• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 75 orsaker att resa till Italien

  Italien är ett av världens mest kompletta semesterländer. Vi ger dig 75 anledningar om du skulle tveka att resa hit!

  75 orsaker att resa till Italien
  En av många anledningar att resa till Italien; underbara Amalfikusten. Foto: GettyImages

  Läs också: 23 galet pittoreska städer i Italien

  Agriturismo

  Systemet med gårdar som hyr ut rum på landsbygden är väl utvecklat och finns över hela landet. Enligt många italienare så serveras den godaste maten på agriturismo. Kul även för barn, på gårdarna finns många djur att titta på och ibland pool att svalka sig i.

  Exempelsidor att kolla inagriturist.it eller varför inte en eko-gård via agriturismo.it/.

  Antikt

  Se grekiska lämningar i Templens dal på södra Sicilien. Vandra i Pompejis ruiner utanför Neapel. Eller dröm dig tillbaka till gladiatorernas tid inne på Colosseum i Rom.

  Aostadalen

  Europas maffigaste alpdalgång, inringad av Matterhorn/Monte Cervinio, Mont Blanc/Monte Bianco och Monte Rosa. Här finns familjevänliga Cervinia (som sitter ihop med schweiziska Zermatt), mysiga Champuloc och jetsetstället Courmayeur. Dessutom ett äppelfriskt vitt vin gjort på inhemska druvan blanc de morgex.

  Banditbyar

  Utforska de gamla banditbyarna i Sardiniens bergiga inland, exempelvis Orgosolo, känd för sina muralmålningar som berättar om svunna tider.

  Bergsklättring

  Utmana dig själv i Dolomiternas höga berg. Via Ferrata är en avancerad form av vandring där man använder fasta stegar, broar och rep för att ta sig över branta passager, men man behöver ingen specialutrustning med sig, bara en rejäl dos mod.

  Biltur

  Utmana svindel och åksjuka på serpentinvägen som slingrar sig längs Amalfikusten, känd som en av världens vackraste bilrutter. Stanna ofta och njut av utsikten.

  Bo på kloster

  Många kloster hyr ut rum till turister. Lugnt, billigt, och en unik upplevelse – kanske blir du till och med frälst på kuppen. Inga vilda efterfester på rummet bara!

  Bröllop

  Ska du gifta dig, varför inte göra det i romantiska Sorrento, där bröllopsklockorna aldrig slutar ringa. Kolla de särskilda reglerna för giftermål i Italien.

  Båttur

  Se Amalfikustens fantasieggande pyttebyar från havet på en båttur mellan Positano och Amalfi. Eller ta dagens första färja från Neapel ut till Capri.

  Kolla in hemsidan för mer info: summerinitaly.com

  Amalfikusten – nästan jobbigt vackert! Foto: GettyImages

  Capri

  Den mytomspunna ön utanför Neapel är definitivt värd ett besök, särskilt under lågsäsong, men missa inte närliggande Ischia och Procida som är minst lika fina.

  Cilento

  Upptäck den "okända" kusten söder om Amalfi. Nästan lika dramatisk som den senare fast med färre utländska turister.

  Cykel

  Apulien på den italienska klacken är en region som gjord för landsvägscykling. Satsa på lagom långa dags-etapper längs lantliga vägar med obligatoriska stopp för tre­rättersluncher. Området kring Murge är perfekt för cykling och Salento om man vill varva cykelturerna med fina bad.

  Läs mer på: southernvisionstravel.com

  Cykla runt Gardasjön

  Ta en tur kring Gardssjön, spana in flotta byar längst med vattnet och avsluta med en tur till närliggande Verona. Här är guiden du behöver!

  Dinosaurer

  I Dolomiterna nära Cortina d'Ampezzo arrangeras i sommar barnvänlig dinosauriejakt på berget Monte Pelmetto. På 2 050 meter över havet hittar du de förhistoriska fotspåren. De trampades ner i graniten av dinosaurier för över 200 miljoner år sedan och upptäcktes 1988.

