Annons
Annons
Foto: All over press

Foto: All over press

Restips

Sommartoppen i Medelhavet

Var ligger den vitaste stranden med den pudrigaste sanden? Vart är det prisvärt att resa? Var äter man godast? Och var är festen? Det finns många likheter mellan Grekland, Turkiet, Kroatien och Albanien, men det intressanta är det som skiljer dem åt. Vi sätter betyg på östra Medelhavets bästa sommarländer.

Text: Mikael Persson • 2012-07-06 Uppdaterad 2021-06-23

Kroatien – blåast

Hav i rusiga blåskalor, historiska Dubrovnik, raffinerat balkankök och alltifrån grönskimrande öar till milt jetsetliv. Det är inte svårt att räkna ut varför många svenskar packar sina väskor för Kroatien. Landets turistmaskineri funkar bra och massturismen är inte alls lika påtaglig som exempelvis på vissa platser i Grekland och Turkiet. Prisläget är dessutom rimligt och det geografiska läget gör även tågresor till ett tänkbart alternativ. Malmö–Rijeka tar till exempel 22 timmar.
Vi väljer framför allt Kroatien för de magiskt blå baden, grönskan som är frisk och frodig och mängden stränder som även bjuder på lågmälda avsnitt.

Bad & stränder:

Gillar du sandstränder ska du söka dig någon annanstans. Sådana finns i och för sig vid exempelvis Susak i norr och Korculas Plaza Przina i söder. Styrkan finns istället bland riktigt läckra klapperstensstränder och klippbad inför klart och intensivt blått vatten. Platser märkta FKK betyder förresten att det är okej att bada näck.

Öar:

Massor av kul öar, till exempel Marco Polos elektriskt gröna Korcula, Krk som bjuder på sköna bad och vandringar, Hvar med flärdfullt jetsetliv till lagom stort allvar, Brac som har lite av varje, berg, grönska, byar och perfekta bad, och så avlägsna Vis där fridfulla byar varvas med sköna bad och spännande vandringled.

Natur:

Med intensiv grönska, vattenfall och sjöar känns Plitvice som vykortsversionen av paradiset. I nationalparken Biokovo, vid Makarska, väntar dramatiska berg med kungsörn och gems.

Vandra:

Utmärkt! Rödvitmarkerade vandringsleder finns på många öar liksom längs Makarska riviera där man kan vandra från strand till strand.

Prisläge:

Kroatien ligger ungefär i mittenskiktet i prisnivån i Medelhavet.
• Middag med förrätt, varmrätt och öl/vin, 200–225 kr.
• Serverad öl, 22 kr.
• 1,5 liter vatten på flaska (i affär), 7,50 kr.
• Kopp kaffe på kafé, 8–12 kr.
• Taxi 3 km, cirka 75 kr.
• Dubbelrum på turisthotell under högsäsong, ca 1 000 kr.
• Privatrum för två, 300 kr och uppåt.

Mat:

Kroatisk mat är smakfullt mustig och står sig bra i konkurrensen med Europas mer berömda kök.

Boende:

Allt från boutiquehotell till vandrarhem. Privatrum sobe, som kan vara alltifrån uthyrt extrarum hos familj till komplett lägenhet, ger mest för pengarna.

Resa på egen hand:

Lätt. Många pratar åtminstone lite tyska eller engelska. Frågor från vilsna turister får dessutom tålmodiga svar. Lågprisflyg når exempelvis Split och Dubrovnik. I övrigt bra förbindelser med buss och båt. Några tåglinjer finns också.

Sommartoppen i Medelhavet

Miniguide[/h2] Favoritstränder[/h3] Gyllene Zlatni Rat, på ön Brac, ligger idylliskt vid havet. Pinjeträd ger skugga på denna fenomenalt vackra strand där folk badar med eller utan kläder och öl serveras till balkanburgare med gott vitlöksriv. Stiniva på ön Vis är ungefär Zlatni Rats motsats: tystlåten och omsluten av vita klippor med öppning mot kristallklart hav.

Favoritplats

Nationalparken Biokovo. Klättra de branta stegen upp från Makarska till kustbergens topp vid Vosac och du har mäktig utsikt över Dalmatiens öar och hav. Jodå, det är Split som skymtar långt upp i norr.

