• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • London 9 x klassiska pubar

  Hör ljudet av öl som tappas upp och känn doften av nyfriterad fish & chips. Vagabond tar dig med till några av Londons mest ärevördiga vattenhål.

  London 9 x klassiska pubar

  Runt bardisken på Grenadier i centrala London står uppklädda damer, ungdomar redo för kvällens uteliv och äldre herrar som läser tidningen. Dörren står öppen och friskar upp den varma stämningen inne i baren. Från köket kommer tallrikar med klassiska engelska rätter som shepards pie, fish & chips och sirloin steak.
  Grenadier är en typisk engelsk pub och fungerar som ett andra vardagsrum för alla typer av människor, önskemål, tycke och smak. Den engelska puben är dock en utdöende art. I folkmun talas det om den stora pubdöden och varje vecka tvingas ungefär 40 pubar runt om i landet att läggas ned. Anledningen är bland annat ökade ölskatter och lägre antal besökare. För att undvika detta har engelsmännen gått man ur huse och startat kampanjer med listor över historiska pubar värda att stridas för. Grenadier tillhör en av dem.
  Ikväll känns dock hotet av pubdöden långt borta. Servitörerna springer sig svettiga från hörn till hörn av bardisken och sträcker fram nypåfyllda ölglas.
  – Cheers mate, säger Steven Matthew och höjer sitt glas mot mig som precis klivit in.
  Han kommer från Nya Zeeland och har bott i London i tio år, men fascineras fortfarande över det stora utbudet av pubar.
  – Det finns hundratals pubar med varierande personlig­heter och det gäller att du hittar den som du klickar med, säger han och tar sig en stor klunk.

  Bild 776113

  Red Lion

  Gnistrande juvel

  I shoppingdistriktet runt Piccadilly Circus ligger puben Red Lion. Den mörka utsidan lovar traditionell engelsk pub, medan insidan glittrar och sprakar värre än mormors kristallkrona. Den magnifika inredningen i viktoriansk stil byggdes på 1870-talet med tanken att imponera på sina gäster med en känsla av över­dådig rikedom. Väggarna är täckta av spegelglas som är dekorerade med ornamenteringar i mönster av blommor. Ljusets reflektioner i pubens alla glas får den minimala lokalen att verka vara dubbelt så stor som i verkligheten.
  Kring den runda bardisken i glänsande mahogny samlas idag äldre damer och herrar i sina finaste kläder tillsammans med shoppande turister från affärsgatorna.
  Adress: Duke of York Street 2, City. Tunnelbana: Piccadilly Circus.

  Bild 776114

  Coal Hole

  Mitt i teaterkvarteren

  Belägen mitt på West Ends huvudgata Strand är detta samlingsplatsen efter en kväll på teatern. Bli inte förvånad om du i baren hamnar bredvid en av girafferna i musikalen
  Lejonkungen eller ett gäng dansare ur Legally Blonde-uppsättningen.

  Puben inreddes i början av 1900-talet i jugendstil med gobelänger med medeltida motiv, dekorer i taket i form av halvnakna kvinnor som plockar vindruvor och en sirligt utsmyckad eldstad. I övrigt går puben i mörkt trä med högt i tak och schackrutigt golv.

  En trappa upp finns en balkong där man kan sitta ned och äta traditionell engelsk mat. En av favoriterna är steak and ale pie, köttpaj som serveras med en brunsås gjord på öl. Till den dricks bäst en pint av den engelska ölen London Pride.
  Adress: Strand 91, West End. Tunnelbana: Embankment, Charing Cross eller Covent Garden.

  Bild 776115

  Black Friar

  Kyrklig bakgrund

  Den lilla smala tårtbitsformade byggnaden från 1873 står inklämd mellan höga toppmoderna byggnader. Kanske hade den rivits om inte den gamla puben listats som ett nationalarv.

  Pubens namn avslöjar temat på inredningen som skapades 1905. Svartmunkarna var högt uppsatta munkar från dominikanorden som bosatte sig här på 1200-talet. Idag syns de på reliefer runt om på pubens väggar.

  Tillsammans med den unika inredningen i marmor och fönster i färgad mosaik för lokalen snarare tankarna till en vacker gammal katedral än en livlig pub i centrala London. Idag kom­mer många bankmän, som jobbar i de närliggande kvarteren, hit för en god öl i vacker miljö.
  Adress: Queen Victoria Street 174, City. Tunnelbana: Blackfriar (stängd till slutet av 2011 för reparation) eller St Pauls.


  Bild 776116

  Windsor Castle

  Rustikt med fantastisk mat

  I en liten gränd i fashionabla Notting Hill ligger denna mysiga och historiska pub. På 1800-talet var det en populär rastplats för bönder som var på besök i Notting Hill för att sälja sina grödor och grönsaker på marknaderna. Inredningen går i mörkt ekträ och puben är uppdelade i flera små rum. Servitörerna böjer sig skickligt i dörröppningarna som är lagom höga för dvärgar.

  Maten är mycket prisvärd och på menyn finns hemmagjorda klassiska engelska rätter blandat med modernare varianter som hamburgare med coleslaw och ketchup spetsad med Bloody Mary.

  Utomhus finns en trädgårdsterrass med uteservering bland grönskande träd och julgransbelysning à la Las Vegas.
  Adress: Campden Hill 114, Notting Hill. Tunnelbana: Notting Hill Gate. Webb: http://www.windsorcastlepub.co.uk/.

