• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Guide till Calangute och Baga

  Goa är en av Indiens minsta delstater. En före detta portugisisk koloni på västkusten med palmer, stränder och kristna kyrkor. Vagabond guidar dig till godbitarna längs stranden, från Fort Augaua via Calangute till Baga.

  Guide till Calangute och Baga
  Goas största turistattraktion är den sju kilometer långa stranden som börjar strax norr om huvudstaden Panaji. Stranden sträcker ut sig gyllengul och kantad av skummande vågor från klipporna i Fort Aguada och norrut – förbi turistorterna Sinquerim, Candolim och Calangute – till Baga.
   
  Här flyter den lilla Bagaån ut i havet och på andra sidan det strida vattnet reser sig en skogsklädd kulle. På andra sidan kullen fortsätter stranden, som då heter Anjuna.
   
  Turistorterna längs stranden sitter numera ihop, så att man upplever sandstranden och alla hotell, affärer och restauranger som en enda sammanhängande, vidsträckt by.
   
  Calangute, en och en halv mil norr om huvudstaden Panaji, är Goas äldsta och mest exploaterade turistort, tätt följd av Baga. De västerländska hippierna började använda stranden i början av sjuttiotalet för annat än att dra upp fiskebåtar på.

  De anlände i jakten på en alternativ livsstil, de badade nakna, beskådades av busslaster av hitresta indiska turister, åkte hem och spred ryktet om hippieparadiset på jorden.
   
  På åttiotalet förändrades karaktären på turismen. Hippierna drog vidare norrut, först till Anjuna och Chapora och sedan ännu längre norrut, till Arambol.
   
  Calangute och Baga blev i stället epicentrum för Goas charterboom. Det var här, och i Candolim strax söder om Calangute, som de första brittiska och tyska charterturisterna hamnade.
   
  Parallellt med den västerländska turismen har det från tidernas begynnelse funnits en stor inhemsk turism till just Calangute och Baga. På nittiotalet ökade den kraftigt för att i början av det nya millenniet fullkomligt explodera.
  I dag domineras Calangute och Baga av indiska medelklassturister, vilket skapar en betydligt mer spännande turistkarta än om Goa vore en i raden av tropiska paradis enbart designat för västerlänningar.
  Sammantaget kan man säga att man kan leva ett behagligt turistliv i Calangute och Baga och äta och dricka gott. Framför allt är detta stället att bo på om du vill ha fart, folk, brokighet och stort utbud av restauranger och nöjesliv.
  Vill du ha en ungdomligare inriktning ska du välja Anjuna och Chapora. Vill du ha en lugnare semesterupplevelse ska du i stället välja Mandrem i norra Goa eller Benaulim eller Palolem i södra Goa.
   
  Bild 775688
   

  Calangute

  På gatan ner mot stranden i Calangute pågår ett myllrande folkliv, likt så många andra huvudgator i små indiska städer. Ropande försäljare, brölande och bökande trafikströmmar, rött vägdamm, lösa kor och en böljande folkmassa. Calan- gute påminner inte om andra turistorter i världen. Här är det fortfarande genuint indiskt med en spännande brokighet – och en nervpåfrestande ljudbild. Allt verkar hända samtidigt; en regnbåge av­hoppressade varianter av begreppet liv på jorden.
  Å ena sidan gillar jag Calangute just på grund av den starka indiska känslan. Å andra sidan kan jag längta härifrån till de fridfullare, vackrare stränderna längre norrut och i södra Goa. Men faktum kvarstår: Calangute är spännande och mitt i händelsernas centrum. Centralare kan du inte bo i turist-Goa.
  Calangute har två centra, kan man säga. Dels rondellen och vändplanen vid stranden, där det ligger flera affärer och restauranger. Dels centralmarknaden på den bökiga och trafikhetsiga vägstumpen som leder upp till Panajivägen, där det finns banker, kaféer, internetställen och affärer. På vägen mellan dessa två centra ligger förstås också en massa affärer och restauranger.
  Att välja att bo i Calangute är en bra idé om det är liv och rörelse du är ute efter. Stranden framför Calan­gute är ofta fullpackad med turister, mest indiska. Vill du ligga på en lugnare del av stranden är det bara att traska i vattenbrynet fem minuter söderut mot Candolim eller norrut mot Baga.
  Var Calangute tar slut och Candolim och Baga tar vid är en tolkningsfråga. Alla verkar ha sin definition. Turistorterna längs den långa stranden är sammantvinnade med varand- ra till en enda avlång by av hotell, restauranger och affärer.
   

