• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Öguide Filippinerna

  Öguide Filippinerna

  Öguide Filippinerna
  Bild 776916
  Än råder lugnet på Malapascuas stränder. Planerna på utbyggnad väcker känslor.

  Malapascua[/h2]

  Resa dit

  Malapascua ligger åtta kilometer norr om Cebus nordligaste spets. Buss från Cebu City till Maya tar fyra timmar och kostar 20 kronor. Det går även att åka taxi för 300–400 kronor och resan blir då en timme snabbare. Från Maya tar du båt den sista biten.
  Flyg till Cebu går från Manila och de flesta större städer dagligen. Cebu Pacific, www.cebupacific.com, Philippine Air-lines, www.philippineair.com, Air Philippines, www.airphils.com. Flyger du från Boracay, se flygtider på http://www.boracayflights.com.

  Att göra

  Är du inte här för att dyka återstår bara att njuta av lugnet på stränderna. När du får myror i benen finns det flera öar på behagligt avstånd att besöka för dyk- eller snorklingsturer. Mellan en och tre timmar bort ligger Karnasa, Bantayan och MariPipi. Lokala fiskare eller turfirmor tar dig dit och tillbaka för cirka 200 kronor. En trevlig utflykt är att ta en båt runt ön för att snorkla vid korallrev och sjunkna skepp. Ett besök i byn och en tur till öns fyr är också att rekommendera. Det enda stället på ön med nattlivsambitioner är Ramones bredvid Blue Coral.

  Bo

  Bounty Beach är full av små hotell och bungalower. Förutom under högsäsongen kring jul- och nyår är det inga problem att få plats. Hotellet Exotic, http://www.malapascua.net, på öns östra spets är ett trevligt ställe. Stannar du längre kan du med fördel söka dig till bungalower vid vikar och stränder kring öns norra udde. Bantigue Cove Malapascua Beach Resort, [http://www.bantigue­cove.com], är vackert beläget med en egen strand. Räkna med 200–400 kronor per natt för dubbelrum.

  Bild 776917
  Traditionella båtar, så kallade bangkas, är det i särklass vanligaste färdmedlet.

  Palawan[/h2] Den sista utposten. Det gömda paradiset. Utopia. Kärt barn har många namn. Palawan och framför allt dess norra del med naturreservatet El Nido är andlöst vackert. Det var här Alex Garland fick inspirationen till boken The Beach som blev världsberömd som film med Leonardo di Caprio i huvudrollen. Filmen spelades dock in i Thailand. Kusten och Bancuitskär­gården är fortfarande till stora delar orörd och fylld med obebodda öar och ödsliga stränder. Under ytan finner du dykning och snorkling i världsklass.

  Resa dit

  Det går färjor från Manila till Palawan. Resan tar ett dygn och kostar cirka 250 kronor. WG&A Superferry, tel: 2528-70 00, http://www.superferry.com.ph. Färjan stannar dock inte i El Nido.
  Antingen hoppar du av i Coron som ligger i ögruppen norr om El Nido och tar en mindre båt därifrån. Rekommenderas endast vid bra väder då färden tar nio timmar på öppet hav. Eller så fortsätter du till Puerto Princesa och tar buss de dryga 30 milen till El Nido – en resa som tar över åtta timmar. Ett tredje alternativ är att stanna ett par dagar och utforska Coron och Calamianöarna. Du kan också flyga direkt till El Nido eller Puerto Princesa från Manila.

  Att göra

  Med båt tar du dig enkelt fram i naturreservatet. Att hyra en båt en dag kostar 200–300 kronor. Det finns mer än fyrtio öar att besöka. Missa inte Snake Island eller lagunen på ön Miniloc. Ta med kontanter eftersom det inte finns bankomater i El Nido och räkna med att ström endast finns kvällstid.

  Bo

  Ute i El Nidos skärgård finns de lyxiga hotellen Lagen och Miniloc som kostar cirka 3 000 kronor natten. Men du bor betydligt billigare inne i staden El Nido – från 100 kronor natten på El Nido Resorts, http://www.elnidoresorts.com. Ett trevligt och prisvärt boende är The El Nido Boutique & Art Café, tel: 916-628, http://www.elnidoboutiqueandartcafe.com, där de schweizisk-thailändska ägarna kan organisera allt du kan tänka dig.

  Bild 776918
  Lagunen i El Nido är en av de vackraste platserna i Filippinerna. Omgiven av sylvassa kalkstenväggar och tät regnskog.

  Bild 776919
  Snake Island utanför El Nido på ön Palawan. En vit strimma sand i ett kristallklart hav.

