (nära Plaza de Armas), tel 084- 23 69 99. Bra service, fullt utrustat kök, sköna madrasser, men få fönster. www.hostal-frankenstein.net

  Picoaga, Santa Teresa 344 (nära Plaza de Armas), tel 084-25 23 30, www.costadelsolperu.com/peru/hotels/cusco/. För dig som vill lyxa till det passar Marqués de Picoagas gamla koloniala hem. Frukost ingår.

  Hostel World kan man hitta fler vandrarhem och B&B:s.

  Äta i Cusco

  Sol Moqueguano, familjeägd restaurang med fin utsikt över Cusco, Urb. la Pradera B-1 Puquín - Santiago.
  Folk vallfärdar hit för den peruanska specialiteten grillat marsvin. Har du några etiska betänkligheter kring hantering av djur så gå för allt i världen inte in i köket! De små uppskrämda marsvinen tillbringar sina sista timmar i burar vid spisen innan de nackas, flås, doppas i ströbröd och grillas. Minuterna senare kommer de ut på fat med stelnade grin och spretande klor bredvid stoppade grönsaker.

  La Trattoria, ett litet kafé vid Plaza de Armas, serverar god frukost och smarriga sötsaker för den som föredrar annat än marsvin.

  Varning!

  Innan du vandrar Inkaleden bör du acklimatisera dig till höjden så att du inte riskerar att drabbas av höjdsjuka, vilket i värsta fall kan vara dödligt.

  Cusco är en av världens högst belägna städer, 3 400 meter över havet. Ett tips är att ta dig sakta upp till Cusco med buss från Lima, eller att först bo i en by på något längre höjd ett par dagar. Höjdsjuka orsakas av det låga syretrycket på höga höjder.

  Tidiga symtom kan vara aptitlöshet, illamående och huvudvärk.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!