  Drink

  Ta en svalkande Bellini (prosecco och persikopuré) på Harry's Bar i Venedig, där den legen­dariska drinken uppfanns.

  Adress: Calle Vallaresso 1323

  bellini venedig

  Skål för Venedig! Foto: GettyImages

  Designhotell

  Flygplatshotellet på Malpensa utanför Milano är så spejsat att vi kan tänka oss att sova över flighten hem och stanna några extra dagar.

  Design

  Spana in aktuella utställningar och handla snygga prylar på Triennale Design Museum i Milano, Italiens första museum helt tillägnat inhemsk design.

  Dykning

  Italien är ingen gigantisk dykdestination, men vill du ta dig vatten över huvudet så bör du bege dig till ön Ustica utanför Sicilien, ett marint naturreservat som blivit något av Italiens dykcentra.

  Espresso

  Ju längre söderut, desto starkare. I norra Italien görs espresson på arabicabönor, medan man i Syditalien gillar att slänga in en näve robustabönor i blandningen. Det är en smaksak, men gillar man sitt kaffe koffeinstint, becksvart och tjockt som råolja så är Sicilien stället att åka till.

  Film och glomour

  Filmfestivalen i Venedig lockar både filmstjärnor och cineaster till ön Lido 31 aug–10 sep. Stjärnspäckat och spännande!

  Florian

  Kaféet på Markusplatsen i Venedig, som är äldst i Europa. Öppet praktiskt taget varje dag sedan 1720. Lek konserverad venetiansk överklass: sjunk ner i röda plysch­sofforna, drick ett glas spumante, lyssna på orkestern och njut av stilen som inte låter sig ändras bara för att århundradena skiftar.

  Fotboll

  Fotbollsresorna till Italien från Sverige har ökade enormt när Zlatan Ibrahimovic skrev på för AC Milan. Men att gå på fotboll i Italien är en stor upplevelse oavsett vilka som spelar.

  Förbjuden sand

  Att plocka med sig sand, snäckor och fina stenar är något som länge har lockat turister på Sardinien. Men nu är det förbjudet och att smuggla sand kan resultera i böter upp till 30 000 svenska kronor. Njut istället av italiens vackra sand på plats.

  Glass i stora lass

  Den italienska gelaton anses vara bäst och krämigast i världen, och görs i stor utsträckning fortfarande för hand. San Crispino och Giolitti är två klassiska glassbarer i Rom. San Crispino finns på flera ställen i staden, bland annat Via Acaia 56. Anrika Giolitti hittar man på Via degli Uffici del Vicario 40 nära Pantheon.

  Unna dig! Foto: GettyImages

  Guldklimpar

  Italien är fullt av lagom stora charmiga städer där det mesta ryms på liten yta. Ställen där man lätt kan spendera en vecka eller två och utforska såväl sevärdheter som vardagsliv. Orvieto och Perugia i Umbrien eller pampiga barockpärlan Lecce i Apulien till exempel. Bland Toscanas alla medeltida pyttebyar på kullar spelar Pitigliano i en särskild liga. Fram med kameran!

  Gömda stränder

  På Sardiniens klippiga östkust är båt det bästa sättet att nå de otillgängliga stränderna. Hoppa på i badorten Cala Gonone och kliv av vid den månskärveformade stranden Cala Luna.

  Heta kvarter

  Lämna turiststråken och upptäck Roms mysigt ruffiga stadsdelar – Trastevere, Testaccio och San Lorenzo.

  Hyr hus

  Ska du fira något speciellt och vill resa med ett större sällskap så kan det vara både smidigt och prisvärt att hyra ett hus eller en gård i exempelvis Toscana. Många ligger naturskönt och har tillgång till pool, vilket kommer väl till pass under de varma månaderna. Tema Toscana och La Villa är två svenska förmedlare som är specialiserade på Italien. 

  Förutom aribnb.se finns även tematoscana.se och lavilla.se.

