Annons
Annons
Foto: Jolene.

Foto: Jolene.

Danmark

Coola Köpenhamn – klubbliv i stans Meatpacking District

När den kreativa industrin släpptes in i slaktdistriktet på Vesterbro i Köpenhamn fann de sig snabbt tillrätta. Idag lever kött och glamour sida vid sida i den danska huvudstadens råaste partykvarter.

Text: Katarina Höije • 2012-03-12 Uppdaterad 2021-06-23

Kvällen i Kødbyen börjar när Tomas Høffding, mannen bakom albumdebuterande Bon Homme, lägger ut en matta av elektroniska toner i den minimala lokalen på Flæsketorvet. Ett mixerbord, högtalare, några backar öl och ett hastigt namnbyte senare har galleriet Dask blivit baren Flæsk för en kväll. Förvandlingen är typisk för utvecklingen i de gamla slaktarkvarteren, fem minuters promenad från Köpenhamns huvudbangård.

Coola Köpenhamn – klubbliv i stans Meatpacking District
Glassigt eller bohemiskt – i Kødbyen finns ett brett utbud av barer och restauranger.

De senaste åren har barer, restauranger och klubbar poppat upp som svampar ur jorden här. Några har stannat kvar på fasta adresser, medan andra för en ambulerande tillvaro.

– Jag gillar att det är modernt och avslappnat, det känns storstad utan att det blir jobbigt, säger Anissa Djeziri medan hon smådansar i fönstret som vetter ut mot Flæsketorvet, områdets asfalterade centrum.

– Jag har nästan slutat att gå ut någon annanstans, allting finns ju här, säger hon och dansar vidare.

Vi har sett det hända förut, i Manhattans Meatpacking District och Londons Smithfield. I Kødbyens fall är förvandlingen från blodiga slaktarkvarter till bar- och restaurangdistrikt ett genomtänkt beslut av Köpenhamns borgarråd. När politikerna bestämde att stängslet runt området skulle rivas och de tomma lokalerna reserveras för restauranger och klubbar, var visionen ett kulturmecka med just New Yorks Meatpacking District som förebild. De såg framför sig ett pulserande folkliv i området 24 timmar om dygnet. Lite senare, när den kreativa industrins för­trupper flyttade in bredvid köttmästarna, fann de sig snabbt tillrätta.

– Vi möter klubbgästerna på väg hem när vi går till arbetet. Det är något vi har fått vänja oss vid, säger slaktaren Erik Christensen.

Coola Köpenhamn – klubbliv i stans Meatpacking District
Mesteren & Lærlingen är restaurangen Fiskebarens bar, vars lilla dansgolv packas varje helg.

I över 30 år har han drivit eget slakthus på gatstumpen med det passande namnet Slagthusgade, men nu är det slut. Snart gör han som så många andra före honom och hänger av sig den vita rocken och slaktarmössan för sista gången.

– Det är nya tider nu. För bara några år sedan var vi 30 stycken som hanterade kött här, idag finns bara åtta kvar. Själv sålde jag verksamheten för en hygglig slant precis innan marknaden störtdök förra året, säger han och undviker vant att trampa i rännilen av köttsaft som bildats från de droppande slaktarbänkarna.

Rejäla hyreshöjningar är den främsta anledningen till slaktarnas flykt. Så länge Kødbyen var reserverad för slakteri­verksamhet åtnjöt de förmånligt låga hyror. När stängslet revs anpassades de tidigare subventionerade avgifterna till marknadshyrorna i resten av Köpenhamn. Erik Christensen fick plötsligt dubbelt så hög hyra.

– Det är inte det att jag är emot idén om en kreativ stadsdel, men när du öppnar barer och restauranger i ett område betyder det också att det är ödelagt för sådana som oss. Jag stannade kvar så länge det gick, men till slut höll det inte längre, säger han och tillägger snabbt att han inte har något emot sina nya grannar.

Coola Köpenhamn – klubbliv i stans Meatpacking District
Vernissage på Galleri V1.

Medan slaktaren städar undan de sista resterna av dagens arbete tjuvstartar V1 Gallery med en vernissage som snabbt förvandlas till förfest. Här minglar Köpenhamns avantgarde framför fotografier av nakna människokroppar.

– Kött och glamour, flinar galleriägaren Mikkel Grønnebæk, uppenbart nöjd med sin ordlek.