  Baga

  I norr övergår Calangute i Baga. Du märker inte när du passerar gränsen, om det nu finns någon gräns. Omärkligt övergår den vidsträckta byn och den långa stranden från Calangute till Baga. Efter en stund märker du ändå skillnaden. Utbudet har lite högre kvalitet och turisterna har lite mer stil och mer pengar.
  Bagas karaktär kan verka paradoxal: å ena sidan är atmosfären (folklivet, trafiken, ljuden) lugnare, å andra sidan finns det fler restauranger och framför allt fler klubbar och barer än i Calangute. Det är till Baga unga, trendiga indier, och en del västerlänningar, åker för att fira jul och nyår. Det är nöjeslivet i Baga som nöjessidorna i dagstidningarna i Mumbai skriver om. Men turismen är sammansatt: Baga är också ett resmål för familjer, som blandar sig med ungdomarna på stranden och restaurangerna.
  Samtidigt pågår lokalt liv vid sidan av turismen: vid Bagaån drar fiskarna fortfarande upp sina båtar och gör rent sina nät.
  Vill du ha lugn och ro är det bara att promenera över den inbyggda cementbron, som påminner om en sliten miljonprogramsversion av Rialtobron i Venedig, till norra sidan av Bagaån. På sluttningen upp mot kullen reser sig den frodiga skogen och i kanten av den ligger flera små hotell och utmärkta restauranger och kaféer, däribland den italienska re- staurangen J&A och Lila Café med sin maffiga frukostmeny.
    

  Stranden

  Calangute och Baga är en del av den långa stranden som börjar vid Fort Aguada i söder och slutar vid Bagaån i norr. Det är inte Goas bästa strand, men bra nog för en eller två veckors badsemester. Dessutom kan man göra dagsutflykter till ­Goas övriga stränder när du tröttnat på hemmastranden.
  Sanden är gyllengul och vågorna varierar från ganska vilda till stilla skvalp, beroende på vindarna. Den är ganska barnvänlig, men det blir djupt ganska fort, varför man får passa småbarn.
  Vattnet är halvklart. Som på de flesta andra ställen i Goa grumlas vattnet en aning av bottensediment från Mandovifloden, som flyter ut i Arabiska viken vid huvudstaden Panaji.
  Mest folkliv är det på stranden framför Calangute, trendigast är det på stranden framför Baga och störst koncentration av västerländs­ka charterturister är det på stranden framför Candolim.
  Stranden har gott om solparasoll och solsängar och därtill många strandrestauranger (beach shacks), som byggs upp varje höst och rivs varje vår, inför monsunen. Då och då kommer en ko strosande på stranden. På flera ställen ligger fiskebåtarna uppdragna och de lokala fiskarna vittjar och gör rent nät.
   

  Resa dit

  Buss: Lokalbussen går regelbundet från gryning till midnatt mellan Calan- gute och Kadambastationen i Panaji. Det finns också direktbussar till Mapusa. Betydligt färre bussar fortsätter upp till Baga.
  Vill du åka taxi ska du leta på parkeringen framför delstatsägda Calangute Residency i Calangute. I Baga står de parkerade på vändplanen längst norrut i Baga. Moped- rikshorna brukar parkera vid Calangutes shoppingkomplex nära Panajivägen.
   
  Tåg: Direkttåg från Mumbai (Bombay) och Kerala stannar på Tivim, som är närmaste tågstation. Den ligger två och en halv mil – en halvtimmes taxiresa – inåt land från Calangute och Baga. Med tåget kan du också ta dig till södra Goa – kliv av på Canaconastationen och ta en taxi där­ifrån till Palolem.
   
