Annons
Annons
Foto: Karin Wall

Foto: Karin Wall

Norge

Oslo i våra hjärtan

De drunknar i OS-medaljer, vinner Melodi­festivalen och enligt FN bor de i världens bästa land. Men varför låta norrmännen ha allt skoj för sig själva? Korka upp champagnen och fira 17 maj du med! Här är vår guide till det bästa av Oslo.

Text: Karin Wallén • 2010-05-17 Uppdaterad 2010-05-17

Stadsdelen Kampen

Öster om centrum ligger Kampen, där författaren Torbjörn Egner växte upp. Han är mannen bakom Karius och Baktus, Klas Klättermus, och Folk och rövare i Kamomilla stad. Inspiration till den senare ska han ha tagit från sina barndomskvarter, där söta bostadshus i trä varvas med en och annan krog och butik.
 

Äta och dricka

Kampen Bistro är en hemtrevlig krog med utsökt mat och skön, avslappnad stämning. Utomhusservering om sommaren, och ibland bjuds det på konsert. Kan vara bra att boka bord i förväg. Bögata 21, http://www.kampenbistro.no.
 

Fika

Torgerstuen. Ett av stans mysigaste fik ligger på gränsen mellan Töyen och Kampen. Goda bakverk, fina luncher och trivsam inredning med en touch av vildmark mitt i stan. Att en av systrarna bakom disken är blomsterbindare gör sitt till för mysfaktorn. Åkebergveien 50A (ingång från Kjölberggata), http://www.torgerstuen.no
 

Shoppa

Tante Guri är en “upplevelse­butik” att bli glad av. Här hittar du konst, köks- och inredningsprylar, möbler och diverse grejer – “dingser” – i kul design, ofta i femtio- och sextiotalsstil. Sonsgate 7, http://www.tanteguri.no.
 
 
 

Stadsdelen Grönland

Grönland är ingen inställsam, uppsnofsad historia. Här råder ett intressant myller av libanesiska snabbmatshak, pakistanska saributiker och överbelamrade prylbutiker. Dessutom finns här några guldkorn till restauranger och barer, hemligt inklämda mellan lågprismat och bollywoodfilm.
 

Äta och dricka

Olympen, eller “Lompa” som Osloborna säger, är en anrik bar och restaurang som tidigare var en klassisk ölhall av det småsunkiga slaget. Numera riktigt galant, med enorma kristallkronor i de höga taken. Uteservering på taket. Grönlandsleiret 15, http://www.olympen.no.
Dattera til Hagen är en skönt avslappnad restaurang och bar, med burgare att dö för och mysig innergård. Grönland 10, http://www.dattera.no.
 

Fika

Oslo Mekaniske Verksted, eller “Mek”, är en före detta mekanisk verkstad som blivit urmysigt kafé, och bar. Från 15.00 kan man få sig en kaffe här, eller en opretentiös öl efter jobbet. Softa på utegården och hugg in på en kartongpizza från någon krog runt hörnet. Joachim Nielsens gang, intill Teaterplassen, http://www.oslomekaniskeverksted.no
 

Shoppa

Inte direkt stans bästa shop­pingområde, såvida du inte är ute efter en ny sari. På Grönland Basar finner du färskt halalkött, kryddor, och det norska systembolaget, Vinmonopolet. Töyengata 2–4–6, http://www.gronlandbasar.no.
 
 

Stadsdelen Aker brygge

Vid vattnet nedanför Nationalteatern, i Vika, ligger Oslos kanske mest kÙ?nda turistkvarter, Aker Brygge. Om sommaren blir det “stappfullt” på uteserveringarna längs bryggan, där färska räkor säljs till överpriser. Framåt natten blir det röjig semesterstämning på barerna och nattklubbarna.
 

Äta och dricka

Yaya’s serverar god thai­mat och skön stämning. Restaurangen ligger åt torget till. Munkedamsveien 53B, http://www.yayas.no.
Lekter’n är en stor utohumsservering vid bÙ?ten D/S Louise intill bryggan. Ta en öl under solen med hundratals andra och hugg in på allt från hummer till burgare, http://www.lekteren.no.
 

