• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Baltikums hetaste stränder

  På trettiotalet var höjden av reslycka ångbåten till estniska Pärnu där hotellpersonalen bar folkdräkt och hälsade gästerna på svenska. Vagabond åter­vände till den anrika östersjörivieran.

  Baltikums hetaste stränder
  Nu är Pärnu tillbaka som internationell badmetropol. Havet är blått och inbjudande. Sanden glittrar vit som en vinter­reflex. Och istället för fyrkantig medelhavsbetong möter jag en stad som påminner om mina gamla barnböcker: kullerstensgator som saktfärdigt lunkar mellan vingliga trähus. Trädgårdar fyllda med fjärilar och äppelträd. Villekullavillor och punschverandor. Allt i en stad med så mycket parker och esplanader att man ofta tycker sig vandra genom en gles lövskog.

  Bild 776013
  Anländer en dag då sensommarsolen får hav och strand att glöda. Borde egentligen leta upp ett hotellrum för att bli av med mitt bagage. Men kan inte låta bli att sparka av mig skor och strumpor och bara strutta runt på stranden en stund med allt det varma, mjuka under tyngden av min kropp.
  I grund och botten var säkert lockelsen densamma då mellankrigstidens svenskar tog sig hit. Visionen om perfekt semester och perfekta bad. Spännande människor som talade främmande språk. Sol, hav, svenskt kaffe och så låga priser att dåtidens braskande resebroschyrer lockade svenska resenärer till Pärnu med glada tillrop om att en tallrik risgrynsgröt minsann inte kostade mer än 10 öre.

  Nu är den baltiska bärnstenskusten återupptäckt efter årtionden i sovjetisk tvångströja. Borta är den tid då hotell-anläggningarna bar uppriktiga, men avvisande namn som Sanatorium nummer tre, då avloppet gick rakt ut i havet och kvällarna slutade i träningsoverall framför en skål rödbets­avkok eller en plastmugg vodka.
  Idag möter något helt annat. Järnridåns sista rostfläck är bortskrapad och vattnet så rent att kusten fått blå eu-flagg. Jag hör spanska, franska, tyska och svenska på stranden.
  Förväntningarna tycks lika uppskruvade som när Sankt Petersburgs societetsdamer tog tåget hit och stockholms-ka Strandvägens grosshandlare satte ett stort fett kryss i almanackan för midsommar i Pärnu.

  Bild 776014
  Varje vecka når ungefär 20 000 besökare hit. Somrarna tömmer inte bara Tallinn, utan också universitetsstaden Tartu vars populäraste nattklubb drar hit med badbyxor, bikini och diskjockey.Även om den baltiska östersjökusten aldrig kommer att bli riktigt samma sak som Medelhavet, och kanske inte ens önskar det, så har Pärnu hämtat influenser därifrån. Det grovsumpiga östkaffet är utbytt mot frappé och latte. Strandfotboll och volleybollnät är på plats och från barerna ljuder mtv-musik.
  Inte för att jag vet om det verkligen behövs, men den som vill dricka sin Lumumba i en fåtölj av röd sammet kan göra så, och den som nödvändigtvis vill äta, låt säga, kängurustek i konjakssås med utsikt som påminner om ett avsnitt ur Baywatch kan också göra så.

  Parkerar mig inför Rigabuktens inbromsning mot söder. Njuter av det friska vattnet och den sammetsmjuka sanden som följer havet i sju kilometer. Pärnus första bad där män och kvinnor tilläts plaska runt tillsammans öppnades 1925 och hette träffande nog Paradise. Blir därför smått förbryllad när en skylt plötsligt varnar för motsatsen. Naiste Plaaz. Ladies Beach. Kvinnornas strand.

  Bild 776015
  Estniska Leho förklarar flinande, med vattnet droppande kring en sjuttonårsklen kropp, att inga män vågar sig längre än till skyltarna, eftersom bortåt flodmynningen till, jagar nakna kvinnor skrikande i flock. Rustade med brödkavlar och våffeljärn driver de bort oönskade ögon som tagit sig dit, oftast i sällskap av kikare och teleobjektiv.
  Jag tycker mig kunna ana ett styng av avundsjuka bakom förklaringen. Men kvinnorna har i alla fall sin egen strand i Pärnu och männen får inte gå dit.
  Vänder för att torka kroppen över en fika. Klättrar upp till verandan av Rannakohvik, dricker kaffe, äter kladdig choklad­kaka och fastnar i spa-anläggningarnas prospekt som är så övertygande att jag kvickt betalar och börjar vandra mot stans äldsta hälsobad, det Törnrosafärgade Mudaravila.

