• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Skidor i USA:s puderparadis Jackson Hole

  Extrem terräng. Lodräta pister. Pudersnö så djup att du behöver snorkel för att skida den. Och mitt i allt, cowboys och svängande saloondörrar. Det är vad den amerikanska skidorten Jackson Hole handlar om.

  Skidor i USA:s puderparadis Jackson Hole

  Det är förmiddag i Jackson Hole, Wyoming. Pjäxor klapprar mot plåtgolvet när skidåkare väller in i den röda kabinliften. Vi är sena. De rutinerade säsongsarbetarna fanns på plats redan klockan sju imorse, två timmar innan den första liften startar, för att försäkra sig om att dra färska linjer i den meterdjupa nysnön. Vid det här laget är det mesta av pudret uppåkt sedan länge.

  Tuff vandring uppåt ger belöning i form av orörd offpist på vägen ned. Foto: Steve Casimiro

  Tuff vandring uppåt ger belöning i form av orörd offpist på vägen ned. Foto: Steve Casimiro

  Den röda lådan, som kabinliften kallas i Jackson, tar oss till den mest extrema utförsåkningen i hela USA, bortsett från Alaska. Detta, samt en nederbörd på över elva meter per år, har lockat puderdyrkare och offpistfantaster till Jackson Hole ända sedan sextiotalet. Innan dess fanns enbart ranchägare, cowboys och pälsjägare här.

  Vi åker 1 261 meter rakt upp till toppen av skidsystemet. Utsikten tycks oändlig. Jackson Hole-dalen breder ut sig mellan de imponerande bergskedjorna Gros Ventre Range och den något större Teton Range, där skidsystemet är placerat. Det är nästan så att jag kan skymta spetsen på den 4 200 meter höga Grand Teton genom det skiftande molntäcket. Ett unikt scenario i den för övrigt platta cowboy-staten Wyoming.

  Den röda kabinbanan tar dig 3 000 meter över havet. Foto: Tristan Greszko/JHMR

  Den röda kabinbanan tar dig 3 000 meter över havet. Foto: Tristan Greszko/JHMR

  Rakt under mig krymper snabbt hotell och restauranger i skidbyn Teton Village. Två mil åt sydost ligger staden Jackson med sina låga trähus och saloonliknande barer, en charmig kvarleva från en tid då västern ännu var vild. Även där finns ett skidsystem, det lite mindre och billigare Snow King Resort. Och omkring sju mil åt nordväst, precis över gränsen till Idaho, finns ytterligare en populär resort – Grand Targhee.

  På dryga 3 000 meters höjd över havet når vi vårt mål. Innan vi kliver av annonserar pistören:

  – Välkommen till toppen av Rendezvous! Kom ihåg att det här är expertterräng. Om du inte kan åka ner på egen hand finns möjlighet att ta kabinliften ner igen om tio minuter. Ta vara på er där ute.

  Jag stapplar ut. Jag har redan ont i fötterna av att bara stå i pjäxorna. Två åk på tio år härdar ingen.

  116 nedfarter att välja på. Dessutom USA:s brantaste och djupaste offpiståkning. Foto: Tristan Greszko/JHMR

  116 nedfarter att välja på. Dessutom USA:s brantaste och djupaste offpiståkning. Foto: Tristan Greszko/JHMR

  Rendezvous Mountain är det mer avancerade av Jackson Hole Mountain Resorts två berg. Det andra, Apres Vous, lockar fler nybörjare och medelåkare. De flesta av backarna är dock vad vi svenskar klassificerar som röda eller svarta och passar främst erfarna skidåkare. Allt som allt erbjuder jhmr över 1 000 hektar åkbar terräng samt tillträde till vad som tycks vara oändliga, opistade utmarker. Eller back­country, som det heter på engelska.

  Min amerikanske vän Scott Humphreys, född på skidor och före detta säsongare i Jackson Hole, har tagit på sig att guida mig genom skidsystemet. Han pekar till höger, mot bergstoppen söder om oss.

  – Det där är Cody Peak. Åk rätt fram här och du kommer till backcountryporten som tar dig till Cody Bowl och Rock Springs Bowl. Men dit ska vi inte, där får du bara åka om du är expert och har rätt utrustning. Det finns en hel del luriga klippavsatser på 15–20 meter där ute, och lavinfaran är alltid en risk.

  Scott förklarar för mig att jag tydligen inte behöver riskera livet utanför skidsystemets gränser för att komma åt puderrik offpist, vilket är anledningen till att amerikanerna är så begeistrade i Jackson Hole. Nedfarterna inkluderar nämligen inte bara välpistade backar utan även offpist med bowls, couloirer, skogar och klippavsatser.

