Annons
Annons
Foto: Jeppe Klockaresson

Foto: Jeppe Klockaresson

Restips

Möte med orm och jakt på leopard i Sydafrika

Natten har varit full av leopardvrål från båda sidor av campen och på andra sidan floden. Det måste undersökas närmare och därför gav vi oss ut för att leta efter dem och se om vi kunde hitta några färska spår från morgonen, skriver Jeppe Klockaresson från sydafrikanska bushen.

Text: Redaktionen • 2011-08-16 Uppdaterad 2011-08-16

Natten har varit full av leopardvrål från båda sidor av campen och på andra sidan floden. Det fanns inget tvivel om att det måste undersökas närmare och därför gav vi oss ut för att leta efter dem och se om vi kunde hitta några färska spår från morgonen.

Vi gick ut i en liten grupp på fem personer, varav två guider i fronten med gevär. Vi skulle korsa floden till ett område med tät vegetation som vi normalt inte vandrar i och därför var säkerheten extra viktig denna morgon.
“Håll ögon och öron öppna efter minsta lilla grej, för vi behöver allas sinnen på helspänn denna morgon”, var instruktionerna som förmedlades vid morgonens briefing. Det har varit mycket noshörning på den sidan den senaste tiden, vilket också höjde risken lite mer, speciellt i tät vegetation.
Det tog inte lång tid förrän vi lokaliserade de första spåren från en leopardhona som var tämligen färska, tillsammans med en hel del noshörning spår. Vi spårade med spänning vidare efter leoparden, men bara sådär, så försvann dem ut i tomma intet. Leoparder är ett av de svåraste djuren att spåra, oavsett kunskapsnivå. Det blev uppenbart att vi fick ge upp spåret efter leoparden och istället försöka spåra en ensam noshörning. Vem vet om vi faktiskt gick förbi leoparden eller inte? Det vet nog bara leoparden.
Tyvärr slutade spårningen efter noshörningen minst lika illa, dvs med spår som bara abrupt stannade av, men det var trots nederlaget en perfekt start på dagen med en spännande vandring på tre timmar.
Vid återkomsten till campen, så slingrade sig min gode granne, ormen förbi på stigen. Den tidigare identifierade gräsormen som inte ska vara giftig hade precis satt i sig en hel groda och vilade i solen för att smälta sitt byte. Vid en närmare identifiering så visade det sig som så att min granne som ofta tar det lugnt i solen på min tältduk faktiskt är en boomslang med en tillräckligt hög dos gift för att kunna göra sig påmind och lämna lite spÙ�r. Jag misstycker inte direkt om herr orm tar sitt pick och pack och flyttar till ett annat tält för sin siesta i framtiden.


Text: Redaktionen • 2011-08-16
RestipsSydafrika

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top