• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Guide till Filippinerna

  Båtluffa eller flygluffa - eller både ock. Filippinernas tusentals öar bjuder på oändliga möjligheter till öhoppning. Varsågod, en guide!

  Resa dit

  Billigast är att flyga till Bangkok eller Hongkong och sedan vidare med lågpris-flygbolag som Cebu Pacific. Hongkong–Manilla kostar cirka 1 200 kronor tur- och- retur med Cebu Pacific. Du behöver goda tidsmarginaler men fördelen är också att du kan flyga direkt till Cebu eller Tag-bilaran (Bohol) och slippa mellanlandning i Manila. Då kan resan från Sverige gå på 6 000–8 000 kronor. ABC-tours och Kilroy Travel säljer också resor till Filippinerna.

  Öluffa

  Det finns två sätt att öluffa på. Det ena är att utgå från en plats och därifrån låta fiskare och båtuthyrare ta dig runt till mindre öar. Det andra är att med stora passagerarfärjor och mindre snabbfärjor ta sig runt till de större öarna. De större färjeterminalerna är som flygplatser, så var ute i god tid. Har du mycket tid och liten budget kan färjor vara ett alternativ till det billiga inrikesflyget. Men det krävs tålamod då det inte är några pittoreska båtturer och avstånden är stora. Färjeguide finns på http://www.philippines-travel-guide.com.

  De större bolagen är http://www.gasuperferry.com, http://www.supercat.com.ph, http://www.cebuferries.com. http://www.transasiashipping.com och http://www.cokaliongshipping.com.

  Flygluffa

  Blir du sjösjuk? Kanske läge att flygluffa istället då. Att flyga inrikes är enkelt och sparar dygn i restid. De stora flygbolagen http://www.philippineair.com, http://www.cebupacificair.com, http://www.airphils.com och http://www.flyseair.com har flera avgångar dagligen mellan öarna listade ovan.

  Bild 775704

  Kostnadsläge

  Filippinerna är ett av världens billigaste länder. Kostnadsnivån en sjättedel av Sveriges och 30 procent av Thailand.

  Säkerhet

  Filippinerna är oerhört fattigt. I dess spår följer sexhandel och kriminalitet. I Manila bör du som i alla 15-miljonerstäder använda ditt sunda förnuft.

  Turistbyrå

  http://www.wowphilippines.com.ph är den officiella turistsajten.

  Missa inte!

  Historierna. Söder om Panglao ligger den lilla ön Pamilican. Invånarna har försörjt sig på valjakt tills den förbjöds. De äldre fiskarna berättar gärna hur de med en stor krok, hundra meter rep och tio timmars kamp fångade val på det öppna havet. Du kan bo kvar över natten. Kom bara ihåg att ta med eget dricksvatten.

  Missa gärna!

  Fågelfoster. På landsbygden blir du erbjuden balut, kycklingägg som säljs i olika utvecklingsstadier. Från 16 dagar gamla upp till 21 dagar. Detta innebär att när du öppnar skalet är fostret redan befjädrat och utrustat med både näbb och klor. Vämjeligt!

  Fakta: Konflikten i södra Filippinerna

  Filippinerna har under de senaste åren genomgått en period av instabilitet och uppslitande inrikespolitiska motsättningar. Inte mindre än tre gerillor slåss mot regeringen.

  Oroligheterna är koncentrerade till landets södra delar. På ön Mindanao i södra Filippinerna bedriver muslimska separatiströrelser (MILF) en väpnad kamp för en självständig muslimsk stat. En utbrytargrupp Abu-Sayaf har genomfört ett antal spektakulära kid­nappningar de senaste åren. Dessutom bedriver även den maoistiska gerillan (New Peoples Army) ett lågintensivt krig mot regeringen.

  UD avråder därför från resor till Mindanaoregionen och framför allt Sulu- arkipelagen. I maj 2010 är det val i landet. Kolla därför dagsaktuellt läge på UD:s hemsida: http://www.ud.se.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!