Fika

Kaffebrenneriet. En norsk kafékedja med eget bageri och stort kaffeurval. Ligger i samma lokal som Ark Bokhandel. Fjordalleen 7, http://www.kaffebrenneriet.no.
 

Shoppa

På Aker Brygge hittar du samma butiker som hemma, med ett undantag: 66° North. Denna isländska kedja säljer snygga friluftskläder för alla åldrar. Karihaugveien 89, http://www.66n.no.
 
 

Stadsdelen Grünerlökka

Oslos svar på Södermalm, där gamla arbetarkvarter blommat upp till en livlig stadsdel fullproppad med barer, butiker och kaféer. Här hittar du roliga design-t-shirts, ekologiska mat­varor och bra secondhand. På sommaren svämmar utomhusserveringarna över av människor och från Parkteatrets öppna
fönster hörs musik.
 

Shoppa

Velouria Vintage har coola kläder och accessoarer från sextio-, sjuttio- och åttiotalen. Markveien 32, http://www.velouriavintage.no.
Hos femtiotalsinspirerade Blomsterhandler Andersen kan du se coola rockabillykillar med varsam hand sätta ihop blomsterbuketter. Thorvald Meyers gate 3.
 

Fika

Godt bröd har precis vad de utlovar – gott bröd, med ekologiska ingredienser. Fri internetuppkoppling. Thorvald Meyers gate 49, http://www.bakeverksted.no.
Missa inte heller de smarriga kokosbollarna på Den lille kokosbolle­fabrikken. Thorvald Meyers gate 18, http://www.kokosbollen.no.
 

Äta och dricka

Sult. Trendig restaurang med skandinaviskt kök, mycket fisk och skaldjur. Intill ligger baren Törst. Thorvald Meyers gate 26, http://www.sult.no.
Boca Bar har kanske stans bästa cocktails, i mysig femtiotalsmiljö. Thorvald Meyers gate 30.
 

3 x sommar i Oslo

1 Vigelandsparken

Enorm park med mäktiga skulpturer av konstnären Gustav Vigeland. De lena, frammejslade stenkropparna i mitten av parken är frestande att ta på. Det är helt okej, det hör till upplevelsen att komma tätt inpå konstverken, smeka formerna och förundras över arbetet. http://www.vigeland.museum.no.

2 Operahusetet

Oslos nya stolthet, har ett tak som är gjort för att gå på. Här får du en fin utsikt över fjorden. På sommaren hålls ibland konserter på taket. http://www.operaen.no.

3 Öarna

Det är lätt att ta sig ut till öarna i Oslofjorden. Hovedøya är närmast, Langøyene finast och om man vill ut pÙ� en längre tur kan man ta båten från Aker Brygge till Nesodden. Det går också båtar från Aker Brygge till Huk/Bygdøy, där det både finns museer och stränder. http://www.oslooyene.no
 
 

5 x Nattliv i Oslo

1 Blå

Bäst på söndagar, då Frank Znort skapar sjukt bra stämning. Brenneriveien 9C, vid Akers-
elva, http://www.blaaoslo.no.

2 Skaugum

Skönt barhäng med uteplats på bakgården till Palace Grill. Solligata 2, http://www.palacegrill.no.

3 Tilt

En bar där det är dataspel i borden och man kan använda raggningsfraser som “jag tippar att jag kan slå dig i PacMan”. Runt hörnet från konserthallen Rockefeller på Badstugaten.

4 Internasjonalen

Informellt ställe för 30-plussare som vill känna att de hänger med. Bra dj:er och dansgolv
på övervåningen. Youngs­torget 2.

5 Vu

Om du föredrar något lite mer Stureplansmässigt. Hegdehaugsveien 24, http://www.vu-oslo.no


Text: Karin Wallén • 2010-05-17
NorgeRestipsOslo

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top