  Innanför en kolonnprydd entré försvinner långa korridorer iväg mot hemlighetsfulla rum. Här har kroppar badats, knådats och trimmats till friskhet i snudd på ett århundrade.
  Skriver in mig i receptionen. Kommenderas till en läkarundersökning. Ordineras bubbelkur, massage och gyttjebad.
  Så blir det.

  Bild 776016

  Jag bubblas, knådas och slås till slut, under smått klaust-rofobiska former, in i het lera. När paketet väl öppnas, kliver jag upp som en mjukare människa. Och det är kväll.
  På 1930-talet handlade kvällarna mest om strandpromenader, solnedgång över havet och stillsamt betraktande av då svalor drogs i tusental mot vassarna för att övernatta. Alternativet hette en munter afton på Kuursaal. Byggnaden, från 1800-talets slut, reser sig fortfarande ovanför stranden som ett mintgrönt virkes-Taj Mahal.
  Först efter att ha betalt entrén inser jag mitt misstag. Linedansuppvisning och karaoke funkar inget vidare för en kropp och själ som nyligen legat inslagen i gyttja.
  Tvingas upp på dansgolvet bland cowboyhattar och kvittrande lassorop, men lyckas snart retirera till en meny som är så onyttig att jag inte kan bli annat än rörd. Bland allt grillat och friterat finns också 230 sorters vin och eget fatöl.
  Känner på något sätt att spa-behandlingen kastas bort redan under den första tallriken. Men jag gillar Kuursaal, de timrade borden, allsången och stojet. Och det kommer ju alltid en ny dag och möjligheterna till en ny start. Något som Pärnu själv bevisat.


  Saaremaa/Ösel, Estland

  Lilla Gotland

  Saaremaa kallades under den gamla svensktiden för Ösel. Då som nu mötte vad som lite vårdslöst skulle kunna kallas för ett Gotland på fel sida Östersjön. Väderkvarnar, orkidéer och så huvudstaden Kuressaare med kullerstensgator, förbluffande intakt fästning och lummiga trädgårdar. Under Sovjettiden hölls ön stängd. Nu är Bullerbyidyllen och traditionen som skandinavisk badreträtt återupprättad. Många fina stränder.
  Strandens själ: Gott om plats. Mest folk vid strandpensionat och stugområden. Men också ödsliga partier.
  Sand & vatten: Marmorröd sand, långgrunt och mjuk botten.
  Bo & äta: Bäst utbud i Kuressaare. Gott öl och god mat på pubarna Vaekoja och John Bull med mysig veranda. Boende hittar du på http://www.saaremaa.ee. Repo Hotel, tel +372-453 35 10, http://www.saaremaa.ee/repo, är billigt och trevligt.
  Så hittar du dit: Åk kustvägen söderut från Kuressaare mot Salme. Till Mändjala–Järverand är det drygt en mil.
  Avstamp Sverige: Direktflyg sommartid från Stockholm Arlanda till Kuressaare med Estonian Air. Eller båt/flyg till Tallinn följt av fyra och en halv timmes bussresa. För färjetrafik till Saaremaa, se http://www.laevakompanii.ee.
  Bonus: Cykla bland midsommarblomster i ett mjukt och vänligt kulturlandskap. Här finns Kaali, Europas största meteoritkrater där enligt fornordisk mytologi solen ligger begravd. Åtta skyltade cykelturer finns på ön, se http://www.bicycle.ee, http://www.rbmere.ee och http://www.visitestonia.com. Cyklar finns att hyra.
  Bonusbad: Flera spa-anläggningar i Kuressaare. Georg Ots Spa, http://www.gospa.ee, Spa Hotel Rüütli, http://www.saaremaaspahotels.eu.
  Mer info: http://www.saaremaa.ee.