  Bild 775689

  Ta sig runt

  Till fots: Vägen som går parallellt med kustlinjen ungefär 500 meter innanför stranden är hårt trafikerad av minibussar, taxibilar och motorcyklar och är ganska jobbig att promenera på. Ändå kantas vägen oavbrutet av affärer, marknadsstånd, kaféer och restauranger. Ska du ta dig mellan Calangute och Baga är det mycket trevligare att gå i vattenbrynet på stranden. Då slipper du dessutom försäljarna, som kan bli väl påstridiga längs huvudvägen.
   
   
  Taxi: Taxibilar och taximinibussar finns överallt. Många av dem parkerar utanför hotellen och inväntar turisterna var morgon. Det är billigt, men du gör upp om priset i förväg. Efter några dagar lär du dig prisnivån, som varierar med hur bra förhandlare du respektive taxichauffören är.
   
   
  Hyra fordon: Väldigt få vettiga människor hyr bil och kör på egen hand. Trafiken upplevs av de flesta, som är ovana med indiskt trafikvett och -etikett, som alltför kaotisk. Fast vad gör det när det är billigare att hyra en minibuss med chaufför för en dag. Priset du betalar är lägre än vad hyrbilsfirman vill ha för en bil utan chaufför. Det låter som ett mysterium, men har sin förklaring i försäkringspremier: det är billigare att försäkra en bil om en indier och inte en utländsk turist kör. Räkna med att betala 1 000–2 000 rupier för en minibuss  en hel dag, beroende på hur långt ni vill åka. Minibussen tar fem–sex passagerare, chaufförerna är inte så nogräknade med maxantalet. Kan ni tränga ihop er kan ni vara nästan hur många som helst.
  Flera uthyrare i Calangute hyr ut lätta motorcyklar och skotrar (100 cc) för 350–500 rupier per dag. Du kan också hyra cykel för 100–300 rupier per dag.
   
   
  Organiserade utflykter: Två av de mest välrenommerade utflyktsarrangörerna är John's Boat Tours och Day Tripper. De ordnar bland annat båtutflykt till loppmarknaden i Anjuna samt husbåts-, delfin- och krokodilskådarutflykter på havet och floderna.
   
  John's Boat Tours. Baga Road mellan Calangute och Baga och i Candolim Tel: 0832-249 74 50 Internet: http://www.cocobananagoa.com
  Pris: Billigt–mellan
   
  Chalston Beach Resort. Ett av de förs- ta stora hotellen i Calangute. Ligger alldeles vid stranden. En fin pool, en trevlig poolbar och en vacker trädgård. Rummen/lägenheterna har antingen balkong eller uteplats på marknivå. Hotellets trädgård går ända ner till stranden, där man har en egen restaurang och bar. Ägs och drivs av Chalston från Goa och Maria från Sverige. Under högsäsong många skandinaviska gäster som reser med Apollo.
  Var: Calangute
  Tel: 0832-227 60 80, 228 23 36, mobil 98-221 021 49 (Maria, pratar svenska)
  Internet: http://www.chalstoningoa.com
  Pris: Mellan–dyrt
   
  Villa Bomfim. Hotell i gammal portugisisk villa nära vägen mellan Calangute och Baga. Huvudbyggnaden är ett fantastiskt kolonialt hus, me- dan de nybyggda husen där de flesta av rummen ligger är mindre charmiga, men rena och funktionella. Pool, restaurang och bar.
  Var: Baga Road, Calangute
  Tel: 0832-2279384
  Internet: http://www.villabomfim.com
  Pris: Mellan
   
  Kerkar Retreat. Bara fem rum finns på detta smakfullt inredda boutiquehotell, som de kallar sig själva. Ayur­vediskt spa. Ligger i kulturcentret Kerkar Art Gallery, som då och då ordnar dansuppträdanden.
  Var: Holiday Street, södra Calangute
  Tel: 0832-227 60 17
  Internet: http://www.subodhkerkar.com/retreat.html
  Pris: Mellan–dyrt
   
