Annons
Annons
Foto: Nina Erixon

Foto: Nina Erixon

Frankrike

Paris klassiska kaféer och barer

Myter frodas fortfarande på Paris kaféer. Vandra i döda poeters sällskap och ta en café cremè på något av stadens berömda konstnärshäng.

Text: Per J Andersson • 2011-06-07 Uppdaterad 2011-06-07

Paris var under 1900-talet Europas inofficiella kulturhuvudstad. I början av seklet gjorde Pablo Picasso och hans anhang kvarteren uppe på Montmartre till sina.
På 1920-talet ansågs Montmartre och intilliggande Pigalle ha gått ner sig och blivit pråliga nöjeskvarter. Amerikanerna Ernest Hemingway och Man Ray och irländaren James Joyce, men också med svenska konstnärsparet Sigrid Hjertén och Isaac Grünewald, valde därför Montparnasse som sin tummelplats.
På femtiotalet var det istället centralt belägna St-Germain-des-Prés som gällde. På Hotel La Louisiane och barerna i området hängde jazzmusiker som Miles Davis och sångerskan Juliette Gréco.
Montparnasse och St-Germain-des-Prés har lyckats behålla en känsla av äkthet, medan Montmartre, med några få undantag, idag mest känns som en turistfälla – konstnärshistoriens Disneyland.
Visst kan man bli besviken på att atmosfären från förr exploateras så hårt och att många av gästerna idag är rika och dästa snarare än kreativa och intressanta.
Men å andra sidan, som svenske författaren Pär Rådström påpekade redan på femtiotalet: “Paris är aldrig vad det varit, men det är det som är charmen.”

1. La Coupole

Stor restaurang med klass, som öppnade första gången 1927 som bar américain. Bra på ostron. Även kaféavdelning. Pelare dekorerade av kända konstnärer, däribland svenske Isaac Grünewald. Hit gick det sena 1920-talets konstnärsparnass.
102 boulevard du Montparnasse, métro Vavin, tel 01-432 014 20, lacoupoleparis.com.

2. Le Select

Öppnade 1925 och var den första baren i kvarteret som hade öppet hela natten. Billigast av Montparnasses fyra konstnärshistoriska boulevardkaféer. Hit gick tjugotalets konstnärer och Ernest Hemingway, och senare Stig “Slas” Claesson och Pär Rådström.
99 boulevard du Montparnasse, métro Vavin.

3. Le Dôme

Här träffades konstnärer från Balkan, Östeuropa och Skandinavien (Dardel, Grünewald med flera) för att spela poker och invänta inspiration. I kotteriet ingick den japanska konstnären Tsuguharu Fujita, som tyckte om att klä sig i kvinnokläder, och modellen Alice Ernestine Prin, mer känd som Kiki, förevigad på Man Rays berömda foto Le Violon d’Ingres.
108 boulevard du Montparnasse, tel 01-433 533 00, métro Vavin.

4. La Closerie des Lilas

Blev i slutet på 1800-talet första konstnärskaféet i Montparnasse att räkna med. Här hängde Émile Zola och Paul Verlaine, men också August Strindberg, som gärna beställde en eller två absint. Dagens kaféägare är väl medvetna om sina historiska kändisar och använder dem för att ge namn åt rätter på menyn.
171 boulevard du Montparnasse, tel 01-405 134’?50, métro Vavin, http://www.closeriedeslilas.fr.

5. Café de Flore

Existentialistkaféet med stort E. Idag är publiken mest välbeställda kulturintresserade Parisbor, bourgeois boheme, och utländska turister. Filosofidiskussioner på engelska första onsdagen i månaden. Hit gick Jean-Paul Sartre, Simone de Beauvoir, Albert Camus och alla med intresse för filosofi och/eller författardrömmar.
172 boulevard Saint-Germain, métro Saint-Germain-des-Prés, tel 01-454 855 26, http://www.cafe-de-flore.com.

6. Lapin Agile

Lapin Agile, “Viga kaninen”, var tummelplats för första bohemvågen, i slutet av 1800-talet. Här i Montmartre föddes impressionismen och här diktade modernistpoeten Guillaume Apollinaire. Hit vallfärdade spanjoren Picasso och här målade Henri de Toulouse-Lautrec bland annat den kända affischen för kabarén Moulin Rouge. Kabarélokalen Lapin Agile var Picassos stamhak. Numera är det kabaré varje kväll med chansons och poesi.
22 rue des Saules, métro Lamarck Caulaincourt, tel 01-460 685 87, http://www.au-lapin-agile.com.

7. Brasserie Lipp

Dyr men bra restaurang med anor från 1880. Här gömde sig Sartre och de Beauvoir bakom gardinerna och kikade på turistbussarna som stannade utanför Café de Flore på andra sidan gatan i hopp om att få syn på de kända existentialisterna.
151 boulevard Saint-Germain, métro Mabillon, tel 01-454 853 91, http://www.ila-chateau.com/lipp.

8. La Perle

Har ingen ärofull kulturhistoria, men är en bar i Maraiskvarteren som är dagens svar på femtiotalets författar­kaféer. Fullt med unga franska och utländska kulturarbetare. Bra tryck fredags- och lördagskvällar. Hit vallfärdar kanske turisterna om 50 år för att minnas det tidiga 2000-talets kulturkotterier.
78 rue Vielle-du-Temple, métro Chemin Vert eller St-Paul, tel 01-427 269 93.

3 böcker att läsa till kaffet

1. Efter oss syndafloden. Stig Claessons reslustskapande minnesbok om femtiotalets Paris.
2. Kärlek i Europa. Birgitta Stenbergs lustframkallande bok om vagabondliv i Paris, på Franska Rivieran och Mallorca.
3. Paris – en kärleksroman. Pär Rådströms berättelse om krocken mellan myternas och verklig­hetens Paris.


Text: Per J Andersson • 2011-06-07
FrankrikeRestipsParis

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top