  Bild 776017

  Pirita, Tallinn, Estland

  Stureplan vid havet

  Att kalla Pirita för ett estniskt Copacabana är förstås överdrivet. Kanske är Stureplan vid havet en bättre beskrivning. För det här är en stadsstrand i ordets rätta bemärkelse. Huvud­staden, som hela tiden flämtar i bakgrunden med hamnkranar och höghus, flyr hit i bikini och badbyxor så fort solen pressat Finska vikens vatten till anständiga badtemperaturer.
  Hårt packad sand i mättat gyllenbrunt möter tillsammans med medelhavskänsla. Massor av folk. Badhytter, volleybollnät, gungor, strandnära lyxlägenheter à la Monte Carlo, stadion som stod som värd för OS-seglingarna 1980 och trendiga loungebaren Velvet med kristallkrona, sammetssoffor och panoramautsikt mot hav och strand.
  Strandens själ: Se och synas. Cityflickor och citypojkar. Barn­familjer, mountainbikecyklande motionärer och sällskap av äldre damer.
  Sand & vatten: Förvånansvärt klart vatten såpass nära stan. Långgrunt. Chipsräfflad sandbotten som kittlar behagligt under fötterna.
  Bo & äta: Tallinn har all världens kök, hemmagjord choklad, pizza och medeltidsmat, budgetboende från 350 kronor per natt och uppåt och romantiska myshotell där du kan spendera tusenlappar. Se http://www.tourism.tallinn.ee.
  Så hittar du dit: Pirita ligger bara någon kilometer öster om Tallinns centrum. Ta exempelvis buss 1 A eller 5 A. Eller promenera på drygt en halvtimme.
  Avstamp Sverige: Daglig färja och dagligt flyg från Stockholm.
  Bonus: Sagostaden Tallinn förstås, som trots mycket nytt fortfarande bär på mänskliga mått. Missa inte gamla stan, medeltida Vanalinn och stadsdelen Kalamaja med charmiga trähus och kvartersbastu.
  Bonusbad: Hetaste tipset i Tallinn är att samla ihop vänner och hyra den privata bastu som finns på 26:e våningen av Reval Hotel Olümpia. Då har du inte bara sauna med svindlande utsikt över hela stan, utan också privat pool och möjlighet att beställa champagne, cognac och rökt lax. Priset per timme (max tio personer) på förmiddagar 200 kronor, på eftermiddagar/kvällar 400 kronor. Ring och boka på tel +372-631 53 33, http://www.revalhotels.com.


  Pärnu, Estland

  Baltikums Benidorm

  Kalla Pärnu vad du vill. Estlands sommarhuvudstad, Baltikums Benidorm, eller kanske Nordens Karlsbad – samtliga epitet har täckning. I Pärnu finns landets stöddigaste strand, eleganta spa-anläggningar och givetvis allt det som hör en sommarstad till: uteserveringar, glassiga Café Grand, barer och pumpande klubb- och musikliv genom nätter som aldrig blir riktigt mörka.
  Strandens själ: Barnfamiljer, muskelknuttar och Baywatch­blondiner, alla tycks trivas tillsammans.
  Sand & vatten: Sju kilometer lång strand med säreget vit sand rik på kisel och kvarts. Långgrunt och barnvänligt.
  Bo & äta: Fantastiska jugendpalatset Ammende Villa, http://www.ammende.ee, som ser ut som något mitt emellan Familjen Adams och Alice i Underlandet. Romantiskt boende, medelhavskök till middag eller bara fika i den gröna eller den röda salongen. Pärnu i övrigt, massor med pubar och restauranger. Alltifrån pensionat med punschveranda till brutalt stora hotellkomplex. Se http://www.visitparnu.ee.
  Så hittar du dit: Stan är stranden, stranden är stan. Omöjligt att missa.
  Avstamp Sverige: Pärnu ligger två timmar med buss från
  Tallinn och tre timmar med buss från Riga.
  Bonus: Pärnus spännande konstmuseum, http://www.chaplin.ee. Stans historiska miljöer med bland annat svenskport (som också rymmer bar och restaurang). Båtutflykt till ön Kinö
  där tiden verkar ha stått still sedan 1950-talet.
  Bonusbad: Kurorten Pärnu rymmer alltifrån moderna och flash­iga spa-anläggningar till k-märkt miljö. Mudaravilas gyttje­bad bär på traditioner och skönhet, tel +372-445 90 20. Stöddigast är Tervis, http://www.spa.ee, Estonia, http://www.spaestonia.ee, och Viiking, http://www.viiking.ee. Vattenrutschbanor och äventyrsbad finns vid Tervise Paradiis, http://www.terviseparadiis.ee. Sugen på att hoppa rakt ut i blåsvart flodvatten från en flytande bastu, som sakta glider mellan bäverhyddor och slanka björkar?
  Ta dig då till nationalparken Soomaa, http://www.soomaa.com.

