• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Bryssels bästa öl och mat

  Bilden av EU-kontor i grå betong är förhärskande. Men bortom Grand Place finns gamla kvarter med Europas bästa mat och öl. Som PR-konsult har Peter Ingvarsson åkt i skytteltrafik till EU:s huvudstad. Här är hans tips.

  Bryssels bästa öl och mat
  Bild 775672
  Peter tipsar först om tre ställen i Bryssel, sedan drar vi vidare till … inte Brügge som alla andra turister ("… en riktig turistfälla"), utan till gamla, vackra, patinerade Gent (30 minuter med pendeltåg).

  Restaurang Spinnekopke

  Bryssel – och inte Paris – är Europas mathuvudstad. Och ska man gå på en restaurang i Bryssel ska man välja Spinnekopke. Belgisk mat serverad av egensinniga kypare. Läcker moules au gratin, perfekta pommes frites, ölmarinerade köttbitar och waterzooi, den flanderska favoritgrytan med kyckling och grönsaker.
  1 Place Jardin Aux Fleurs, Byssel, http://www.spinnekopke.be.

  A La Bécasse

  Bar mitt i smeten mellan Beurse och Grand Place, ändå svår att hitta. Men kommer du rätt är din lycka gjord. Gammal klassisk barmiljö med korvtallrikar och lambic (spontanjäst öl) i lerkrus.
  11 Rue de Tabora, Byssel, http://www.alabecasse.com.

  Café Metropole

  Det gamla SS-högkvarteret var inrymt i Bryssels finaste hus, klassiska Hotel Metropole som har ett fint kafé invigt 1895. Högblankt ädelträ, blankt läder, guldspeglar och antika pilastrar. Så nära ett borgerligt 1800-tals-Europa man kan komma utan tidsmaskin.
  31 Place de Brouckère, Bryssel, http://www.metropolehotel.com.

  Tap en Tepel

  Vinbar i Bryssels grannstad Gent. Drivs av Karl Marx dubbelgångare. "Jag har haft några sanslösa kvällar där", säger Peter och tillägger att han räknat till 400 olika viner på menyn. En av Peters kompisar försökte komma in med "Ja till EU"-knapp på rockslaget. Men se, det gick inte! Karl Marx förklarade att han var emot EU, slog igen dörren framför näsan på honom och låste. Alla andra får dock vänligt mottagande.
  Gewad 7, Gent. Har varit stängt en period, ring först och kolla status på 09-223#90#00.

  Dreupelkot

  Belgiens mest säregna genever-bar. Den kortväxte föreståndaren Pol, som har byggt en ramp för att nå upp till bardisken, har själv kryddat de 200 sorters genever som serveras. Ibland ses Pol sitta sovandes i sin länsstol. Väck honom varsamt! Pol driver också Het Waterhuis aan de bierkant, ett underbart litet ölkafé bredvid.
  Dreupelkot ligger på Groentenmarkt 12 och Waterhuis på nr 9 på samma gata i Gent, gemensam sajt: http://www.waterhuisaandebierkant.be.

  Dullegriet

  En av de bästa pubarna i Belgien. Om du beställer husets öl, max van het huis, måste du ta av dig ena skon och räcka över till kyparen. Skon hissas därefter upp i en korg i taket. Glaset som ölet serveras i omges av en träram, rymmer 1,3 liter och är mycket stöldbegärligt. Därav skopanten.
  Vrijdagmarkt 50, Gent, http://www.dullegriet.be.
 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!