Annons
Annons
Redaktionen

Redaktionen

Förenade Arabemiraten

24 timmar i Dubai

Gör en resa från gammalt till nytt i huvudstaden av bling!

Text: Redaktionen • 2010-09-30 Uppdaterad 2021-06-23

8.00 Frukost

Ät frukost i Basta Art Café (nära Al Fahidi-rondellen i det sydvästra hörnet av Basta­kiya). Sitt i deras lum­miga innergård och välj hem­bakat bananbröd, yoghurt och stans bästa lime- och myntajuice.

9.00 Dubai från vattnet

Passa på att ta en tur med en vattentaxi, abra, innan solen stiger för högt på himlen. Gå genom de vindlande gränderna i Dubais äldsta kvarter, Bastakiya, till kvar­terets östra del. För­handla fram ett pris på högst 100 dirham för en timmes tur. Budget­alternativet är att åka över vattnet och tillbaka igen för en dirham enkel resa.

10.00 Livet före oljan

På bara några årtionden har Dubai förvandlats från en sömnig fiskeby till en världsmetropol av rang. Dubai Museum ger en lättillgänglig introduktion av det drastiskt annorlunda livet för 50 år sedan. Museet ligger i det som troligtvis är stadens äldsta bevarade byggnad, Al Fahidi Fort på Al-Fahidi Street. När du är färdig, drick förmiddagskaffe på Orient Guest House som ligger bara några hus bort (mitt emot Al Musalla Post Office, Bastakiya).

12.00 Dubai från ovan

Leta dig ut från Bastakiyas bakgator, hitta en taxi och be den köra dig till Khalid Bin Al-Waleed Station som ligger några kvarter bort. Trots namnet har nybyggda Dubai Metro till största del spår som går ovan jord. Köp en vanlig biljett till Mall of the Emirates, eller lyxa till det med guldklassen – med lite bättre utsikt och bekvämare säten. Spana in den blandade skaran medresenärer, men glöm inte att titta ut när du närmar dig Financial District. Byggnaderna är som tagna ur en arkitekturtävling som spårat ur.

12.45 Lyxlunch

Ät lunch på lyxiga Emporio Armani Caffe i Mall of the Emirates tillsammans med den lokala unga jetseteliten. Ett stalltips är deras porcini pizza.

14.00 Surrealistisk skidtur

I Dubai är världens mest kända inomhusskidbacke redan gamla nyheter. Trots det är det definitivt värt tiden och pengarna att slippa från ökenhettan för en tur i minusgrader. Köp ett två timmars åkpass i Ski Dubai, dra på dig hyrskidorna och ta sittliften till toppen av backen. Parkera skidorna utanför alpstugan och koppla av med en kopp varm choklad när du behöver en paus. Ski Dubai ligger i Mall of the Emirates.

16.00 Monorail

Hoppa i dina flip-flops igen och ta en taxi till Palm Jumeirah. Hoppa av vid Gateway Station och ta tåget till Atlantis Aquaventure Station. Ha kameran redo. Om du inte känner någon som bor i palmens kända villaområde, är det här ett av få sätt att tjuvkika på livet i 30-miljoners­villorna.

17.00 Softa som araberna

En vattenpipa är naturligtvis ett måste när du besöker Arabien. Dubbeläpple och persika är klassiska nybörjarsmaker, men på Arabian Court i One & Only Royal Mirage finns också många andra sorter.

18.00 Solnedgång i Persiska viken

Se solens sista strålar från Jumeirah Beach Hotels utomhusbar 360°, samtidigt som du sippar på en fruktdrink. Beundra det grandiosa lyx­hotellet Burj Al Arab i det mjuka kvällsskenet.

24 timmar i Dubai

19.00 Trånga gränder

Bege dig till närbelägna Souk Madinat i Madinat Jumeirah. Gå vilse i gränderna innan du letar dig till restaurang­området vid kanalen. Välj exempelvis Meat Company. Ta en drink på Trader Vic’s efter maten.

22.30 Mot Burj Dubai

Dags för Dubais senaste stjärnskott på byggnadshimlen. Bege dig till stadsdelen Downtown där Burj Dubai, världens högsta byggnad, ligger. Hoppa av vid The Address och ta hissen till 63:e våningen. Byt dina flip-flops och strandshorts mot finare skor och byxor innan du går in på Neon, Dubais högst belägna bar. Glöm inte att titta ner när världens mest avancerade fontän skjuter sina vattenstrålar 150 meter upp i luften till dånande musik. Från fönstret syns också Burj Dubai.

23.00 Fortsätt till småtimmarna

På Sho-chos i Dubai Marina kan du klubba tills natten blir till dag.

Missa inte

Udda aktiviteter. Om du får tid över: åk på organiserad ökensafari, pröva en dish dasha (traditionell klädsel), rid kamel och åk snowboard i sanddynerna.

Missa gärna

Insidan av Burj Al Arab. Vacker på utsidan. Prålig finlandsfärja på insidan.


Text: Redaktionen • 2010-09-30
Förenade ArabemiratenRestipsDubai

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top