• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Matlagningskurs på Ko Lanta

  Att ta en kurs i thailändsk matlagning på semestern är en trend som växer. Vi tillbringade en dag bland chili och lime i ett kök på ön Ko Lanta.

  Matlagningskurs på Ko Lanta
  Döda vitlöken!
  Bim svingar bredsidan på den tunga kniven genom luften och träffar vitlöken med en smäll mot skärbrädan. Vitlökspressar är för mesar.
  Förundrade ser vi på när vår lärare Bim med flinka fingrar visar oss hur vi ska skära och krossa ingredienserna till den röda currypastan. Den som sedan ska stötas i en mortel någon timme eller så.
  Jag är en av åtta kursdeltagare på Time for Limes thaimatlagningskurs på Klong Dao Beach på Ko Lanta. I strandbaren börjar gästerna trilla in till tonerna av James Blunt för att njuta av en iskall chili- eller citrongräsmarguerita medan vi tar oss an de uppgifter Bim tilldelar oss i kursköket. Doften av kaffirlime, koriander och citrongräs sprids i den varma eftermiddagsbrisen från havet som skymtar ett femtiotal meter bort.

  Bild 777046

  I Thailand finns mängder av matlagningskurser som riktar sig till turister. Det ovanliga med Time for Lime är att den drivs av en norsk-amerikanska; Junie Kovacs, designer och matälskare. För åtta år sen kom hon till Ko Lanta med en dröm om att starta en matlagningsskola där det thailändska kombinerades med skandinaviska influenser. Konceptet blev Time for Lime.
  Det är framför allt i den genomtänkt enkla och strama utformningen av kurslokalen och restaurangen som vi kan ana det skandinaviska. Här blandas grafitgrå betong med typiskt asiatiska material och tydliga inslag av den limegröna färgen som är Time for Limes signum.
  Maträtterna som lagas är i grunden thailändska med en betoning på det fräscha och hälsosamma.

  Bild 777047
  Karamelliserad kyckling med örtsallad. Yummy!

  – Rätterna skiljer sig en del från de typiska rätterna som serveras på turistrestaurangerna. De använder oftast alldeles för mycket olja och socker och häller dessutom ostronsås på allt eftersom de tror att vi västerlänningar vill ha det så, säger Junie.
  Hon håller för det mesta själv i den första delen av kursen som består av en teoretisk genomgång av det thailändska kökets ingredienser och hemligheter. Junie berättar varför galanga och chili ska skäras på ett speciellt sätt, om hur vi ska balansera smakerna och om vikten av att tillaga maten snabbt på hög värme.

  Bild 777048
  Teorikurs med Julie.
  Exakt hur snabbt blir jag varse när jag senare lyckas bränna vitlöken på nolltid i den tokvarma wokpannan.
  – Bara tre sekunder, annars bränns det! I thailändsk matlagning bränner vi inte maten, ropar Bim och sneglar på mig.
  – Nu, skruva ner värmen till medium!
  Jag fumlar med ratten som kontrollerar lågan på gasspisen. Aj, fel hand! Alltid vänster för att inte sträcka den över lågan och bränna sig. Svetten lackar i pannan och jag, som annars brukar anse mig hyfsad i köket, känner mig som en riktig nybörjare.

  Bild 777049
  Time for Lime ligger alldeles vid stranden.

  Så  lyckas  du  med  thaimat –
  Junie  Kovacs 5 tips[/h3] 1. De tre S:en.[/b] Den största hemligheten med att lyckas med thaimat är att lära sig kombinera de tre smakerna sött, salt och surt. Det söta kommer oftast från palmsocker medan det salta kommer från ostronsås, fisksås eller soja. Det syrliga får vi från lime eller tamarind.
  2. Hett och kvickt. [/b]Thaimat ska tillagas på hög värme, helst på gasspis (induktionshäll är det näst bästa) där du snabbt kan växla mellan hög och låg värme. Allt måste skäras och förberedas i förväg så att du helt kan koncentrera sig på den snabba tillagningen, som ofta bara är några minuter.
  3. Rätt råvaror. [/b]Använd alltid färska råvaror. Handla såser och thailändska grönsaker i en riktig
  asiatisk butik. Det finns många olika märken på fisk­såser, soja och ostronsås. Fråga i butiken efter de bästa. Och kolla alltid datummärkningen! Gammal fisksås är ingen höjdare.
  4. Rätt utrustning.[/b] En gasspis, en wokpanna, en rejäl skär­bräda i trä och en riktigt bra kockkniv är ett måste i det thailändska köket.
  5. Ju vackrare, desto godare.[/b] Använd vackra skålar och tallrikar när du serverar. Dekorera med exempelvis kaffirlimeblad, korianderblad, lime­skivor, thailändsk vårlök, thailändsk basilika eller chili. Låt kreativiteten flöda!


  Bild 777050

  Krämig pumpa- och kokossoppa[/h3] 4 portioner[/b]
  1 kg skalad pumpa skuren i kuber
  4 klyftor finhackad vitlök
  1 medelstor hackad lök
  4 strån citrongräs skuret i tunna strimlor
  1–2 msk röd currypasta
  1 l grönsaksbuljong
  4 msk fisksås
  1 msk palmsocker
  2 dl kokosmjölk
  3 msk färskpressad
  limejuice
  3–4 msk matolja
  kaffirlimeblad, koriander­blad och färsk chili för dekoration

  Gör så här[/b]
  • Hetta upp oljan i en kastrull. Fräs vitlök, lök, citron­gräs och currypasta tills det ger ifrån sig doft (cirka 15–30 sekunder).
  • Lägg i pumpan och häll grönsaksbuljongen över. Häll i fisksås och palmsocker. Låt koka på medelvärme tills pumpan är mjuk.
  • Häll i kokosmjölken och låt sjuda ytterligare en minut.
  • Stäng av värmen och häll i limejuicen. Låt inte limejuicen koka då det ger den en oönskad bitter smak.
  • Mixa soppan i en mixer tills den blir slät.
  • Smaka av så att du fått rätt balans mellan sött, salt, surt och starkt. Om inte, addera det som saknas.
  • Häll soppan i en vacker skål och dekorera med tunt skurna kaffirlimeblad, chili och korianderblad.


  Bild 777051

  Chili Margarita[/h3] 1 glas
  1 del tequila
  ½ del Triple Sec likör
  1 ­del färskpressad limejuice
  1 del sockerlag
  ½ skivad röd chili
  salt eller socker för att frosta glaset

  Gör så här[/b]
  • Sockerlag gör du genom att koka upp lika delar vatten med lika delar socker. Låt småputtra i 15 minuter. Sockerlagen håller sig i kylen i flera veckor.
  • Gnid glasets kant med en delad lime. Vänd glaset i en liten tallrik med salt eller socker.
  • Lägg chilin i en drinkmixer och skaka den lite. Häll i resten av ingredienserna tillsammans med is. Skaka väl. Häll upp i glaset och garnera med chili.
 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!