  Pousada Tauma. Stort komplex med villor runt en vacker pool. Inrett i gammal goansk stil. Ayurvediskt hälsocenter, som också är öppet för andra än hotellgäster.  
  Var: Calangute
  Tel: 0832-227 90 61
  Internet: http://www.pousada-tauma.com
  Pris: Dyrt
   

  Baga

  Dona Emeldina's. Stugor byggda i gammal goansk stil med verandor mot en gräsmatta.
  Var: Baga
  Tel: 0832-227 68 80
  Pris: Mellan
   
  Nilaya Hermitage. Lyxigt designhotell byggt i gammal stil, som om det vore inhyst i resterna av ett portugisiskt kolonialfort. Delar av utsmyckningarna och pelarna kommer från tempel i Kerala. Pool och ayurvediskt spa. Kafé och restaurang. Smakfullt inredda rum och gemensamhetsutrymmen. Ligger på Arpora Hill cirka tio minuter från havet. Du måste boka minst tre nätter. Har haft flera kända Hollywoodfilmstjärnor och andra snuskigt rika som gäster. Om inte annat, ta en titt på deras tjusiga hemsida.
  Var: Arpora Bhati
  Tel: 0832-227 67 93
  Internet: http://www.nilaya.com/
  Pris: Lyx
   
  Bild 775690 
   

  Äta

  Calangute

  Souza Lobo Bar and Restaurant. Klassisk, lätt bedagad fiskrestaurang i Calangute. Slog upp portarna förs- ta gången på trettiotalet. Ligger på stranden, strax till vänster om huvudtrappan. Flagnade cementväggar i en avlång lokal med trist belysning, men bra utsikt och god mat.
  Calangute, stranden
  Tel: 0832-228 12 34
   
  Plantain Leaf. Oglamourös restaurang på marknadsgatan i Calangutes centrum. Här äter du billig och god sydindisk mat: thali (olika röror, platta bröd och ris), masala dosa och idli (ångade riskkakor).
  Calangute, centrum
   
  Little Italy. Sitt i trädgården framför en kitschig kopia av ett antikt hus med kolonner och arkitrav. Pizzor, pastarätter och risotto på menyn, liksom god glass och flera utmärkt indiska likväl som importerade viner. Indiska Chantilli Chardonnay är ett riktigt okej vitt vin för cirka 1 000 rupier flaskan. Pizzorna kostar mellan 200 och 300 rupier.
  136/1 Gaura Waddo, på en tvärgata till Holiday Street, södra Calangute
  Tel: 0832-227 53 68
   
  Le Jardin. Fransk mat till rimliga priser. Biff och pommes frites, provençal vegetable couscous, mörk chokladmousse och annat gott franskt.
  Holiday Street(nära Hotel Goan Heritage), Calangute
  Tel: 98-815 009 59
  Internet: http://www.le-jardin-goa.com
  Öppet: Dagligen från 19.00.

  Baga

  Indian Kitchen. Gammalt hus med trädgård, dekorerad med glimmande tingel-tangel och kulörta lampor. Temple thali är en spännande tallrik med diverse vegetariska röror och ett lass ris. Spännande restaurang med hinduiskt religiös, klassisk indisk image.
  Bakom Piety Church på Baga Road mellan Calangute och Baga
   
  Indian Café. Liten sydindisk restau- rang med veranda mot bushen. Mycket billiga och väldigt goda masala dosas (indiska crêpes) och uttapams (ett slags sydindisk pizza). Perfekt ställe för en billig lunch och en kopp te eller kaffe. Dessutom god lassi (yoghurtdryck). Kvällsstängt.
  Liten tvärgata till Baga Road (sväng av på den lilla vägen mellan Shooters och Maya, gå förbi Le Restaurant till vägens ände)
   
