Annons
Annons
Foto: All over press

Foto: All over press

Island

Följ med på magisk valsafari på Island

Solen skiner över ett vindstilla Húsavik på nordöstra Island. Vårbäckar porlar utför de snöklädda fjällen och det råder spänd förväntan ombord på båten när vi styr ut i Skjálfandibukten. Nackarna står i givakt och blickarna skärps.

Text: Karin Wallén • 2012-04-20 Uppdaterad 2021-06-23

Bakom oss ligger Húsavik, som ett litet kluster av trähus med kyrkan i mitten. Byn kallar sig Europas valskådningscentrum och stoltserar med ett valmuseum och två stora valsafariarrangörer. År 2009 åkte 45 000 personer på valsafari frÙ?n Húsavík och enligt företagen ser man valar på 98 procent av turerna.
Och det dröjer inte länge innan det händer. En vikvalsrygg skjuter upp över ytan, rundad, blank och gråsvart, med en spetsig fena. Den får oss att hålla andan en stund. Där var det. Ögonblicket. Kanske blir det den enda val vi får se. Det finns inga garantier, även om många hävdar att det idag finns gott om valar längs Islands kust.

Följ med på magisk valsafari på Island
Upp med kameran! En knölval!

När den isländska regeringen hösten 2006 efter tjugo års uppehåll beslutade att återuppta den kommersiella valjakten fick valskådningsföretagen hundratals mejl från resebyråer och enskilda personer som sade sig vägra komma på besök så länge jakten fortgår. Ändå ökade turisttillströmningen med 20 procent de första månaderna 2007 jämfört med samma period året innan.
Valköttet fick bara säljas på Island och jaktkvoten sattes vid trettio vikvalar och nio sillvalar, men när det visade sig att efterfrågan på köttet inte var tillräcklig blev det inga fler kvoter. Valjaktsmotståndarna och valskådningsbranschen kunde andas ut. Åtminstone tillfälligt. I maj 2008 ändrade sig regeringen och gav tillstånd att exportera valkött till Japan, trots internationella konventioner som förbjuder både valjakt och handel med valkött. I och med exporten kunde Island höja sin jaktkvot och idag är det tillåtet att dÙ�da 150 sillvalar och 100 vikvalar. Men utanför Húsavik råder en tyst överenskommelse mellan jägare och turist­båtar. Man ska inte färga vattnet rött framför besökare som kommit till Island för att se valar i levande tillstånd.

Följ med på magisk valsafari på Island
Húsavik på Islands norra kust är centrum för den isländska valskådningen. Träkyrkan från tidigt 1900-tal är stadens mest kända landmärke.

Ombord på båten berättar guiden om vad vi kan förvänta oss att se – vikvalen vi såg nyss är den vanligaste arten. Men även vitnosdelfiner, tumlare, knölvalar och ibland späckhuggare brukar dyka upp. Kaptenen som spanar ut genom sin hytt har stenkoll på varenda rörelse på vattenytan. Dessutom har han radiokontakt med en annan båt som är ute. De har sett något viktigt tydligen, för nu styr han med bestämdhet åt nordost och ökar takten lite.
Snart kan vi också se målet. Ungefär en kilometer framför oss sprutar det upp med jämna mellanrum – en hög fontän från blåshålet på en – nej, två blåvalar! Vi inser att vi har en otrolig tur. Blåvalar är inte vanligt förekommande vid norra Island, men har börjat trivas allt bättre i vattnet utanför Húsavik.
Vi som för ett tag sedan satt lite halvfrusna och drack varm choklad hänger nu över relingen på den sida av båten där vi tror att den närmaste valen kan befinna sig. Man vet aldrig. Världens största däggdjur hinner ju simma en bra bit under vattnet innan den kommer upp för att ta luft, ungefär var femte minut.
Så när den väldiga kroppen reser sig ur havet, kanske 300 meter ifrån oss, är känslan mer än mäktig. Vi har sådan tur att jag måste nypa mig i armen. Den gråblå väldiga ryggen plöjer över ytan, och gör vågor på vattnet. Det frustande blåsljudet och en sprejande kaskad av vatten.
Kamerorna smattrar och när valen sänker sig igen blir vi stående med öppna munnar och tittar på varandra. Till och med guiden ser smått chockad ut, och vi räknar med att showen måste vara över nu. Den andra båten börjar åka åt ett annat håll men vi ligger kvar i några minuter. Hänger över samma reling och spanar.
Då plötsligt – från andra sidan båten – det frustande ljudet igen, nu på betydligt närmare avstånd.

Följ med på magisk valsafari på Island
Ännu ett exempel från öns fauna: islandshäst.

Det går rysningar genom kroppen när jag flyger över till andra sidan båten och på första parkett ser den göra sin procedur en gång till. Det är det här som gör valsafari så speciellt: man vet aldrig om man kommer att se någon val, och om man gör det vet man aldrig var den tänker dyka upp nästa gång. Jag får känslan av att det här är slutscenen.
Den välvda kroppen, säkert lika lång som båten, höjer sig sakta och rullar över ytan, gör en djupdykning rakt ner och avslutar med att slänga upp den väldiga stjärten i luften. Sakta sjunker den bit för bit ner i det kalla vattnet, och valen är borta.

Följ med på magisk valsafari på Island
Ett helt museum ägnas åt snoppar. Det är inte storleken som räknas men … här finns en som är två meter lång.

Miniguide: Húsavik[/h2] Svenskbyn:[/b] Att Húsavik har en koppling till Sverige är tydligt nere i hamnen. Där ligger svenska konsulatet – en ganska oväntad syn i ett samhälle med bara drygt 2 000 invånare. Varje sommar anordnas också svenskdagarna, “SÙ�nskir­dagar”, för att hedra minnet av den svenske viking som en gång landsteg här och började bygga på det som kom att bli Húsavík. Faktum är att vikingen Gardar Svavarsson, som bodde på Själland men enligt gamla skrifter kom från “Svea rike”, lär ha varit den första att sätta sin fot på Island, kring år 870.

Valmuseet: [/b]Lär dig mer om valarna runt Island, och om valfångstens historia. På valmuseet i Húsavik får du veta allt från hur en blåval silar krill och plankton genom sina barder, till hur länge en knölval kan hålla sig under ytan. whalemuseum.is

Fallosmuseet: [/b]Húsavik ståtar inte bara med ett valmuseum, utan även med ett världsunikt fallosmuseum. Ägaren samlar på djurpenisar och har nu hela den isländska faunan i sin samling. Minst snopp har hamstern med sina två millimeter, och längst är kaskelotvalens som mäter två meter. I den något annorlunda utställningen ingår även “hantverk” bland annat i form av lampor gjorda av pungskinn. [Http://www.phallus.is phallus.is]
Valskådningsarran­görer i Húsavik: [/b]I Húsa­­vik finns två stora valarran­görer: Gentle Giants (gentlegiants.is) och North Sailing (northsailing.is). En tur varar ca 3 timmar och priset ligger på ca 450 kr för vuxen, 180 för barn 7–15 år och barn därunder åker gratis. Valsäsongen sträcker sig från april till okt.


Text: Karin Wallén • 2012-04-20
IslandRestips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top