• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 48 timmar i Verona

  Allt i Verona handlar om Romeo och Julia – från sevärdheter till drinkar, pizzor och grytlappar. Det är en romantikens stad, om än något kommersialiserad. Men trots filminspelningar och ortsbor som gör lysande affärer på att mjölka ur turisterna varenda cent kvarstår faktum – Verona är vansinnigt vackert. Ingen kan protestera mot det när mörkret sänker sig över den romerska arenan och tusentals stearinljus tänds till tonerna av en begynnande opera.

  48 timmar i Verona

  DAG 1

  09.30 Efter en brioche med nutella och kaffe som är så starkt att det skulle kunna väcka Romeo och Julia ur sina gravar ger jag mig av till just – Julias grav. Den ser kall och ensam ut men väggarna är fulla av inristade kärlekshälsningar. Fortsätter till Piazza Bra' där jag tittar på den berömda utomhusarenan och scenografi i form av egyptiska skulpturer och jätte­rosor som ligger ute till allmän beskådan.

  11.00 Går längs Via Leoni och Via Cappello, där horderna av turister stannar upp med jämna mellanrum för att ta foton av de romerska ruinerna. Särdeles turisttätt är det utanför huset som marknadsförs som Julias, även om man nu vet att detta inte stämmer. På innergården finns en balkong, och för sex euro kan man få gå upp på den – en turistfälla utan dess like. Letar förgäves efter väggarna där älskande och förhoppningsfulla skriver sina kärlekshälsningar. Får upplysningen att man numera får skriva sina brev till Julia på en dator.

  12.30 Nedslagen över romantikens digitalisering ger jag mig iväg och letar upp Romeos hus, som faktiskt
  tillhörde hans familj. Äter en pasta med pesto på lilla L'Insolito som ligger bakom det vackra torget Piazza Erbe.

  14.00 Det mullrar mysigt mellan husen när åskan går. Jag strosar längs Via Mazzini, lyssnar till en spontankonsert och tittar på folk. Plötsligt ser jag ett välbekant ansikte nästan dolt bakom en keps och ett par solglasögon. Gammal klasskamrat? Kollega? Nej men, det är ju …

  15.00 "Amanda Seyfried, hon från Mamma Mia" bekräftar kyparen på Tosca Café vid Piazzetta Pescheria där jag stannar för en iste.
  – De håller på att spela in en film, Letters to Juliet, säger han och pekar på en pittoresk restaurang som byggts upp bara som kuliss på det lilla söta torget.

  18.00 Dricker vitt vin på Osteria a la Carega (Via Cadrega 8), där man kan få en uppfriskande och lokalproducerad custoza för en euro glaset.

  20.00 Går till restaurangen Cappa Café på (Piazzetta Bra' Molinari, tel +39-4-580 045 16) där man sitter på en terrass med vacker utsikt över floden Adige.
  Äter pizzan Giulietta (Julia) och till det dricker jag spritz som är unge­fär som en dagens vitt vin med sodavatten och en skvätt likör.

  22.30 Hamnar på Piazza dei Signori, där ett gäng dansare uppträder. Senare är det torg­fest med eldjonglörer, trummor och en massa folk i olika åldrar.

  Bild 776006

  DAG 2

  10.00 Börjar dagen med ett besök på basilikan San Zeno som är byggd till ära av den Afrikafödde biskopen San Zeno, som konverterade hela Verona till kristendom på 300-talet. Tar sedan vägen förbi Castelvecchio och beundrar bron som byggdes som en flyktväg för den en gång styrande Della Scala-familjen i händelse av en stadskupp eller uppror.

  12.00 Är redan hungrig och går till självserveringsrestaurangen Brek vid arenan. På Brek kan man välja bland en rad olika varma och kalla rät­ter, drycker, efterrätter
  och bröd och sen betala hela kalaset och sätta sig på uteserveringen. Som Ikea ungefär, fast utan köttbullar, http://www.brek.com.

  13.30 Åker 83 meter upp i Torre dei Lamberti där man får vacker utsikt över staden. Strosar omkring på den kitschiga marknaden vid Piazza Erbe och tittar på snökulor och personliga grytlappar.

  15.00 Knallar över Veronas äldsta bro, Ponte Pietra, till Teatro Romano och Museo Archeologico. För mig är dock den största behållningen utsikten över staden med floden som vacker fond.

  18.00 Äter middag på en mycket oitaliensk tid. Gnocci med gräslök och ricottaost på Hostaria Vecchia Fontanina (Piazzetta Chiavica 5) sitter precis där den ska. Ett brittiskt par bredvid mig ser varandra djupt in i ögonen och säger:
  – I can't believe we just got married.
  Jag beställer in ett glas rödvin till sällskap, http://www.vecchiafontanina.it.

  19.15 Dagens höjdpunkt: Operan Carmen på den stora romerska arenan. När dörrarna öppnas två timmar före föreställningens början och folk trängs om de bästa platserna uppe på de solvarma stentrapporna går tankarna raskt till Allsång på Skansen.

  De som har råd sitter på mjuka sittplatser längst ner, men på läktarna är stämningen på topp och det ming­las och äts och dricks.

  Enligt urgammal tradition delas stearinljus ut i publiken och tänds medan operan drar igång och mörkret faller med perfekt tajming. På scen trängs hästar med scenografi och hundratals dansare och skådespelare. Jag förstår inte ett ord, men det hindrar mig inte från att sitta med tårglittriga ögonfransar när Carmen drar sin sista suck efter fyra akter. Kanske är det bara vinet jag köpte på petflaska i pausen, men jag inbillar mig att romantiken i Verona har nått även mig.
  Biljetter kan köpas på http://www.viennaticketoffice.com eller på biljettkontoret bredvid arenan.

  Bild 776007

  Miniguide till Verona

  Resa dit: Smidigast är att ta tåget från Milano till Verona, det tar under två timmar. Det finns även flyg till Verona, men de gör oftast ett stopp på vägen. Ryanair­flygplatsen i Bergamo ligger inte så långt bort, men det kan vara krångligt att ta sig dit då man måste byta tåg och buss flera gånger.

  Resa runt: Verona är litet och det är lätt att gå runt i stan till fots. Bussar till och från tågstationen finns och kostar 1 euro för enkel resa. Alla stadsbussar ingår i
  Veronakortet.

  Bo: På lilla gulliga Veronetta Bed & Breakfast kostar det 50 euro/natt. Då ingår frukost men ingen rumsstädning. Det ligger ungefär en kvarts promenad från centrala Verona. Via Muro Padri 40.

  Sightseeing: Verona Card kostar 10 euro för en dag eller 15 euro för tre dagar. Då ingår nästan alla sevärdheter och fria bussresor. Man kan se de flesta sevärdheterna på en dag, om man har bekväma skor och inte vill spendera så mycket tid på varje ställe. Men vill man ta det lugnare hinner man med sköna luncher på skuggiga uteserveringar och glasspromenader längs floden också. http://www.comune.verona.it/turismo/veronacard.htm.

  Prisläge: Där det finns turister finns det höga priser. Men det går att hitta många billiga restauranger och barer om man håller sig lite utanför de stimmigaste kvar­teren och frågar lokalborna vart de går.

  Dagsutflykt: Gör som Verona­borna och ta en tur till Gardasjön om det är för varmt för att se på balkonger och arenor. Bussar går från Porta Nuova till olika byar nära vattnet.

  Bild 776008

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!