Annons
Annons
Foto: Christine Olsson

Foto: Christine Olsson

Irak

Gryning över Irak

Semester och Irak kan låta som en galen kombination. Men i framtiden kan det bli annorlunda. I irakiska Kurdistan finns det mesta man kan önska av vacker natur, vänliga människor och en spännande historia.

Text: Redaktionen • 2011-11-01 Uppdaterad 2021-06-23

Chicken!
Vår vagn i berg- och dalbanan kommer krypande uppför berget och vi möts av vår guides besvikelse. Under bilresan på snirkliga bergsvägar förbi små byar, nomadtält med parabolantenner, fårhjordar och en mängd vägspärrar har han uppmanat oss att inte dra i bromsen när vi åker Toboggan Ride. Men väl nedklämda i den minimala vagnen och på väg nedför bergskanten glömde vi snabbt hans ord. Några meter från stupet mot dalen som kallas Mellanösterns Grand Canyon gör vagnen en u-sväng och tuffar upp igen, mot vår klagande guide.
Toboggan Ride är en av huvudattraktionerna i den nybyggda semesterorten Pank byggd av en svensk-kurd som gjort sig en förmögenhet på ris. På sommaren invaderas platsen av semestrande irakier som flytt den upp till femtiogradiga värmen längre söderut till svalkan i bergen. Värmen gör sommarhus i bergen eftertraktade och överallt utmed vägen pågår byggprojekt. Det är än lyxiga villor för regeringstjänstemän och framgångsrika företagare, än sommarstugeområden med mindre hus. Bland annat åker vi förbi Swedish Village med timrade friggebodar på rad.

Gryning över Irak
Även inne i den kurdiska huvudstaden Irbil, eller Hawler som den heter på kurdiska, pågår byggen överallt. När Saddam Hussein störtades för sju år sedan blev det slutet på decennier av krig kurder emellan och med regimen i Bagdad. Sedan 2003 är Kurdistan, med provinserna Duhok, Sulaymaniyah och Irbil, en autonom region i Irak och styrs i princip helt av Kurdistans lokala regeringen, krg. Nu råder en ekonomisk boom som inte ens den globala finanskrisen kunnat sätta stopp för. Rika oljetillgångar har lockat både utländska och inhemska företagare och inflödet av affärsmän har trissat upp priserna på hotell och lägenheter. Faktum är att det mesta, förutom kebab, är förvånansvärt dyrt.
För ett par år sedan gick Kurdistans turistminister på offensiven för att locka utländska turister till regionen. På mässor och utställningar marknadsfördes Kurdistans orörda natur och rika kulturarv. Vägar har rustats upp, det har byggts rastplatser och intill den gamla basaren i Irbil tornar ett rosa shoppingcenter upp sig med stadens första rulltrappor där skrattande barn åker runt runt. Trots satsningen är de utländska turisterna i Kurdistan få.

Gryning över Irak
Ett träningspass på utomhusgymmet.
På ett av stadens lyxigaste hotell, Erbil International, finns en av landets få turistbyråer där Lana Qassim jobbar. Hon berättar att de har haft en del grupper från usa och Australien, men att de flesta av kunderna är utländska affärsmän. Och de har oftast inte en tanke på att ta med sig familjen på resan.
– Potentialen är stor, men vi har inte infrastrukturen för turism än. Vi måste utbilda guider och chaufförer och bli bättre på att vårda våra historiska platser. Idag är de inte markerade och få kan något om dem. Det finns inte heller några broschyrer, förutom en vi satt ihop själva, berättar hon.
Till lokalbefolkningens förtret avråder de flesta länder dessutom fortfarande sina medborgare från alla resor till Irak, inklusive de kurdiska delarna. Svenska ud avråder från alla resor till Irak och från icke nödvändiga resor i Kurdistan, som ändå anses vara en relativt säker region att resa i. På gatorna i de tre större städerna är det dock bara vägskyltarna mot Bagdad, Mosul och Kirkuk som känns igen från nyhetsrapporteringen och påminner om att vi faktiskt är i Irak. Där är risken för bilbomber och andra terrordåd fortfarande stor och avstånden är inte långa. Från Duhok är det bara några mil till Mosul och kör man snabbaste vägen mellan Irbil och Sulaymaniyah passerar man bara några kilometer utanför Kirkuk på en nybyggd kringled. Vi väljer en omväg genom bergen istället. Det är lätt att förstå varför det är populärt att vandra i naturen. Men den som inte hittar gör bäst i att anlita en lokal guide. I höstas irrade sig tre turister över den omärkta gränsen till Iran och greps, misstänkta för spioneri.
Efter oräkneligt antal vägspärrar där vakterna studerat våra pass kommer vi till Sulaymaniyah. Det är den största av de tre städerna och sägs även vara den mest moderna och med en mer liberal syn på kvinnors klädsel. Här är kvinnorna med svart chador, som bara visar ansiktet, färre och de knäkorta kjolarna fler.

Gryning över Irak
Uppklädda för kurdiskt bröllop i Duhok.
Gästvänlighet är en hederssak för kurderna och på gatorna i alla tre städerna vet människors vänlighet och hjälpsamhet inga gränser. “Are you from Britain?” “Are you from Sweden?” frågar de. Inställningen till västerlänningar är positiv och eftersom Sverige tagit emot så många flyktingar från Kurdistan har många ett extra gott öga till svenskar. På något vis dyker någon av de tiotusentals svensk-kurder som återvänt alltid upp som en räddande ängel när språkförbistring uppstått, vare sig det är på marknaden eller hos passmyndigheten. Av alla får vi telefonnummer att ringa om vi behöver hjälp med något, vad som helst.
När usa invaderade Irak och störtade Saddam Hussein var Harry Schute soldat i den amerikanska armén och nu jobbar han som säkerhetskonsult åt krg. Vid sidan av när han sitt intresse för historia och jobbar med att visa turister, främst pensionerade amerikaner, runt till de historiska platserna i regionen. De besöker förhistoriska grottor där man hittat 60 000 år gamla rester av neandertalare, de går till den gamla borgen i Irbil, besöker förhistoriska akvedukter och platser som bär spår av de senaste årens krig. Bland annat Halabja, där Saddam Husseins bror “kemiske Ali” dödade tusentals människor på åttiotalet.

Gryning över Irak
Mellanösterns Grand Canyon.
– Jag tycker att Kurdistan har lika många spännande historiska platser som Jordanien. Men kurderna värdesätter inte sin egen historia. De har haft många andra problem, som att få mat på bordet, men synsättet har inte ändrats sedan det blev fred. Det är en stor utmaning för regeringen, säger Harry Schute.

Så tar du dig till Irak

Ett lågprisalternativ är Viking, http://www.flyviking.gr, som flyger direkt från Stockholm till både Irbil (Erbil) och Sulaymaniyah för ca 2 000 kr enkel resa.
Lufthansa, http://www.lufthansa.com, flyger från Frankfurt till Irbil, med förbindelser som är bra anpassade till flygschemat från Stockholm och Göteborg.

Austrian Airlines, http://www.austrian.com, flyger via Wien till Irbil. Det går också att flyga via Istanbul och vidare med Atlasjet, http://www.atlasjet.com, till Irbil, eller via Berlin och vidare med Air Berlin, http://www.airberlin.com, till Irbil eller Sulaymaniyah.

Gryning över Irak
Muren kring Irbils stadsborg är ett populärt ställe att hänga vid efter skola och jobb.


Text: Redaktionen • 2011-11-01
IrakRestips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top