Annons
Annons
Redaktionen

Redaktionen

Restips

Baskiens bästa mat

Författaren Mons Kallentoft är »bisarrt intresserad« av gastronomi, och det är därför han åter­vänder till spanska Baskien år efter år. Vi bad honom att dela med sig av några aptitretande restaurangtips.

Text: Redaktionen • 2010-08-31 Uppdaterad 2021-06-23

1. Arzak, San Sebastian

Michelinrankad toppkrog

Trestjärnig Michelinrestaurang som rankas bland topp sju i hela världen. Drivs av far och dotter som är riktigt sköna, passionerade människor. En kock har sagt att den som inte gillar mat i San Sebastian får inga vänner. På det viset har det naturliga urvalet gjort att lokalbefolkningen har bra smaklökar. En dyr restaurang förstås med avsmakningsmeny för runt 1 400 kr. Men maten är komplex, sensuell och gjord med känsla.
http://www.arzak.es

Baskiens bästa mat

2. Casa Julian, Tolosa

Grillarnas heligaste

Tolosa, som ligger cirka tre mil utanför San Sebastian, är i sig inte så spännande, men Casa Julian lockar dit folk från när och fjärran. Det här är ett riktigt köksställe som kallats “grillarnas Sixtinska kapell”. Här serveras chuletas, stora enkilosbiffar, som grillas i en ugn.
http://www.casajuliandetolosa.com

3. Rekondo, San Sebastian

Baskisk klassiker

Väldigt bra klassisk baskisk mat, till exempel torskkinder i salsa verde, grillade havskräftor och säsongsvis mycket bra karljohansvamp. Enormt bra vinlista, framför allt spanska viner och inte minst riojor, från 1945 och framåt. Ligger vid stranden vid foten av Monte Igueldo.
http://www.rekondo.com

4. Asador Etxebarri, Axpe

Uppfinningsrik mästerkock

Ännu en fantastisk grillrestaurang, denna i den vackert belägna bergsbyn Axpe, strax norr om Bilbao. Kocken Victor är en stor tystlåten man, en mytisk figur som har förfinat tekniken att grilla olika råvaror. Han har konstruerat egna grillar och experimenterat med verktyg och material. Råvarorna han grillar är alltid de bästa. Han blir ofta inbjuden till gastronomiska konferenser, men lämnar ogärna sitt hem.
http://www.asadoretxebarri.com

Baskiens bästa mat
Assador Etxebarri tar grillat till en helt ny nivå.

5. Elkano, Getaria

Världsbäst på fisk

I den lilla fiskebyn Getaria mellan Bilbao och San Sebastian ligger denna restaurang, som räknas som världens bästa fiskkrog av oss “foodisar”. Den är extremt bra och mytiskt känd för sin piggvar, som är värd hela resan hit.
http://www.restauranteelkano.com


Text: Redaktionen • 2010-08-31
RestipsSpanien

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top