Annons
Annons
Foto: Angelica Zander

Foto: Angelica Zander

Nederländerna

24 timmar i Amsterdam

Besök nya heta kvarter, vandra längs smala kuller­stensgator och låt benen vila vid kanalerna.

Text: Fanny Ernestrand • 2012-04-10 Uppdaterad 2012-04-10

09.00 Frukost som mättar

Nyöppnade Hartog’s Boterham (Wibaustraat 77) serverar maffiga fullkornsmackor med smarriga fyllningar pĂĄ ett enkelt kafĂ© ett bullkast frĂĄn det över hundra ĂĄr gamla prisvinnande bageriet Hartog’s Volkoren.

10.00 Genomtänkt historik

Amsterdam kryllar av museum och mÙ�nga är värda ett besök. Viktigast är kanske Anne Frank Huis (Prinsengracht 267) som pedagogiskt berättar den tragiska historien om Anne Frank. Museet är smart, snyggt, seriöst och tankeväckande. Gå dit på förmiddagen och hinn före turistlassen.

11.00 Gator för trendkänsliga

Promenera nordväst till stadens hetaste område – Jordaan. Det gamla arbetarkvarteret har som i många andra städer fräschats upp och poppats till. Rozengracht är en bra gata att utgå från. Shop­pingtät med fyndvänlig secondhand, stilrena designerbutiker och gåvänliga gator. Fortsätt norrut för udda gallerier, pittoreska sidgator och gemytliga kaféer.

12.00 Dingla med benen

Stadens kanaler är förvirrande i orienteringssyfte men fantastiska för att vila benen vid. Brouwersgrachtkanalen är utmärkande vacker med intim känsla, karis­matiska husbåtar och lagerbyggnader som gjorts om till attraktiva bostäder med vida fönster och färgrika väggar.

13.00 Sopplunch med stil

Buffet van Odette (Herengracht 309) är en charmig restaurang med trevlig personal och smakrik meny. Sätt dig längs fönstren utomhus och bli en del av turisternas idyllbilder. Testa deras fantastiska tomatsoppa och runda av med te gjord på färsk mynta.

14.00 Promenad i det gröna

Amsterdams största park, Vondelpark, är perfekt för att gå ner lunchen. Här finns det gott om plats för kärlekspar, pensionärer och joggare. Se bara upp för cyklisterna som trampar förbi i hisnande fart.

16.00 Marknadsstress och fruktfynd

Strosa planlöst runt i området Pijp med färgrika byggnader och nischade butiker. Måndag till lördag är det en livlig marknad längs Albert Cuypstraat. Fynda smoothies för 15 kronor och fräsch, men ofta genmanipulerad, frukt för struntsummor.

19.00 Exotisk middag

Tack vare 1600-talets kolonialisering är Amsterdam en av de få platserna utanför Sydamerika dÙ�r den smakrika surinamesiska maten går att få tag på. Godast och mysigast är Warung Spang-Makandra (Gerard Doustraat 39). Litet, genuint och välbesökt ställe med bra priser.

20.30 Jazz med utsikt

Jazzmusiker från hela världen vallfärdar till Bimhuis (Piet Heinkade 3). Gå hit för att varva ner och ladda upp med avslappnad atmosfär, fantastiska musiker och vidunderlig flodutsikt. Kvällsföreställningarna startar ofta vid 20.30.

00.00 Legendarisk fest

Dansa dig svettig på legendariska klubben Paradiso (Weteringschans 6–8). De tre våningarna i den gamla kyrklokalen fylls efter midnatt av danssugna och festglada Amsterdambor i kreativa outfits. Kvällarna börjar ofta med en stor spelning och fortsätter med erkända dj:s.

02.00 Nattmat för utpumpade

Bunkra upp för morgondagen med ett nattmål. Roligast är att köpa i matautomaterna på Leidsestraat där man kan testa den friterade ostkroketten bitterballen.


Text: Fanny Ernestrand • 2012-04-10
NederländernaRestips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top