Annons
Annons
Turist och guide i Afrika

Guide berättar om sköldpaddans liv för turist i afrikanskt land. Foto: Getty Images

Nepal

“Turisten har stort ansvar”

Hur man bäst agerar som turist för att hjälpa lokalbefolkningen i det land man besöker är en snårig djungel. Vagabond har ställt fem frågor till Christian Jutvik, grundare och ägare av reseföretaget Läs & Res, som specialiserar sig på resor som gynnar den lokala befolkningen.

Text: Sara Pettersson • 2010-02-03 Uppdaterad 2023-08-10

Vad har turisten för ansvar mot det land som den besöker?
– Turisten har ett väldigt stort ansvar och ditt besök betyder mycket. Ekonomiskt gäller det att se till att de pengar du spenderar stannar i landet. Socialt och kulturellt måste du visa respekt, försiktighet och ödmjukhet inför landets traditioner. Ekologin är ett stort problem med tanke på alla flygresor som förstör miljön. Men man måste vara varsam med resurserna som finns på plats.

Hur kan man som turist göra nytta på lokal nivå?
– Se till att dina resurser stannar i landet. Om du reser flott och bor på lyxiga hotell försvinner över 90 procent av pengarna till de rika länderna i alla fall. På fina turisthotell är det mesta importerat och den högt uppsatta personalen är utlänningar eller redan välbärgade i landet. Bo och ät istället på lokala gästhus och restauranger. Att resa flott är jävligt ojuste mot lokalbefolkningen.

Ska man bete sig på något speciellt sätt som turist?
– Allt du gör påverkar, många i lokalbefolkningen ser dig som ett föredöme. Om du röker, vill de också röka, om du går klädd på ett visst sätt vill de ta efter. Det du gör kan skapa nya behov. Därför handlar det om att visa respekt och vara försiktig.

Vad gör ni på era resor som bidrar till en “bättre” turism”?
– Vi informerar våra resenärer om landet så mycket vi orkar. De får litteratur att läsa innan resan. Vi har ett nära och tätt samarbete med våra lokala reseledare och ger dem utbildning. På plats bor och äter vi på lokala ställen och samarbetar med befolkningen i landet.

Hur ska man tänka när det gäller att resa till länder med politiskt förtryck?
– Res som en medveten resenär. Att bojkotta hjälper inte men det är en plikt att känna till hur landet fungerar som du turistar i. Se till att fråga och prata med lokalbefolkningen. Gyllene regeln är att prata med en i sänder, då får man reda på saker. Acceptera aldrig att resa helt på landets egna villkor med turistpoliser som stoppar samtal och möten.


Text: Sara Pettersson • 2010-02-03
NepalRestips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top