  Insjöar

  Om du föredrar sött framför salt, så är Lombardiets sjöar som Garda och Como väl lämpade för badsemester. Mindre kända men minst lika sköna är Ortasjön och Iseosjön i närheten av Milano.

  Svalka dig i Comosjön. Foto: GettyImages

  Jazz

  Spisa jazz i Perugia på anrika festivalen Umbria Jazz som hålls varje sommar, vanligtvis i juli månad.

  Katedraler

  Gå in i Florens Duomo­katedral och se om du också drabbas av det berömda Florenssyndromet, ett patologiskt tillstånd myntat av franske författaren Stendhal som under sitt besök erfor yrsel, hjärtklappning och förvirring. Något som författaren bara kunde förklara med den överdos av skönhet som han utsatts för.

  Konstens nav

  Uffizierna är turisttätt men något av ett måste om du besöker Florens. För konst av mer modernt snitt spana in nyöppnade museet Maxxi i Rom.

  Keramik

  Vietri sul Mare på Amalfikusten är känt för sina handmålade kakelplattor. Fina souvenirer att ta med hem och sätta upp i köket!

  Kvartersfest

  Festa de Noantri är en av de äldsta stadsfestivalerna i Rom, som i mitten av juli förvandlar stadsdelen Trastevere till en kokande festplats. Procedurer, mat och fyrverkerier.

  Kändis­spaning

  Kända tillhåll för celebriteter är Capri och jetsettiga Smeraldakusten på Sardinien, där bland andra Berlusconi har sommarhus. Dessutom är Comosjön en het potatis för kändisar som bland annat George Clooney som äger ett hus där.

  Kustvandring

  Gudarnas stig på Amalfikusten, Cinque Terre i Ligurien eller Zingaroreservatet på nordvästra Sicilien är tre hisnande vandringsstråk där svettiga strövtåg varvas med svalkande bad.

  Lokala specialiteter

  Ta seden dit du kommer. Är du i Parma – passa på att äta parmaskinka och parmesan. Om du skulle råka hamna i Marsala, hinka marsalavin och så vidare. Bologna, missa inte restaurangen Grassilli på Via dal Luzzo 3.

  Lyxcamping

  Är inte liggunderlag och trangia din grej? Då är kanske glamping – glamorös camping – det som gäller istället. Komfortabla tält och vällagade måltider. Campa med stil i bland annat Toscana eller vid Gardasjön.

  Marknader

  De flesta städer har grönsaks- och matmarknader minst en gång i veckan. Bästa till­fället att smaka av lokala specialiteter och njuta av folkliv och atmosfär.

  Matlagning

  Ta köksvägen till Italien. Matlagningskurser är en växande restrend och finns över hela Italien, från dagskurser till en hel vecka med boende. Sorrento Cook-ing School i Sorrento är välrenommerat, Blueone i matmetropolen Bologna likaså. 

  Läs mer: Upplev det italienska köket och matmarknader med lokalbor

  Marknad i Palermo. Fullproppad av lokala delikatesser och shoppande lokalbor. Foto: GettyImages

  Miljövänlig mat

  Slow food community är en rörelse som vill ta det här med slow food och lokalproducerad mat ännu ett steg längre. På restauranger med denna slogan satsar man på råvaror hämtade inom noll kilometers radie. Inga miljövidriga transporter alltså!

  Minitåg

  Trenino Verde, det gröna tåget som tuffar genom Sardiniens inre, är det gulligaste (om än inte det snabbaste) sättet att se ön. Turisttåget som går mellan kustbyarna i Cinque Terre är också kul.

  Mode

  Milano är Italiens modehuvudstad, men om man vill fynda kreationer från Gucci, Dolce & Gabbana och de andra så rekommenderas ett besök på någon av modevaruhusens outlets, som ofta ligger en bit utanför städerna. Finns ett flertal kring exempelvis Florens och Milano.