  Après ski – istället för after ski. Annat namn men samma sköna känsla. Foto: Steve Casimiro

  Après ski – istället för after ski. Annat namn men samma sköna känsla. Foto: Steve Casimiro

  För att komma åt dagens sista ospårade terräng beger vi oss norrut – till the Headwall, Casper Bowl och the Craggs. Den stora skillnaden att åka skidor här jämfört med i utmarkerna är att dessa områden bombarderas med avlagda gamla haubitsar, artilleripjäser, för att utlösa laviner – så att inte vi skidåkare råkar sätta igång dem. Enda sättet att komma dit är dock att slänga upp skidorna eller brädan på ryggen och vandra, vilket förmodligen är anledningen till att det fortfarande finns puder kvar.

  Vi hoppar på gondolen upp till Bridger Restaurant, utan att behöva köa. Du behöver nästan aldrig köa till liften i Jackson. Men där slutar flytet. När jag ser det 200 meter tvärbranta spåret som börjar bakom restaurangen och leder uppför bergskammen börjar jag betvivla både min benstyrka och lungkapacitet.

  Foto: Emeli Emanuelson

  Foto: Emeli Emanuelson

  Tjugo svettiga minuter senare når vi toppen av the Headwall. Det var mödan värt. Scott och jag är ensamma, bortsett från ett par pistörer. Till vänster skymtar Casper Bowl och the Craggs vars sluttningar är beströdda med träd, klippavsatser och smala löpor. Det är svårt att tro att vi fortfarande befinner oss inom skidsystemet.

  Vi följer försiktigt bergskammen tills vi når ett vidöppet fält av djupt, orört puder. Det ser så lätt och fluffigt ut.

  – Whenever you're ready, just go, säger Scott till mig.

  Jag åker. Och ramlar. Scott och pistörerna skrattar förnöjt där de står uppe på toppen och tittar roat på mig när jag försöker gräva mig upp ur det tunga, inte alls särskilt fluffiga, vita täcket. Gång på gång.
  Efter en dag av mer skyfflande än glidande genom puder säger mina ömmande smalben och bultande fötter stopp. Men jag glömmer snabbt smärtan senare på kvällen som spenderas på middag hos Scotts vänner, ett gäng inbitna säsongare.

  – Casper Bowl, det är ju expertterräng. Bra jobbat!

  Josh Carr ger mig en uppmuntrande klapp på ryggen. Jag sträcker stolt på mig och undviker att berätta om alla pinsamma vurpor och gråtfärdiga vredesutbrott.

  Josh kom till Jackson Hole efter college för att säsonga. Sex år senare har han inga planer på att lämna stället. Liksom de flesta av de säsongsarbetare som blivit bosatta i Jackson har Josh lagt sin utbildning på hyllan. Trots påtryckningar hemifrån om att skaffa villa, Volvo (eller ja, Ford blir det väl i USA) och vovve håller han fast vid sin enkla och kravlösa livsstil.

  – Jackson är frihet, vilda västern. Man vaknar, åker skidor, dricker öl, går hem, tar en dusch, äter, dricker mer öl, lägger sig och så om igen. Och så försöker man klämma in lite jobb däremellan så att man kan få ett gratis säsongspass.

  – Vi har också den djupaste och brantaste offpiståkningen. Och den mest lättillgängliga. Den är unik på så sätt att man kan hajka tre toppar bort från kabinliften, uppleva opistad fallhöjd på 1 200 meter och sedan glida rätt in i skidsystemet igen och ta liften tillbaka upp. Utan att någonsin ta av sig skidorna!

  Foto: Emeli Emanuelson

  Foto: Emeli Emanuelson

  Jackson Hole kan dessutom stoltsera med hela tre nationalparker: Grand Teton Park, National Elk Refuge och den världskända Yellowstone Park. Faktum är att den dramatiska naturen och det rika djurlivet drar mer turister på sommaren än skidåkningen gör om vintern.

  På frågan om det finns något negativt med Jackson Hole blir det tyst. Men till slut kryper det fram att deras älskade vintermecka faktiskt har röstats fram som skidorten med de snorkigaste invånarna. Några gånger.

  – Det finns en dubbel attityd gentemot turister här, berättar Josh. Ingen är särskilt förtjust i dem, de tar upp plats i backen och med alla rika människor som kommer hit nu för tiden riskerar Jackson att bli lika dyrt och flådigt som Aspen i Colorado. Tidigare var det bara cowboys och extremskidåkare här. Men samtidigt så är ju turismen vårt levebröd …

  Sedan börjar killarna raskt planera morgondagens topptur. Det haglar snöslang som pow, vert, face shots och bluebird. Jag fattar ingenting. Några snackar lite löst om att börja plugga, bli vuxen. Men det blir längre fram, någon gång.
  Imorgon ska Mount Glory bestigas.

  Guide Jacksson Hole

  Resa dit

  Reguljärflyg. SAS flyger från Skandinavien till USA i samarbete med United Airlines och Continental Airlines. Byte i antingen New York eller Chicago samt ibland även i Denver. Kostnad 7 000–10 000 kr. Räkna dessutom med att betala en rejäl slant för att checka in eventuell skidutrustning.
  Jackson Hole Airport ligger cirka 20 minuter från staden Jackson och 40 minuter från Teton Village. Flera hotell er­­bjuder gratis transfer. Taxi för 1–2 personer kostar ungefär 32 dollar till Jackson och 55 dollar till Teton Village. AllTrans har skytteltrafik för ungefär halva priset mot taxi.


