• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 24 timmar i Honolulu

  Glöm alohaskjortor och leikransar. Mångkulturella ministorstaden Honolulu är mycket mer än så.

  24 timmar i Honolulu

  09.00 Maffigt morgonmål

  Träbås med mjuka skinnstolar, varm belysning och snabb service. Wailana Coffee House (1860 Ala Moana Boulevard) är ett klassiskt frukosthak med brett utbud och mycket plats. Testa fettdrypande bacon med klassisk äggröra rulla mätt därifrån.

  10.00 Luftigt landmärke

  Gå över Ala Waifloden för att komma till Hawaii Convention Center (1801 Kalakua Avenue) – Honolulus maffigaste landmärke. Ovanifrån ser glashuset ut som en gigantisk palm och inuti är det en härlig mix av det moderna och mytologiska Hawaii. Gå upp till den tropiska takterrassen och spana in utsikten.

  11.00 Tropisk trädgård

  I regnbågsstaten Hawaii är klimatet tropiskt och växterna blomstrar. På Foster Botanical Garden (180 North Vineyard Boulevard) blandas fascinerande och ovanliga växter med de färgglada blommorna den klassiska leikransen tillverkas av.

  12.00 Lunch- och konstpaus

  Modern men karaktäristisk hawaiiansk konst hittar du på Honolulu Academy of Arts (900 South Beretania Street). Mussecaféet Pavilion Café bjuder på gigantiska sallader och lokala rätter. Trämöbler, vitt segeltak och lugn atmosfär. Restaurangen är populär – boka bord.

  13.00 Klättra i en krater

  Till skillnad från Big Islands vulkan Kilauea är den på Oahu inte längre aktiv. Diamond Head är istället en fantastisk utsiktsplats med vy både över den ödsliga sandkratern och myllrande Waikiki. Cementerade gångstigar gör halvtimmes-promenaden lätt trots stekande sol.

  15.00 Svalt och grönt

  I Kapiolaniparken är palmernas skugga svalkande och gräset kittlar mellan tårna. På dagtid motioneras här för fullt och på kvällarna slår lokalborna upp sina grillar för härliga festmåltider. Waikiki Aquarium ligger hundra meter österut och är perfekt för alla som inte kan uppleva Hawaiis artfyllda vatten på riktigt.

  16.00 Givet beachhäng

  Waikiki är ett måste för öns förstagångsbesökare. Trots att det är turistigt, trångt och småtråkigt fylls man av fascination – för alla vill vara här. Nybörjarsurfare som kastar sig ut i vågorna, japaner som solar fullt påklädda och russinbrända pensionärer som aldrig tycks lämna stranden.

  18.30 Drink i solnedgången

  Förrädiska rom- och fruktdrinken Mai Tai smakar bäst när den guldiga solen går ner i väst. Utanför Duke's Canoe Club (2335 Kalakaua Avenue) flockas turister varje kväll för att knäppa en idyllisk bild. Vill du njuta i avskildhet promenerar du ett par minuter mot lugnare Fort De Russy.

  19.30 Spartanskt mysställe

  Lewers Street skiljer sig från övriga gator i Waikiki. Japanska popbutiker, avslappnade barer och så restaurangen Pane & Vino (408 Lewers Street) – ett gömställe en trappa upp med dämpad belysning och svala fläktar. Menyn är italiensk med amerikanska inslag och vinlistan är imponerande – testa deras iskalla rödvin.

  22.30 Dans i downtown

  I Honolulu är china- och downtown i princip samma sak – ett livligt område för lokalbor, studenter och affärsfolk. Stadsdelen har ett oförtjänt dåligt rykte och de som inte åker hit missar något. Framförallt finns här spännande kulturliv med schysst barhäng och coola klubbar. Indigo (1121 Nuuanu Avenue) är ett dansant ställe med tegelstensinredda rum och smarriga cocktails.

  01.00 Pannkakscravings

  På vägen mellan centrum och Waikiki ligger Eggs n' Things (343 Saratoga Road). Vid frukosttid är här långa köer, så passa istället på och runda av natten med ett par kalorifyllda macadamiannötpannkakor.

  Missa gärna!

  I stället för att luras av påhittad hula hula-dans och plastiga leikransar bör du uppleva det mytologiska Hawaii genom att gå en spökrunda i staden. Andarna är en viktig del av den hawaiianska traditionen och historierna är många (www.oahughosttours.com).

  Tips!

  Att få vänta närmre en timme för att få bord på restaurangerna är ingen ovanlighet. Gå därför i tid – innan ni är vrålhungriga – och sippa på en drink medan ni väntar.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!