  Bild 776018

  Limo, Runö, Estland

  Söderhavskänsla på svenskö

  Runö, utkastat långt ute i Rigabukten, bär på så mycket pulvrig sand, så inbjudande dyner och mjuka bränningar att åtskilliga folk käbblat om att få lägga sina badbyxor just över denna nordiska paradisö. Ön var faktiskt svenskspråkig från medel­tiden fram till 4 augusti 1944, då befolkningen flydde tvärs över Östersjön, inför hotet av Stalins trupper.
  Sovjetryssarna nådde förstås också hit. Och letterna, som länge tittat hitåt avundsjukt, hoppades kunna komma över den via en folkomröstning. Men så blev det inte. Ruhnu som dagens namn lyder är estniskt territorium och så nära Robinsonliv det går att komma på våra breddgrader. Limo är en av öns bästa stränder.
  Strandens själ: Söderhavskänsla. Lite land, mycket sand.
  Sand & vatten: Sommarvit och pulvrig sand. Långgrunt.
  Bo & äta: Liise Talu, http://www.liisetalu.ee. Bulders Guesthouse, http://www.lauk.ee/buldersitalu. Kase Guesthouse, aivemagi@hot.ee.
  Så hittar du dit: Snudd på världens ände. Flera timmar lång båtresa från Pärnu eller Saaremaa, se http://www.laevakompanii.ee. Tidvis också flyg från Pärnu, http://www.ruhnulend.ee.
  Avstamp Sverige: Ta dig först till Pärnu via Tallinn eller Riga.
  Bonus: Tystnad, frihet och svenskminnen med ortsnamn som Linbacka, Staknäs och Holma.
  Bonusbad: Den timrade saunan vid Limo, tel +372-515 21 08, http://www.ruhnu.ee.
  Mer info: http://www.kulturbilder.net/max/index.html.

  Bild 776019

  Jurmala, Lettland

  Rigas strandparadis

  Bara en kort pendeltågsresa från Riga står snirkliga trävillor på tå inför en sandstrand så lång att ortsbefolkningen, då jag frågar var den tar slut, rycker på axlarna och svarar Kina, åtminstone Litauen. Lika lång är Jurmalas historia som baltisk badfavorit för tsarrysk aristokrati, för sovjetmedborgare och dagens brokiga blandning av européer.
  Flera järnvägsstationer gör det lätt att nå evighetsstrandens olika avsnitt, utan att behöva gå särskilt långt. Populärast är Majori, en stad där de gamla trävillornas torn och spiror för tankarna till både Carl Larsson och Ivanhoe. Strandlivet pendlar mellan ytterligheter som Tylösand, Vichy och Kos. Folk promenerar vid havet eller spelar strandfotboll. Disko och högljudd funk spelas till serveringar som pytsar ut fatöl och sex-on-the- beach. Vimlet fortsätter kvällstid längs Majoris semestertyngda gågata Jomas iela som drar mellan restauranger och pubar, mellan trottoarförsäljning av belgiska våfflor, bärnstenshalsband och färska björnbär.
  Bo & äta: I Majori Villa Joma Hotel, http://www.villajoma.lv och Elina, http://www.elinahotel.lv. Se också http://www.jurmala.lv. Eller så drar du nytta av Rigas större utbud. Ät gärna lettiskt i huvudstaden på Lido, Krasta iela 76, eller Alu Seta, Tirgonu 6.
  Strandens själ: Vilken typ av strand du än söker, hittar du den här. Jurmalas stränder sväljer tusentals gäster utan att det blir trångt.
  Sand & vatten: Tjock rödbrun sand, långgrunt och mjuk botten. Vid avsnittet i Lielupe finns de högsta sanddynerna.
  Så hittar du dit: Täta turer med pendeltåg från Rigas centralstation. Resan tar 30–45 minuter. Tider på http://www.ldz.lv. Längs Jurmalas drygt tre mil långa strand finns ett tiotal järnvägs­stationer. Majori är något av centrum.
  Avstamp Sverige: Färja eller flyg från Stockholm till Riga. SAS och Air Baltic flyger direkt från Stockholm Arlanda, Air Baltic dessutom från Göteborg och Köpenhamn. Ryanair flyger från Stockholm Skavsta.
  Bonus: Riga förstås, som är en av Europas absolut vackraste huvudstäder med vidlyftiga parker, snurrig jugendarkitektur, medeltida kärna, kul shopping och spännande kultur- och nöjes­liv.
  Bonusbad: I Jurmala finns flera spa-anläggningar, exempelvis Baltic Beach House, http://www.balticbeach.lv, och olika typer av vattenparker med uppvärmda havspooler, vattenrutschkanor och sauna. Nära järnvägsstationen Vaivari finns Nemo Water Park, http://www.nemo.lv. Vid Lielupe ligger det gigantiska Livu Akvaparks, http://www.akvaparks.lv.
  Mer info: http://www.jurmala.lv.
 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!