Annons
Annons
Redaktionen

Redaktionen

Restips

Konstfulla Barcelona

Storheter som Miró, Picasso och Gaudí har alla bidragit till Barcelonas rykte som kulturcentrum. De senaste decennierna har staden dessutom blivit en trendsetter inom modern design och arkitektur.

Text: Redaktionen • 2010-04-13 Uppdaterad 2010-04-13

3 x Konst

1 Modernt på MACBA

MACBA, http://www.macba.es, Barcelonas maffiga moderna museum har blivit en central samlingspunkt i staden sedan det öppnade för femton år sedan. I vår bjuds bland annat på en stor separat utställning av den kanadensiske konstnären Rodney Graham (pågår fram till 18 maj).
Adress: Plaça dels Angels.
Tips: Ta en café solo på uteserveringen utanför museet och titta på skateboard­åkarna som uppvisningsåker på torget. Stadsdelen Raval som MACBA ligger i är en av stans mest spännande. Slink in i på välsorterade design- och konstbutiken Ras (C/Doctor Dou 10).

2 Katalansk konsthistoria

På pampiga Museu Nacional d’Art de Cata­lunya, http://www.mnac.cat, ryms allt från medeltida fresker till verk av modernister som stans kanske störste son Gaudí. MNAC är lika mycket ett ställe att få en snabbkurs i Kataloniens rika historia som att uppleva vacker konst. Passa på att se utställningen om avantgardefoto i Paris, Prag och Barcelona 1914–48 som börjar i maj.
Adress: Palau Nacional, Parc de Montjuïc,
Tips: Om du köper en Articket, http://www.articketbcn.org, kan du gå på sju museum på samma biljett, däribland alla här nämnda museum.
Picassomuseet, http://www.museupicasso.bcn.es, i stadsdelen El Born rekommenderas ock­-så varmt. Pris för Artticket 22 euro.

3 Miró på Montuïc

Mirómuseet, http://www.fundaciomiro-bcn.org, ligger högt uppe bland
lummiga kullar på berget Montjuïc. Gläntar man på dörren till den vackra modernistbyggnaden finner man en imponerande samling med målningar och skulpturer som konstnären Joan Miró donerade till sin hemstad före sin död. Fram till 6 juni så visas även en temporär utställning med moderna muralmålningar där bland annat svenske Jacob Dahlgren medverkar.
Adress: Parc de Montjuïc.
Tips: Om man inte är höjdrädd så rekommenderas att ta sig upp på Montuïc med linbanan från hamnen. En långsam sightseeingtur med mäktiga vyer över staden och vattnet.

2 x Musik­festival

1 Gitarrgubbar

En del flamenco, men också andra musikstilar som exempelvis jazz representeras på Festival de Guitarra, http://www.theproject.es. Konsert­serien med sex­strängs­­konstnärer bjuder i vår på världskändisar som John McLaughlin (6 maj) och Paco de Lucia (20 juni).
Tips: En annan gitarrfarbror, bluesgitarristen John Mayall uppträder på Palau de la Musica Catalana 27 maj.

2 Vårljud vid vattnet

Primavera Sound, http://www.primaverasound.com, går av stapeln på Parc del Fòrum norr om Barcelona, nära stranden. En spännande alternativmusikfestival som växt i popularitet de senaste åren. 27–29 maj spelar hippa nykomlingar som The XX och Yeasayer tillsammans med rutinerade gamlingar som Tortoise, Superchunk och Shellac.
Tips: Är du sugen på mer av samma dos och har gott om tid stannar du kvar i Barcelona till den 17 juni då legen­dariska elektronikafestivalen Sónar drar igång. I år med dragplåster som Air och LCD Soundsystem.

Vårtecken: Bad på Barceloneta

De flesta spanjorer hoppar inte i spat förrän tidigast augusti. Men redan tidig vår kryllar det av folk längs Barcelonas stadsplaya, och för en nordbo är det definitivt dräglig vattentemperatur för ett dopp.

Vårweekend i Barcelona

Flyg till Barcelona: Ryanair flyger från Skavsta till Girona, 10 mil från staden. Vanliga reguljärflyg landar på Barcelonas flygplats, som ligger en mil från city. Från Arlanda flyger bland annat Spanair och Norwegian direkt. Från Köpenhamn flyger även Transavia.
Transfer i Barcelona: Från Girona: flygbuss, tar drygt 70 minuter, kostar 12 euro. Från Barcelonas flygplats: Flygbuss, tåg och taxi tar unge­fär lika lång tid, det vill säga drygt 30 minuter. Tåg kostar 2,60 euro, taxi cirka 20 euro och uppåt, buss 3,90 euro.
Mer om vad som händer: http://www.barcelonaturisme.com.


Text: Redaktionen • 2010-04-13
RestipsSpanienBarcelona

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top