  Mysiga badorter

  Tänk en liten strand omgiven av en liten hamn där fiskebåtarna guppar. Tänk en romantisk strandpromenad med ett par restauranger. Lägg till detta en väl­avvägd mix av barnskrik och gamla italienska schlagers. Se där – kliché­bilden av den italienska badorten. Cefalu (Sicilien) och Gaeta (Lazio) är några favoriter som mer än väl uppfyller dessa kriterier.

  Motorcykel

  Italiens vackra vägar är en dröm för en motorcyklist. Ligurien och Piemonte är två regioner som satsat extra hårt på att göra livet lättare för turister med hoj.

  Mozzarella

  Buffelosten från Kampanien, Mozzarella di Bufala Campana, anses extra fin och den krämiga vita bollen är värd all vår uppskattning.

  Opera

  Är du ute efter skönsång? Besök festivalen i Macerata i Marche då klassiska mästerverk spelas på stadens pampiga arena. 22 juli–11 augusti.

  Paradisstränder

  Italien kryllar av pittoreska badorter men de finaste stränderna hittar man på Sardinien, där vattnet är osedvanligt klart och vackert turkost. Leta längs öns norra del och du skall finna. En av de mest kända är La Pelosa utanför Stintino men stränderna längs Costa Smeralda och på ögruppen La Maddalena går inte heller av för hackor.

  Le Pelosa är så pass populärt att man infört badavgift och begränsning av antalet badgäster. Kolla därför in andra mindre stränder! Foto: GettyImages

  Pizza

  Bör avnjutas i Neapel, där den numera globala jättemackan en gång föddes. Den eu-certifierade beteckningen stg Pizza utanför en restaurang betyder att pizzan bakas på klassiskt napolitanskt vis.

  Promenad

  Ta en runda ovanpå stadsmurarna i medeltidsstaden Lucca i Toscana och se staden från ovan.

  Ridning

  Upptäck det kuperade landskapet på den romerska campagnan via hästryggen. Gården Castello di Santa Cristina i södra Toscana erbjuder ridning och boende och är en bra kombo om du vill ha både lantligt lugn och poolhäng.

  Rodd

  Första söndagen i september går den klassiska tävlingen Regata storica i Venedig. Regattan högtidlighåller en historisk händelse 1489 och såväl båtar som rorsmän är utsmyckade på tidstypiskt vis.

  Sex

  Spana in avancerade samlagsställningar, tidelag och annat snusk samtidigt som du framstår som kulturellt belevad. Det omöjliga kan ske på Arkeologiska national­museet i Neapel. Emellanåt är det nämligen visning av Hemliga kabinettet, där 2 000 år gammal, köttig antik sex visas – i form av stenskulpturer från utgrävningarna i Pompeij.

  Siesta

  För att synka med den lokala pulsen, anamma gärna denna underskattade medelhavska aktivitet. Under eftermiddagarna är ändå de flesta affärer stängda.

  Smekmånad

  Ta båten till Salina, norr om Sicilien, ön där stora delar av filmen Il Postino spelades in. Bor gör du med fördel på Hotel Signum, en avslappnad och snygg resort med fina vyer, omgiven av kapristräd och blomster. Sämre start på äktenskapet kan man tänka sig!

  Smurfhus

  Se de världsarvsliste trullihusen i Apulien. Framför allt staden Alberobello är full av de toppiga byggnaderna. Som hämtade från smurfarnas värld.

  Världsarvslistahus i Apulien. Foto: GettyImages

  Skor

  Låt dina fötter slinka in i ett par handsydda italienska dojor. Städerna Florens och Vigevano är måsten för skofetischister. Under senare delen av sommaren är det rea på många kläd- och skobutiker i Italien.

  Slowfood

  Slowfood-trenden föddes i norra Italien som en protest mot den moderna McDonalds-kulturen, och handlar mer om att öka medvetandet kring vad vi stoppar i oss än att äta långsamt. Fråga på den lokala turistbyrån efter restauranger som stöder rörelsens principer.