  Boracay[/h2] Boracay liknar ingen annan av Filippinernas turistöar. En fyra kilometer lång sandlåda med vitt puder från vilken solnedgången är ett skådespel för sig. 1989 utsågs White Beach till världens vackraste strand av tidningen Forbes. Sedan dess råder här allt annat än ett stilla lugn. Ön är bara nio kilometer lång och en kilometer bred men innehåller förutom stranden mer fest än många av landets övriga 7 000 öar tillsammans. Redan före midnatt är det dans på borden på de större ställena och stranden badar i grönt neonljus. Filippinerna ska inte jämföras med Thailand men om det finns någon beröringspunkt så finns den här. Under högsäsongens nätter är Manilas alla högdjur på plats i Boracay. Även dagarna är intensiva med allsköns vattensporter och en bananbåt som alla fortfarande verkar ta på djupaste allvar.

  Resa dit

  Med båt tar det drygt ett dygn att ta sig från Manila. En bra färjeguide finns på http://www.philippines-travel-guide.com. Alternativet är att flyga till Kalibo från Manila eller Cebu och sedan en timme i minibuss till Caticlan varifrån båtar avgår till Boracay. Man kan också flyga med mindre flygplan direkt till Caticlan. Planer finns på att bygga ut flygplatsen som idag bara kan ta emot mindre propellerplan.

  Att göra

  Här väntar ett enormt utbud av aktiviteter, till exempel shopping, spa, golf och tennis, ridning och dykning. Stannar du längre än ett par dagar så passa på att besöka några av öns övriga trettio stränder eller boka en snorkeltur med segelbåt. Räkna med 200–300 kronor för en heldag, ta med matsäck och packa inte med något som inte kan bli blött.

  Bo

  Längs White Beach ligger hotellen på rad. De kring båt­station ett är dyrast och stranden här är också minst befolkad. Station två är där det händer: köpcentrum, klubbar och restauranger. Vid station tre finner du backpackers och de lite billigare hotellen.
  Att bo på eller nära stranden kostar lite mer. Om du är beredd att gå ett par hundra meter för att doppa fötterna kan du komma betydligt billigare undan. Ett hemtrevligt och billigt hotell nära båtstation ett är La Bella Casa de Boracay, 922-859 83 56. Lite mer avskilt bor du i bungalower inbäddade i grönska på Melindas Garden, http://www.melindasgarden.com/.

  Bild 776920
  Kitesurfing är bara en av de otaliga vattensporter man kan ägna sig åt i Boracay.

  Bild 776921
  Boracay kallas ibland Ostasiens Mallorca – ett chartermål som lockar turister från främst Korea och Japan.


  Bohol[/h2] Bohol är ett Filippinerna i miniatyr. På grannön Panglao i söder finner du precis som överallt på Filippinerna vita stränder, dykmöjligheter och turkost hav. Alona Beach är den mest exploaterade delen av ön. Men det bästa med Bohol är inte stränderna utan allt som finns att göra runt omkring ön. Den vackra naturen och närheten till en större stad (Tagbilaran) och det stora aktivitetsutbudet gör att många stannar några dagar.

  Resa dit

  Snabbfärja från Cebu tar en och en halv timme till Tagbilaran på Bohol. Sedan kan du fortsätta med taxi eller tricycle till grannön Panglao.

  Att göra

  Hyr en moped och utforska ön på egen hand. Ta en titt på det surrealistiska Chocolate Hills. Märkliga gräsbeväxta kullar som ingen riktigt lyckas förklara grejen med, trots att de har en särställning som en av landets största turistattraktioner. En annan märklig sevärdhet är räddningscentret för spökdjuren, tarsierna, som med sina enorma ögonhålor (större än hjärnan) överlevt på jorden i 45 miljoner år.
  På kvällen är det svårt att missa livemusiken på Spiked Coconut Bar mitt på Alona Beach.

  Bo

  Alona Beach är mest exploaterat. Ett prisvärt boende är Bohol Divers (på västra delen av stranden där du bor i enkla bunga­lower nära stranden med tillgång till pool. Väster om Alona Beach ligger den kilometerlånga Dumaluan Beach. Där det finns ett tiotal resorter som tar 200–400 kronor. Tre svenskar driver hotellverksamhet på ön: Harmony Hotel, Alona Studios och Cherrys Home.

  Bild 776922
  Restaurangtäta Alona Beach. Här kan man äta sig mätt på hummer utan att bli ruinerad.

  Bild 776923
  På ön Panglao finns boende i alla prisklasser. Från dyra allt-inklusive hotell till billiga vandrarhem.
 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!