Jesus grav i Indien ny turistattraktion

Jesus grav i Indien ny turistattraktion

Kan det ha varit så att Jesus överlevde korsfästningen och tillbringade sina sista dagar i Kashmir? Det hävdar en blandad grupp turister som vallfärdat till vad de anser vara hans grav, en helgedom i staden Srinagar i Indien.

Publicerad 2010-03-30 11:00

Officiellt är gravplatsen avsedd för en medeltida muslimsk präst, men att det är Kristi grav är alltfler övertygade om. Tidigare var den öppen för besökare, men turisterna strömmade till i sådan mängd att man var tvungen att stänga gravplatsen då någon till och med brutit loss en bit av graven för att ta med sig hem.
Somliga hävdar att myten hållits vid liv av lokala affärsmän som hoppats på att turisterna ska komma tillbaka till Kashmir, där Srinagar ligger, efter många år av våldsamheter. Platsen är nu väl etablerad bland sevärdheterna under en rundtur i Indien.
Historikernas åsikter går isär kring berättelsen om Jesus Indienresa. Några hävdar att Jesus dog på korset, men det finns vetenskapliga teorier om att han ska ha överlevt korsfästningen år 33.
Nya testamentet berättar bara om några få år i Jesu liv och forskare har därmed försökt kartlägga resten. För att inte åter hamna i romarnas eller judarnas händer ska han, enligt en teori, ha begett sig österut tillsammans med lärjungen Tomas och en kvinna vid namn Maria (oklart vem man syftar på, kanske Maria Magdalena).
Efter att ha kuskat runt i Palestina tog han sig sedan till Persien och Indien där han fick inblick i bland annat buddhismen och olika helbrägdagörande tricks. Jesus ska enligt dessa teorier ha levt tills han blev 70 år och begravts i Kashmir.

Läs mer om Jesus Indienresa

Jesus Lived in India: His Unknown Life Before and After the Crucifixion av Holger Kersten.

Se BBC-reportage om Jesus indiska äventyr

Skriv kommentar
Sortering:
Karmafilter:
Skriv kommentar
Namn

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.