– Jag gillar idén om ett levande område dygnet runt. Det är inte många ställen där du kan komma ut från cocktailbaren under de tidiga småtimmarna och ramla in i slaktaren. Här finns potential med alla kreativa krafter, den ska bara tas tillvara.

Utsikten genom de stora fönstren i markplan är en asfalterad parkeringsplats där livsmedelsgrossisten Incos lastbilar kör i skytteltrafik. Invändigt täcks väggarna av vita kakelplattor. Det finns ett väl utbyggt avrinningssystem för att snabbt kunna rengöra golven från grisblod, medan nödvändigheter som rinnande vatten och värme saknas. I några av rummen sitter köttkrokarna fortfarande kvar i taket.

Coola Köpenhamn – klubbliv i stans Meatpacking District
Paté Paté är en av flera lyxiga restauranger i området.

Hos grannen Butcher’s Lab fyller de kvarglömda krokarna sin funktion. I de Fight Club-inspirerade tränings­lokalerna formas slappa muskelfibrer till stenhårda sexpack. Den råa inramningen passar cross fit-utövarna som istället för tunga vikter och otympliga maskiner använder sin egen kroppsvikt som motstånd.

Gymägaren Henrik Sprechler berättar att klubbens tidigare lokaler låg i en lägenhet vid Nørreport.

– Hyran här är något högre, fördelen är att vi kan föra så mycket oväsen vi vill, flinar han.

Vi trotsar regnet och korsar parkeringsplatsen på väg mot baren och kreativa kollektivet Bakken. Under de kulörta lyktorna på uteserveringen sitter Jo Rahbæk och Emma Grunwald. De bor båda i de nästan lika bartäta kvarteren runt Istedgade, ett stenkast härifrån.

– Folk kommer hit från hela Köpenhamn. Här finns en klubb för alla med Jolene, Karriere, White Room och Kødboderne 18. Den senare har visserligen stängt nu, men jag har hört rykten om att de ska öppna igen, säger Emma Grunwald.

Coola Köpenhamn – klubbliv i stans Meatpacking District
Klubben Flæsk håller gratiskonsert på parkeringen utanför.

Den enes död är den andres bröd. Flotta Fiskebaren hann knappt flytta in förrän de knep en plats i Michelin-guidens sektion för prisvärda restauranger, Bib Gourmand. Stämningen är sofistikerad men avslappnad och raka motsatsen till det uppskruvade tempot på Mesteren & Lærlingen alldeles bredvid.

– Jag förstår inte varför det är så lite folk här ikväll, säger Mille Lohmann ironiskt och blickar ut över det minimala dansgolvet där gästerna trängs ovanpå varandra.

Framgångskonceptet just nu är uppenbarligen trångt och svettigt.

– De som kommer hit är i 20-årsåldern, de har inga barn men välbetalda jobb på pr-byrå eller arkitektkontor. Kødbyen är fortfarande underground, mycket tack vare blandningen av slakterier och barer. Det ger området karaktär. Jag hoppas att slaktarna får vara kvar, annars riskerar det här att bli som vilken Köpenhamnsstadsdel som helst, säger hon.

Några timmar senare snubblar de sista klubbgästerna ut i Köpenhamnsnatten. De flockas som nattflyn kring en ensam ljuskägla mitt på torget. Korvvagnen är klubbkvällens sista utpost, och ett ställe där du garanterat kan få en bit kött, även när den sista slaktaren har lämnat Kødbyen.

3 måsten i Kødbyen

1. En kopp te. En dag i Kødbyen börjar med fördel på tesalongen Tante T (Flæsketorvet 22). Här kan man antingen slå sig ner för en kopp eller få en teblandning med sig hem.
2. Minibar. Mesteren & Lærlingen (Flæsketorvet 86) är Kødbyens minsta bar, men det är inte bara det begränsade utrymmet som gör att det här stället är fullpackat nästan varje helg. Dj-kvartetten som hjälps åt att driva den före detta smör­gåsbaren har hittat en sällsynt fin blandning
av klubbar med allt från soul till hiphop och bodega-quiz.
3. Sköna sön­dagar.Varje söndag från maj till oktober arrangerar handlarna i Kødbyen en ekologisk matmarknad där de säljer allt från fläderblomsmarmelad till paprikasenap. Områdets gallerier och barer håller också söndagsöppet, så att du kan få en konstupplevelse och ett glas vin med dig på shoppingturen.

Coola Köpenhamn – klubbliv i stans Meatpacking District
Tomma köttkrokar hos slaktaren Erik Christensen.

