Annons
Annons
Foto: Jens Lennartsson

Foto: Jens Lennartsson

Restips

8 stadsdelar i New York som du inte får missa!

I New York finns mängder av kontrastrika stadsdelar med lika många levande subkulturer. Följ med på en vandring från öst till nordväst och lär känna New Yorks olika ansikten.

Text: Nicole Kling • 2010-03-24 Uppdaterad 2010-03-24

1 Brooklyn

Brooklyn är på många sätt det nya Manhattan. Hit flyr konstnärerna och den övre medelklassen, nära centrum men ändå ifred. I många av de före detta industribyggnadernas loft bor konstnärer med förkärlek för öppen planlösning. Stads­­delens längsta gata, Bedford Avenue, kantas av hippa kaféer och trendiga second handbutiker (Beacon’s Closet som ligger i korsningen 88 North och 11 South Street, är himmel­riket för alla retroälskare). Natasha har bott i närheten av Bedford Avenue i fyra år.
– Detta är min favoritdel av New York, utan tvekan! strålar “Tash” och förklarar att nästan hela lönen från restaurangen där hon arbetar går till att betala hyran.

2 Little Italy

Gudfaderns ledmotiv tonsätter Little Italy. En liveorkester spelar italienska musikstycken framför ikonen av Sant Antonio. Kvällen till ära pågår en festival i New Yorks Italien och folklivet har förflyttats från vardagsrummet, ut på gatorna. Grön-vit-röda flaggor ovanför entrén till restauranger och affärer, högljudda farbröder som slänger käft på italiens-ka och en kryddig doft av bolognese gör att man får påminna sig om på vilken kontinent man egentligen befinner sig. Är du sugen på pasta, prosciutto eller pizza? Då har du kommit helt rÙ?tt!

3 Soho + Noho

SOuth of HOuston Street och NOrth of HOuston Street, Soho och Noho har fått sina namn från sina geografiska lägen. Förutom förkortningarna har stads­delarna spirande undergroundkultur och en mängd häftiga butiker gemensamt. B-4 it was Cool i Soho (89 East Houston Street) säljer antika lampor. Esteban har jobbat här bara två veckor och Ù�r lika imponerad av affären som vi är.
– Jag har inga problem med att fördriva tiden då det inte är så mycket kunder. Jag går runt och tittar, läser på om de olika lamporna och om tiden de kommer ifrån, förklarar Esteban som har en förkärlek för sekelskiftets ljuskällor.

4 Chinatown

Canal Street delar Kina från Italien, i alla fall i New York. Den asiatiska stadsdelen är en av de snab­bast växande och den har brett ut sig på det italienska områdets bekostnad. I China­town finns den största befolkningen asiater utanför Asien och även om namnet antyder att det är ett kinesiskt subsamhälle, lever i själva verket många nationaliteter sida vid sida här. Längs Canal Street säljs allt mellan (en piratkopierad) himmel och jord. Rolexklockor och märkeströjor glimmar ikapp; scarfar, väskor, cd-skivor och parfymer dignar på borden i hål-i-väggen-butikerna. Mer genuina kvarter finns i gränderna bakom den kommer­siella huvud­gatan, flanera till exempel gärna på Hester Street och Mott Street.

5 Financial district

Att gå längs Wall Street ger en känsla av att befinna sig i den ekonomiska krisens epicentrum. Kostymklädda män och kvinnor rushar om varandra och försvinner in i byggnader som tornar mot skyn. Aktiviteten på Ground Zero är i full gång: grävmaskiner, kranar och en massa byggarbetare försöker på alla vis att sätta plåster på det stora såret. Här planeras att inte mindre än fem kontorsbyggnader och ett flertal andra konstruktioner ska fylla hålet efter Tvillingtornen. Ett stenkast bort, där husen speglar sig i Atlanten, avgår Staten Island-färjan. Passa på att utnyttja gratislinjen till och från ön som passerar Frihetsgudinnan nästan lika nära som de guidade båt­turerna för tolv dollar.

6 Greenwich Village

Pittoreska Greenwich Village är inte så oskulds­fullt som ytan föreslår. Lummiga Christopher Street är New Yorks gay­huvudgata. Här huserar sexbutiker och tatuerare vägg i vägg och från fasaderna vajar regnbågsflaggor i vinden. Samkönade par flanerar hand i hand och plötsligt byts läderpiskor ut mot soldränkta uteserveringar.
Inget konstigt med det, mentaliteten här är att det ena inte utesluter det andra. Greenwich Village fungerar även som studentlivsnav eftersom många som läser vid New York University bor i området. Dessutom är stads­delen förmodligen metropolens mest cykel­vänliga, här har tvåhjulingarna välutmärkta banor och ett trafiktempo som även passar söndagstramparna.

7 West Village

Som så många andra närliggande stadsdelar är West Village och Greenwich Village utmärkta exempel på att New York rymmer alla – och att alla kan bo grannar. West Village är ett av de absolut dyraste bostadsområdena i New York.
– Det bor inga “vanliga” människor här. West Village är en plats för filmstjärnor, konstaterar Jacob som säger sig ha råd med ett hörn av en lägenhet här. Sedan namedroppar han några skådespelare som påstås bo i området: Liv Tyler, Philip Seymour Hoffman och Will Smith.
– Här finns dessutom de bästa barerna och restaurangerna i staden, tillägger Jacob som gärna rör sig i de här krokarna på sin lediga tid.

8 Harlem

I Harlem går människorna sin egen väg, bokstavligt talat. Många av de sedvanligt numrerade gatorna har fått inofficiella namn, som Martin Luther King Jr Boulevard och Nat King Cole Walk. Stadsdelen är i många delar som en stor marknad där man kan köpa allt från Obamadockor till afrikanska krämer och Ù?rter. Apolloteatern (253 West 125th Street) är Harlems kulturcentrum och här arbetar Billy “Mr Apollo”
Mitchell. Billy har arbetat här sedan han var 14 år (i över 40 år tillstår han) till en början som springpojke åt artisterna och sedermera som ambassadör för teatern.
– Jag har träffat många världskända sångare, bland andra Michael Jackson och Stevie Wonder, berättar Billy.
Han fortsätter stolt:
– Det bästa med Apollo­teatern är att den var den första arenan i New York som tillät afroamerikaner att uppträda på scen.


Text: Nicole Kling • 2010-03-24
RestipsUSANew York

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top