  Casa Portuguesa. Goansk och portugisisk mat serverad till tända ljus i en gammal goansk villa. Baga Road, Baga Britto's. Populär klassisk restaurang vid vändplanen i norra Baga. Gästerna på den stora uteserveringen, som ligger precis inträngd mellan butiker med sand som golv, domineras av indiska medelklassturister. Både goansk, indisk och västerländsk mat. Pastarätter, grillat, skaldjur, tandoori, tikka, goansk fiskcurry med mera – och många viner. Kul restaurang att spana på folk och njuta av havsbrisen från. Ibland livemusik.
  Vändplanen nära Bagaån, Baga
   
  J&A's Little Italy. En av Goas riktigt bra italienska restauranger. Vedugnseldad pizza, carpaccio, varma pastasallader och regalo di mare (räkor och bläckfisk i tomatvinägrett). Dyrt (med indiska mått), men gott. Passa på att testa ett indiskt vin till maten – nuförtiden är de hyfsade.
  Baga River Road, På andra sidan Bagaån, Baga
  Tel: 98-231 394 88
  Internet: http://www.littleitalygoa.com
  Pris: Mellan–dyrt
   
  Lila Café. Bageri och kafé som även har en del maträtter. Underbart hembakat bröd, allt från croissanter och baguetter till mörkt fullkornsbröd. Perfekt för en lång frukost med bröd, marmelad, ost, müsli, yoghurt etc. Jordgubbslassin är underbar. Bra anslagstavla för dig som söker kurser och möten som handlar om ayurvedisk medicin, meditation, yoga, healing, olika psykoterapier etc. Inne på kaféet finns Endless-Summer Design, en affär med rökelse, handgjort papper med mera.
  På andra sidan Bagaån, Baga
  Tel: 0832-227 98 43
   

  Shopping

  Mycket bra shopping. På centralmarknaden i Calangute handlar du västerländska kläder (äkta märken och kopior); jeans, t-shirts, skjortor, sportkläder, sportskor etc. På gatan mellan centralmarknaden och stranden i Calangute ligger mataffären Varelas, som också säljer öl och vin.
  På vägen mellan Calangute och Baga finns dessutom hundratals kläd- affärer och marknadsstånd med ett brokigt posthippiemode; t-shirts, fotbollströjor och traditionella indiska kläder. De tibetanska försäljarna med sitt hantverk är samlade på ett par ställen längs vägen i olika Tibetan Handicraft Markets.
  I marknadsstånden och flera av affärerna är prutmånen stor. För enklare bomullskläder (skjortor, t-shirts, kjolar, klänningar, byxor) bör du kunna komma undan med mellan 150 och 300 rupier (25–50 kronor) per plagg, även om försäljarna oftast börjar med det tredubbla priset. För mer avancerade hantverk och andra tyger är priset högre. Det finns inget hundra procent "rätt" pris – värdera efter vad du själv tycker är rimligt att betala. Efter några dagars shoppande har du fininställt känslan för en rimlig prisnivå.
  Mellan Baga och Anjuna ordnas två konkurrerande marknader på lördagskvällar, inspirerade av framgångarna för loppmarknaden i Anjuna (läs mer i nästa kapitel). De kallar sig Saturday Night Bazaar och Saturday Night Market. Dit tar du dig enklast med taxi.
   
   

  Information

  Apotek: Närmaste nattöppna apotek heter National Medical Stores och Bardez Bazaar Drug Store och ligger i Mapusa, tio minuters taxiresa inåt land.
  Bankomat: Finns på flera ställen längs Baga Road och på centralmarknaden i Calangute.
  Internet: I vart och vartannat hus i Baga, längs Baga Road och i Calangute.
  Post: Calangute Post Office, tel 0832-227 60 30.
  SOS: För akutärenden finns tre nummer som gäller över hela Indien. Polis 100, brandkår 101, ambulans 102.
  Tågtider: För att kolla om tåget är försenat eller inte, ring Tivim, närmaste tågstationen, tel 0832-229 86 82.
  Valutaväxling: Thomas Cook, tel 0832-227 56 93, Centurion Bank, tel 0832-228 11 40, Wall Street Finance, tel 0832-227 63 83, Bank of India, tel  0832-225 68 89.
   
   
 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!