Miniguide Köpenhamn

Resa dit

SAS flyger direkt från Stockholm och Göteborg till Kastrup och Köpenhamn. Norwegian flyger från Stockholm. Från Kastrup går tåg in till centrum var tjugonde minut.

Bo

Wake Up Copenhagen, Cars-ten Niebuhrs Gade 11, www.wakeupcopenhagen.com. Nybyggt hotell nära Hovedbangården som satsar på rimliga priser. Rummen är små och tanken är att ju tidigare du bokar, desto billigare blir det. Med lite tur kan få ett rum för cirka 400 svenska kronor.

Absalon Annex Hotel, Helgolandsgade 15, absalon-hotel.dk. Budgetklassiker precis bakom huvudbangården och ett stenkast från Tivoli och Rådhusplatsen. Från 600 svenska kr inklusive frukost.

Hotel Centrum, Helgolands­gade 14, zleephotels.com. Beläget i de hotelltäta kvarteren bakomcentralstationen, 400 meter från Tivoli och några minuters promenad från kaféerna på Vesterbro. Från 500 svenska kr.

Savoy Hotel, Vesterbrogade 34, www.savoyhotel.dk. Centralt beläget på fashionabla Vesterbrogade, nÙ?ra till kaféer, barer och restauranger. Från 1 200 svenska kr inklusive frukost.

Äta och dricka

Precis vid ingången till Kødbyen ligger Paté Paté (Slagterboderne 1). Denna kombinerade re-staurang och tapasbar drivs av två entusiastiska nyzeeländare och erbjuder fisk- och kötträtter i den övre prisklassen. Har en tendens att bli fullsatt på helgkvällar. Boka bord eller kom i tid.

Trion bakom nykomlingen Mother (Høkerboderne 9–15) har en bakgrund på Michelinkrogar i London och Köpenhamn. Restaurangen satsar på direktimporterade italienska råvaror. Kökets specialitet är pizza bakad på surdegsbröd.

Ett besök i Kødbyen är inte komplett utan ett stopp på populära Fiskebaren (Flæsketorvet 100). Be om en plats i baren och välj bland förrätter som stenbitsrom och öring­tartar. Eller gå direkt på ostronen och champagnen.

Störst, och mest prisvärd, är BioMio (Halmtorvet 19) med en helekologisk meny och plats för 250 gäster. Med enkla långbord är det här stället för den som vill ha en bit mat till ett överkomligt pris.

Nattliv

Kødbyen är inte stället för den som gillar planerade utgångar. Här öppnar och stänger barer spontant från vecka till vecka, medan klubbarna flyttar och byter adress.

Ett relativt säkert kort är Bakken (Flæsketorvet 17), en nyöppnad bar vägg i vägg med kreativa kollektivet Dyrehaven. Här huserar en rad fasta klubbar, bland annat Mid Week Brakes och Köpenhamns-dj:n Djuna Barnes egen klubb Dödskarusellen.

Stanna till för en bit mat på någon av restaurangerna eller en billig öl på något vernissageöppet galleri innan kvällen avslutas på Jolene (Flæske­torvet 81–85) eller Karriere (Flæsketorvet 57).

Håll koll på vad som är på gång med tidningen Politikens egen cityguide, ibyen.dk.

Missa inte!

Ta en promenad i Den brune kødby, granne med Kødbyen, och slå dig ner på Café Mandela med en öl eller en kopp kaffe. Den här delen av slaktarkvarteren är inte lika restaurangtät och här ligger flera konstnärsverkstäder.

Kulturmärkt köttmarknad

Kødbyen är ett 9 000 kvadratmeter stort område på Vesterbro i Köpenhamn. Området består av Den brune kødby, som byggdes för försäljning och slakt av kreatur i slutet av 1800-talet, och Den hvide kødby från 1930-talet.

När all hantering av slaktdjur inom Köpenhamns stadsgräns förbjöds 1888 undantogs Kødbyen från reglerna.

1974 såldes de sista levande nötkreaturen i Kødbyen och sedan 1991 slaktas inga levande djur här.

2005 beslutade man att öppna Den hvide kødby för kreativa verksam­heter. Några år tidigare hade Den brune kødby genomgått samma förvandling och bland annat gett plats åt kontor och en skola.

2007 utsågs Kødbyen till nationellt industriminne av Kulturarvsstyrelsen.


Text: Katarina Höije • 2012-03-12
DanmarkRestipsKöpenhamn

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top