  Resa runt

  Bästa backarna finns i Teton Village, men du hittar fler restauranger, barer och affärer i Jackson.
  Buss. Mellan kl 06.00 och 23.30 tar du dig smidigt mellan Jackson och Teton Village med buss, Start Bus, 3 dollar enkel väg.
  Bil. Bilhyran kan du fixa på flygplatsen. Det kostar att parkera i Teton Village. Däremot är det gratis parkering i Jackson samt på Stilson Parking Lot en bit ifrån Teton Village. Från Stilson kan du åka gratis buss till backarna.
  Taxi. För dig som behöver ta dig hem från barrundan framåt småtimmarna.


  Bo

  Det är lättare att köra till backarna på morgonen än hem från krogen på kvällen, vilket kan vara ett bra argument för att husera i staden Jackson. Där finns ett långt större utbud av hotell och vandrarhem i alla prisklasser.
  The Wort Hotel, Glenwood & Broadway, Jackson, tel 307-733 21 90 (ww.worthotel.com).
  En riktig klassiker från 1941 be­­lägen mitt i Jackson. Håller hög standard utan att förlora sin charmiga vilda västern-stil med behornade djurhuvuden som pryder stora, öppna brasor. Från 349 dollar/natt.
  The Four Seasons Resort, 7680 Granite Loop Road, Teton Village, tel 307-732 50 00 (http://www.fourseasons.com/jacksonhole).
  Lyxigaste alternativet i Teton Village, direkt vid skidliften. Bekväma sviter, två restauranger, spa, egen skidskola och personal som tar av pjäxorna åt dig. Men du får också betala 395–895 dollar/natt för ett standardrum. Utan frukost och trådlöst internet.
  The Hostel, 3315 Village Drive, Teton Village, tel 307-733 34 15 (thehostel.us). Budgetalternativet i Teton Village, perfekt för dig som vill träffa andra skidfantaster.


  Äta

  I Jackson Hole finns ett stort utbud av bra restauranger, särskilt i staden Jackson. Men kom ihåg att det som på alla andra skidorter är dyrt.
  Snake River Grill, Broadway & King Streets, Jackson, tel 307-733 05 57 (http://www.snakerivergrill.com). En av de absolut bästa restaurangerna i stan, ett gourmetställe i västernstil. Serverar för­finad amerikansk mat med mycket vilt och fisk.
  The Gun Barrel, 862 W Broadway, Jackson, 307-733 32 87 (http://www.gunbarrel.com). Om du är sugen på en riktigt stor, saftig biff är det till denna jaktstugeliknande restaurang med djurhuvuden på väggarna du ska gå.
  Blu Kitchen, 155 North Glenwood, Jackson, tel 307-734 16 33 (http://www.blu-kitchen.com). Populärt ställe som erbjuder asiatisk fusion med amerikanska och latinska inslag – allt ifrån sashimi till ostburgare.
  Billy's Giant Hamburgers, 55 North Cache, Jackson, tel 307-733 32 79 (http://www.cadillac-grille.com/Billys). Det går ju inte att hoppa over nationalrätten när man är på besök i staterna. Gigantiska burgare – älskade
  av alla i Jackson Hole.
  Men om du är riktigt kräsen ska du besöka The Alpenhof Bistro i Teton Village, bättre hamburgare än deras finns faktiskt inte. Tel 307-733 32 42, (http://www.cadillac-grille.com/Billys).


  Uteliv

  After ski, eller après ski som det heter här, är inte som i Alperna eller Åre. Den innefattar mest ett gäng säsongare som dricker PBR (billig ölsort) ute i backen, vilket kan vara minst lika roligt. Vill du hellre sitta inomhus är det österrikiskt inspirerade
  Alpenhof eller The Mangy Moose, en murrig bar med dalens bästa livemusik, de säkraste after ski-alternativen i Teton Village.
  För mer nattliga äventyr erbjuder Jackson ett större utbud. The Silver Dollar Bar, med klassisk saloonkänsla och grym livemusik (bluegrass på tisdagar), är ett måste. The Million Dollar Cowboy Bar har lite samma känsla över sig, fast kitschigare. Hit går bara turister, men av goda skäl. När du inte deltar i kvällens line dance, se då till att avnjuta din öl på en av barstolarna utgjorda som sadlar. Bäst happy hour har Cadillac Grille. Kom i tid, för hit kommer alla! Därefter är det Town Square Tavern som gäller, om du vill hänga med en blandning av lokalinvånare och unga säsongare.

  Nattlivet i Jackson präglas av skön livemusik, barer i vilda västern-stil och unga säsongare. Foto: Ina Agency

  Nattlivet i Jackson präglas av skön livemusik, barer i vilda västern-stil och unga säsongare. Foto: Ina Agency

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!