Annons
Annons
Foto: Malin Rothenborg

Foto: Malin Rothenborg

Restips

24 timmar I Toronto

Dansa högt och lågt till vänliga vibbar, i mångkulturens stad nummer ett.

Text: Malin Rothenborg • 2012-06-15 Uppdaterad 2012-06-15

09.00 Fluffig frulle

Möt morgonen på Hank’s (9 Church Street). Välkomnas av rykande färskt kaffe och exemplarisk personal. Beställ fluffiga scones med rökt cheddar, eller spenat och soltorkade tomater. Tveka inte om en påtår. Nybakad frukost på ett av stans mysigaste kaféer håller magen i trim och humöret på topp. Länge.

10.00 Världskultur i Cool arkitektur

Här får den kunskapstörstige sitt lyst­mäte. Royal Ontario Museum (100 Queen’s Park) är Kanadas största för världskultur och naturhistoria. Passa på att lära dig något om dinosaurier eller landets urbefolkning. Kunde du inte bry dig mindre om innehållet, så är museet ändå värt en visit för den superhäftiga arkitekturens skull.

11.30 Hög tid för utsikt

Det är dags att utmana din eventuella svindel med en adrenalinframkallande stadsöverblick. Från det gamla radio­tornet CN Tower (301 Front Street West) har du chansen att se ända bort till Niagarafallen. Men även om störande moln gör dig sällskap så är vyn absolut kunglig. Och trots att det kan kännas lite väl turistigt, är besöket i det 553 meter höga tornet inte att missa.

13.00 Lunch & ögongodis

Luncha modernt i famnen av urgamla och vackra Distillery District (Mill Street). Här omges du av Nordamerikas största och bäst bevarade samling av viktoriansk industriell arkitektur. Den lättare maten på Balzac’s Coffee är fräsch, och ett tips är att vänta tålmodigt på ledig plats en trappa upp. Mindre sorl och mera mys. Avsluta med en härlig latte och ekologisk godisboll med choklad och nötter.


14.00 Konstnärsanda

Smält maten med en långsam upp­täcktslunk bland ateljéer, konsthallar och butiker i Distillery District. Här finns massor att se för den som upp­skattar originalitet, urfina saker och kläder. Mellan tegelstensfasaderna, under bar himmel, pysslar utställare och säljer prylar av alla möjliga slag. Sug i dig av skaparandan.

15.00 Långlivad Shopping

Påfyllda energidepåer bäddar för en shoppingtur med en av världens längsta gator under fötterna. På Yonge Street finns allt – för alla som orkar vandra åtminstone en liten del av den långa butiktäta gatan, mitt i stadens kärna.
Vik av vid Queen Street och pusta ut med en fika på Café Fixx.

17.00 Lite som Kina

Toronto är multikulturellt, och Chinatown är ett av många etniska kvarter som bidrar till den saken. Här är det lätt att bli orienteringsvill. Så mycket Kina men ändå så väldigt mycket Kanada på samma gång. Du kan fynda såväl Kina­prylar som Kanadasouvenirer – om du har plats kvar i shoppingkassarna från Yonge Street, vill säga.

19.30 Mat med japanglans

Från det ena till det andra för att njuta japanskt. På 181 Bay Street ligger Ki som lär toppa de flesta restauranglistor – för dem som gillar sushi och andra japanska härligheter. Misosoppan är fantastisk liksom allt annat på menyn. Till efterrätt rekommenderas den godaste sesamglassen i mannaminne.

21.00 Vattenvy

Full av sesamenergi promenerar du ner till Lake Ontario. Vandra vidare längs vattnet tills du hittar en trevlig bänk att placera rumpan på. Sitt en stund och filosofera, med blicken på vattnet eller det konstanta människomyllret.

22.30 Kryddig Cocktail

På 472 Queen Street West ligger drottningen av cocktailbarer. Barchef brygger egna likörer av allt från mint till saffran till basilika. Spännande, konstiga och supergoda cocktails fixas här.

24.00 Klubbtajm

Vidare mot högre decibel på Century Room (580 King Street West). Denna sofistikerade, allsidiga nattklubb bjuder på snofsig inredning, bra dj:s och en fin mix av party­människor. Natten är ung!

Missa inte!

Spontana samtal. Människorna i den här staden vet hur man är trevlig på riktigt.

Missa gärna!

Tim Hortons. Kaffet är blaskigt, krusar tungan och är en skam för hela kaffesläktet.


Text: Malin Rothenborg • 2012-06-15
RestipsUSA

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top