Annons
Annons
Foto: All over press

Foto: All over press

Restips

Serietecknarens Pamplona

Arne Ankas skapare, Charlie Christensen, bor sedan 24 år tillbaka i spanska Pamplona där San Fermin firas varje år med vin, tjurrusning och dans. Här är hans bästa tips till fiestan som börjar i helgen.

Text: Redaktionen • 2012-07-05 Uppdaterad 2021-06-23

1 Tiden före

Ett tips är att komma 4 eller 5 juli, alltså ett par dagar före fiestan. Då hinner du installera dig och kan njuta av den fina stämningen på stan. Dagarna före fiestan kallas pre-sanfermines och är de bästa dagarna
på året i Pamplona. Alla är fÙ?rväntansfulla och går runt på stadens barer och njuter av den goda stämningen. Men spara på energin! När fiestan väl börjar är det med en explosion. Klockan 12 den 6 juli smäller det.

2 Att undvika

Helgerna under fiestan är alltid sämst, eftersom det då kommer så mycket folk till stan att man knappt kan röra sig. Det blir mycket trångt i barerna och tjurrusningen liknar mest en trafikstockning och blir mycket farlig eftersom folk inte kan springa undan. Kom också ihåg att Pamplona är huvudstaden i den
autonoma regionen Navarra och ingår i den baskiska kultur-sfären. Allt prat om “Spanien” och flamenco är känsliga ämnen. Det är som att vara i Göteborg och hylla stockholmare.

3 Tjurrusningen

Tjurrusningen sker varje morgon klockan åtta. Sex tjurar och sex oxar (alltså kastrerade tjurar, som är med för att ge tjurarna en känsla av att det springer i en hjord) springer mot arenan där de sedan är tjurfäktning pÙ? eftermiddagen. Traditionen är att springa framför tjurarna. Om någon får den vansinniga idén att göra det brukar jag bara säga: låt bli! Om du ändå känner att du måste göra det är det bara en sak som gäller: spring framåt! Vänd aldrig, korsa aldrig banan, och om du faller, ligg still tills allt är förbi!

4 Gamla stan

Det är i den gamla stadsdelen La Parte Vieja som det mesta och det bästa utspelar sig. Bra gator att röra sig på är San Nicolas och San Gregorio, som är poppis bland studenter. Barerna runt Plaza de Navarrería och Calle Calderería är tillhåll för det alternativa folket. Calle Estafeta passar alla som gillar människor i stort. Mitt mest grundläggande råd är att man ska uppslukas av stämningen på plats.

5 Två barer

Allt utspelar sig på barerna och gatorna. De barer jag mest brukar frekventera är Don Hilarion på Calle Estafeta (bäst under dagen) och El Garazi på Calle Calderería (bästa nattbaren). Café Iruña ska man passa sig för, det är vackraste stället i stan och tar därför hutlöst betalt. Jag har sett prisstegringar där som skulle få en börshaj på Wall Street att rodna.

Serietecknarens Pamplona
Ta tjuren vid hornen och aktivera dig själv i Pamplona i sommar.


Text: Redaktionen • 2012-07-05
RestipsSpanien

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top