• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 5 heta skidbackar i USA

  Skidsemester i staterna? Missa inte dessa pister!

  5 heta skidbackar i USA

  1 Aspen/Vail, Colorado

  Stjärnornas skidort

  Dessa båda resorter har allt du kan önska, inte minst i serviceväg. Men långt innan Holly­woodstjärnor och miljonärer började trängas i Aspens charmiga skidby färdades skidåkare långväga för att ta del av dess suveräna utförsåkning och fluffiga puder. Aspens fyra berg – Aspen Mountain, Snowmass, Aspen Highlands, och Buttermilk – har alla en egen stil med mycket varierad skidåkning. Alltifrån branta, avancerade pister till enklare alternativ för nybörjare, samt vacker natur.
  I närheten av Aspen ligger Vail, vars lika lyxiga resort sägs ha flest pistade backar i världen. Den väldiga, puderrika terrängen är inte särskilt brant, men erbjuder vidöppna pister, pucklar och roliga bowls.

  2 Alta/Snowbird, Utah

  Nio orter på trekvart

  Utah påstår sig ha världens bästa snö, och det är svårt att misstro. Det sägs att Salt Lake Citys stora saltsjö suger fukten ur allt i området, vilket gör snön extremt torr och fluffig. Här finner du nio suveräna skidorter med 45 minuters mellanrum, alla relativt billiga. Perfekt för dig med tajt budget på jakt efter grym utförsåkning snarare än röjig afterski och pittoreska skidbyar.
  I Alta är det kvalitet, inte kvantitet, som gäller och du behöver inte vara orolig för att behöva trängas på berget. Det är skidåkning enligt den gamla skolan, vilket också innebär för­bud mot snowboarding. Granne med Alta är Snowbird vars kabinlift tar dig till kilometerlång utförsåkning i absolut världsklass.

  3 Big Sky, Montana

  Slipp köerna

  Om du är på jakt efter en opretentiös, avslappnad skidsemester med vackra omgivningar där du slipper att trängas så är Big Sky i Montana rätt plats för dig. Liftköerna är minimala, om de ens existerar, och de över 1 500 hektaren terräng har alltifrån lättåkta pister till benskakande expertbackar. Dessutom har du nära till både Yellowstone nationalpark samt till Kanada och dess skidorter.

  4 Lake Tahoe, Kalifornien

  Vacker utsikt – vackra människor

  Även om bergskedjan Sierra Nevada varken har samma fallhöjd eller lika lätt och fluffig snö som i Klippiga bergen så erbjuder de fyra skidorterna kring Lake Tahoe bra skidåkning med oslagbar utsikt över berg och sjö. Dessutom kryllar det av vackra Kalifornienmänniskor. Squaw, Alpine Meadows och Sugar Bowl på den norra sidan av sjön passar bäst för den avancerade. Detsamma gäller för Kirkwood, medan Heavenly och Sierra-at-Tahoe har välpistade backar utmärkta för medelåkaren. För dig på jakt efter lite omväxling är det bara att ta en avstickare till kasinostaden Reno, Las Vegas lillebror, för lite enarmade banditer och poker.

  5 Stowe, Vermont

  Favorit på östkusten

  Om du inte vill resa allt för långt kan du även hitta tillfredsställande skidåkning precis när du kommit över Atlanten. Stowe i delstaten Vermont är en av de bästa skidorterna på östkusten och har en väl tilltagen årlig nederbörd. Men om det skulle bli snötorka förvandlas snabbt skidsystemet till det tuffaste i landet, fullt av is och pucklar. Då kan du alltid passa på att mysa inne på något av Vermonts otaliga små bed and breakfast. Eller varför inte ta en extra dag eller två i New York på hemvägen?
 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!