Favoriträtt

Köttgrytan pasticada som är lite som en kulinarisk hemliga lådan med biff som legat i dygnslång marinad av vinäger, rosmarin och citron och sedan kokts sötsyrlig i sällskap av lufttorkad skinka, rödvin, muskot och kryddnejlika.

Favoritstäder

I Split ger blommande pelar­gonior liv åt den romerske kejsaren Diocletianus palatsruiner där tvätt hänger på tork och mörka gränder leder mot torg och skönt kaféliv. Ta en fika på Peristil där kejsaren talade till folket. Beundra utsikten från St Dominuskatedralens torn. Köp ost från Pag på marknaden strax utanför Silverporten. Och flanera in solnedgången på marmorblanka strandpromenaden Riva. Dubrovnik gör också starkt intryck. Visst, tidvis turistfälla under högsommaren. Men vandra in aftonen på stadsmuren i sällskap av kyrktorn, hav och morotsfärgade tegeltak och allt är förlåtet.

Charter

Från Sverige arrangeras charter till bland annat Dubrovnik, Split, Makarska rivieran, Porec, Istrien, Rovinj, Opatija, Vrsar, Hvar och Brac.

Betyg: 32[/h2] Bad & stränder: VVVV
Öar: VVVV
Natur: VVV
Vandra: VVVV
Prisläge: VVVV
Mat: VVVV
Boende: VVVV
Resa på egen hand: VVVV

Albanien – billigast

Visst är det kul att känna sig lite som pionjär. Visst är det spännande att komma till platser som fortfarande bjuder på överraskningar. Albanien står för allt detta. Om du söker riktigt fina bad opåverkade av massturism är det svårt att hitta något lämpligare resmål i Europa. Här möter Orienten Balkan med moskéer och baklava. Mercedes sällskapar med åsnor på vägarna. Och vilda berg och vacker kust formar ett landskap som via hundratusentals bunkrar också berättar en mörk historia från en av kontinentens hårdaste diktaturer. Nu råder frihet och Albanien är Europas kanske billigaste turistland. Semesterkassan räcker alltså långt. Men du får också vara beredd på att få talar engelska och att resandet kräver lite tålamod. Vi reser ändå mer än gärna till Albanien för stränderna i söder och den traditionella gästfriheten som även sträcker sig mot turister.

Bad och stränder:

Södra Albanien bjuder på fenomenalt klart vatten, fina klapperstensstränder och riktigt skönt strandliv. Undvik däremot Dürres i norr som har mjuk sand, men murrigt vatten av tveksam kvalitet.

Öar:

Gillar du öar, ska du resa någon annanstans. Bristvara i Albanien bortsett från obebodda Sazani.

Natur:

Nästan hela landet korsas av dramatiska berg. Här finns även ålderdomligt och levande kulturlandskap med stor blomsterprakt och slåtterängar. Pelikaner finns vid kustens Divjaka och Prespasjön och i albanska alperna i norr smyger björn, varg och lo.

Vandra:

Inga leder längs kusten. Däremot goda vandringsmöjligheter i albanska alperna.

Prisläge:

Förmodligen Europas billigaste semesterland.
• Middag med förrätt, varmrätt och öl, 50–65 kr.
• Serverad öl, 10–15 kr.
• 1,5 liter vatten på flaska (i affär), 3 kr.
• Kopp kaffe på kafé, 3–6 kr.
• Taxi 3 km, 32 kr.
• Dubbelrum på turisthotell under högsäsong, 300–500 kr.
Privatrum, 100–200 kr.

Mat:

Mycket har ottomanskt/turkiskt påbrå. Pizza, pasta, risotto och grekisk sallad är också vanligt. Du äter bra, framför allt skaldjur och grillad bläckfisk, men det albanska köket når inte lika högt som exempelvis Turkiet, Grekland och Kroatien.

Boende:

Turismen är på gång. Men fortfarande begränsat med badhotell utanför Saranda, Vlora och Dürres. Boendet är ofta enkelt, men helt okej.