  Snabbdopp

  Är Rom stekande hett – stick huvudet i turistfällan Fontana di Trevi, där skådisen Anita Ekberg badade naken för tusen år sen.

  Snapshot

  Ta ett kort på dig själv i 5,4 graders lutning eller någon annan corny pose bredvid lutande tornet i Pisa.

  Spana in vilddjur 

  Spåra vargar, björnar och mängder av andra vilda djur i Abruzzos nationalpark.

  Storstadskaos

  Neapel – en intensiv metropol som spänner från pampiga boulevarder till ruffiga gränder. Staden får mycket badwill i form av camorra och sopberg men är en äkta syd­italiensk upplevelse.

  Sorrento

  Europas häftigaste badort. Stan tar abrupt slut med ett stup och utsikt över Neapelbukten. Ta en trång hiss ner i berget och kliv ut på minimala stränder med bryggor och badhytter. Den extrema trängseln, det ljumma vattnet, den ljuvliga doften av mat och sololja och de ettriga och högljudda italienska konversationerna – det här är inget för naturromantiker, utan för dig som vill ha en koncentrerad dos Italien.

  Sportbilar

  Utforska Italiens framgångsrika motorhistoria på Ferrarimuseet utanför Modena och Lamborghinis dito i närheten av Bologna. På den senare erbjuds även guidade turer i fabriken om man mejlar factorytour@lamborghini.com i god tid.

  Språkkurs

  Visst kan man lära sig italienska hemma i Sverige men både roligare och effektivare är att ta en kurs på plats. På en vecka hinner du i alla fall lära dig beställa mat, och dessutom träffa folk att prata med.

  Ta cykeln till vinet

  Bil­körning och vin är en dålig kombo. Hyr en cykel och ge dig ut på en dagstur bland vingårdarna. Alba är en bra utgångspunkt i Piemonte, Montepulciano eller Volterra om du är i Toscana.

  Cykla mellan vingårdar i Piemonte. Foto: GettyImages

  Trafik-action

  Rusningstrafiken genom Palermo måste upplevas, om inte bakom ratten så i alla fall från trottoarparkett. En organisk massa av avgaser och tutor, där fem bilar på något mystiskt sätt ryms i bredd på en trefilig väg. Anarki in action!

  Tåg

  Det italienska tågnätet är ett av Europas bästa, och slår i de flesta fall såväl bil som flyg när det gäller att förflytta sig inom landet. En enkel resa från Rom till Neapel tar 90 minuter och du hinner se en god del av landet längs vägen. Har du gott om tid, välj de billigare och långsammare tågen. Ska du åka mycket tåg under en begränsad tid kan det löna sig att köpa ett railpass.

  Hitta biljetter på italiarail.com eller trenitalia.com.

  Udda regioner

  Skippa de säkra turistkorten och upptäck några av Italiens mer okända, men minst lika vackra, regioner som Marche, Abruzzo, Kalabrien och Basilicata.

  Under­jordiskt

  En stekhet dag är utmärkt för att utforska Roms eller Palermos katakomber. Skuggigt, svalt och spöklikt.

  Vin

  Toscana, med namnkunniga distrikt som Chianti, toppar i popularitet, men Piemonte är minst lika vackert och inte lika sönderälskat. Njut av Barolo och Barbarescoviner av yppersta kvalitet.

  Åk utomlands

  Tillhör du dem som samlar på länder? Passa på att besöka två av Italiens mikrostater med egna flaggor och frimärken – San Marino och Vatikanstaten. Med lite tur och planering kan du faktiskt hinna med tre nationer på en dag.

  Vulkaner

  Så länge inget utbrott är på gång är det fritt fram att ta en tur upp på någon av landets vulkaner – Etna, Stromboli eller Vesuvius.

  Öluff

  Båtluffa bland de romantiska Eoliska öarna norr om Sicilien; Salina, Vulcano, Stromboli med flera. Eller varför inte upptäcka de Egadiska öarna på Siciliens västkust.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!