  Bild 776117

  Grapes

  Tidvatten under skorna

  Sjömanspuben Grapes ägs av landladyn Barbara Haigh som har en förkärlek för fisk till mat och hundar som gäster. En gång i tiden var Charles Dickens en av stammisarna, idag kan man med all säkerhet istället träffa bland andra Peter the Bike och Charlie med hans vallhund Mully.

  De träffas varje dag över en eller två öl och samtalar med varandra och gästerna om livets härligheter. Det enda som hörs i bakgrunden är Themsens vågor som kluckar, all musik samt tekniska apparater är portade.

  Utomhusverandan står upp på höga pålar och när tidvattnet från Themsen ligger högt sipprar det upp genom golvbrädorna och dörrarna får regleras med extra skydd.
  Restaurangen på ovanvåningen serverar fiskrätter som är lovprisade över hela Storbritannien. Ibland kommer den berömda kocken Delia Smith för att laga mat åt gästerna.
  Adress: Narrow Street 76, Docklands. Tunnelbana: Canary Wharf. Overground: Westferry eller Limehouse.


  Bild 776118

  Prospect of Whitby

  Berömd piratpub

  Prospect of Whitby har anor ända tillbaks till 1543 då det byggdes som en enkel kvarterskrog. På 1700-talet var det en mötesplats för rövare och banditer och fick smeknamnet djävulens krog. Idag skeppas horder av turister hit på guidade turer för att höra historierna om hur ondsinta pirater hängdes ute på verandan.

  Trots tillströmningen av turister har puben en charmig atmosfär. Du kan välja mellan att sitta inomhus eller på terrassen utomhus och känna fläkten från Themsen som flyter förbi utanför. Här finns flera traditionella engelska ölsorter att välja mellan. Populärast är den mörka ölen Timothy Taylor Landlord som avnjuts bäst till en fish & chips.
  Adress: Wapping Wall 57, Docklands. Tunnelbana: Shadwell.

  Bild 776119

  Grenadier

  Hem till gården

  Vägen till Grenadier går förbi rikemanskvarter med maffiga hus, vakter och breda avenyer. Att plötsligt slinka in på Wilton Rows ojämna kullerstensgator och se Grenadiers blomsterprydda entré är att förflyttas till den engelska landsbygden för länge sedan.
  Grenadier är en gammal militärsmäss och än idag lyser den med sina patriotiska färger: vitt, rött och blått. Puben har behållit sin personlighet till skillnad från många äldre pubar som standardiserats efter de stora pubkedjornas tycke och smak.

  Inne på Grenadier hänger sammetsgardinerna tunga, taket är täckt av ditklistrade sedlar och över baren hänger ölstop, horn och ljuslyktor. Puben är listad som en av de tio mest hemsökta platserna i Storbritannien. En ung underofficer sägs ha fuskat i kortspel här och blivit så illa slagen av sina vänner att han senare dog. Sedan dess hemsöker han puben varje september och utsätter den för en rad övernaturliga krafter.
  Utöver lantlig miljö, god öl och spöken serverar puben även sin egen berömda Bloody Mary, gjord på hemligt recept.
  Adress: Wilton Row 18, Belgravia. Tunnelbana: Hyde Park orner.

  Bild 776120

  Nags Head

  Charmigt nedgånget

  En avslappnad pub som inte anstränger sig för att hänga med i nymoderniteterna. Här har det sett ungefär likadant ut sedan puben öppnades 1740. Borden och stolarna är av varierad höjd och ranglighet och väggarna är täckta av gulnande bilder på jägare, patriotiska engelsmän och fiskar.
  Pubens ägare Kevin Moran har förbjudit mobiler, spelmaskiner och tv-apparater för att de är alltför påträngande. Servicen är snabb och effektiv och servitrisen Noreen Brown svingar vigt benen över bardisken för att servera gästerna kökets hemmalagade husmanskost.
  I menyn ingår endast klassiska engelska rätter, dock inte fish & chips, som man enligt ägaren blir alltför fet av. Istället serveras mastiga tallrikar med shepards pie och korv med mos, allt serverat med kokta morötter och gröna ärtor.
  Adress: Kinnerton Street 53, Belgravia. Tunnelbana: Hyde Park Corner eller Knightsbridge.


  Bild 776121

  Fountains Abbey

  Perfekt förfestpub

  Mitt emot St Mary's sjukhus ligger denna stora, livliga och stimmiga pub. Under första halvan av 1900-talet var
  vetenskapsmannen Alexander Fleming en återkommande gäst. På dagarna forskade han bland annat fram penicillinet, som gav honom nobelpriset, och på kvällarna tog han sig ett glas eller två på puben mitt­emot hans arbetsplats.

  Före hans tid var puben indelade i tre sektioner. I första rummet drack männen sina drinkar, i andra rummet satt hororna och blev upplockade och i det tredje rummet skedde aktiviteter som idag är strängt förbjudna inne på puben.
  Idag är Fountains Abbey en populär pub för after work och för unga att ta en drink innan kvällens festande fortsätter. Lokalen är stor, ölsorterna många och stämningen på topp.
  Adress: Praed Street 109, Paddington. Tunnelbana: Paddington.

  Missa inte: Dansuppträdanden

  De traditionella manliga Morrisdansarna som uppträder på engelska pubar vaknar till liv på St George Day den 23 april och livar upp stämningen med ringdans med näsdukar, påkar och svärd fram till slutet av sommaren.

  Bild 776122

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!