Resa på egen hand:

Begränsad information. Städer utan busstationer. Och få som talar engelska. Det krävs lite tålamod att resa i Albanien. Å andra sidan, folk är hjälpsamma och resor med bussar och kollektivtaxi, furgon, fungerar riktigt bra.

Sommartoppen i Medelhavet

Miniguide[/h2] Favoritstränder[/h3] Tvillingstränderna Dhermi och Dhrymades har sällskap av silvrig klappersten, galet blått hav och fullständigt transparent vatten. Här blandas lugna och fridfulla stranddagar med heta nätter på sköna Havana Club. Ksamili, strax söder om Saranda, är också läckert med turkost vatten, mjuk sand och en gnutta söderhavskänsla.

Favoritplats

Thethi, undangömd och isolerad dalgång i norr med dramatiska berg och ålderdomligt lantliv liksom trevliga gästhus och utmÙ�rkta vandrings­möjligheter.

Favoriträtt

Den saltsyrliga fårosten djath och mustiga tomatgrytan fergese e cobanit med kött och fårost.

Favoritstäder

Världsarvslistade Gjirokaster och Berati. Båda städerna tycks huggna direkt ur klippor och bjuder på vindlande gränder och vackra stenhus varvat med moské och basar.

Charter

Existerar ej.

Betyg: 26[/h2] Bad & stränder: VVVVV
Öar: V
Natur: VVVV
Vandra: VVV
Prisläge: VVVVV
Mat: VVV
Boende: VV
Resa på egen hand: VVVV

Grekland – bäst båtluff

Grekland är världens bästa båtluffarland. Den som lutat sig mot relingen och sett solen gå ner över den grekiska övärlden behåller minnet länge. Här är resan en stor del av upplevelsen. Delfiner som leker ute på det stora blå. Färjor som baxas in i kaotiska småhamnar. Rymden och känslan av frihet som bara ett båtdäck ger. Väl framme väntar ett mikrokosmos av öar. Valfriheten och möjligheten att välja egna favoriter känns outtömlig. Det finns bilfria öar med stränder lämpliga för småbarn och öar som är särskilt starka på mat, natur eller nattliv. Vad du än önskar så finns det här.

Bad och stränder:

Mild sand eller silvrig klappersten. Högfärdiga jetsetstränder eller opretentiösa nakenbad. Oavsett preferens, så är det lätt att hitta favoritstränder.

Öar:

Den grekiska övärlden rymmer något för alla smaker: Partyöar som Kos och Ios. Barnvänliga Naxos och småkykladernas Koufonissi. Patmos och Delos med stark historia. Guldkantad lyx på Mykonos och Santorini. Gröna undertoner och häftig natur på Lesbos och Samothrake. Hippieliv och nakenbad på Gavdos. Kreta som är en hel kontinent av möjligheter. Och tysta favoriter som Folegandros, Anafi, Tilos, Karpathos, Ikaria med flera.

Natur:

Lesbos är hett bland Europas fågelskådare. Den stillsamt puttrande kratern på Nisyros tillhör den grekiska övärldens mer udda inslag. På Kreta väntar dramatisk natur vid till exempel Samaria­ravinen, Milia och berget Psiloritis där man kan köra bil upp till ett besynnerligt månlandskap med gam och örn.

Vandra:

Jodå, det går alldeles utmärkt att vandra på många grekiska öar. På Kreta finns inte bara Samariaravinen, utan också flera andra spännande leder. Lesbos har sin Olive Trail och på Naxos kan man bestiga Mount Zeus. Samothrake, Paxi, Samos, Tilos, Ikaria och Nisyros är exempel på andra öar som gör sig bra i sällskap av karta och kängor.

Prisläge:

Dyrast i klassen. Priser ungefär som i Sverige.
• Middag med förrätt, varmrätt och öl/vin, 300–400 kr.
• Serverad öl, 40–50 kr.
• 1,5 liter vatten på flaska (i affär) 20–25 kr.
• Kopp kaffe på kafé, 40 kr.
• Taxi 3 km, cirka 50 kr.
• Dubbelrum på turisthotell under högsäsong,
1 000–1 400 kr. Privatrum, domatia, 500–600 kr.

Mat:

Långt mer än souvlaki och gyros pita. Smårätterna mezes i sällskap av lakritsbrännvinet ouzo lyfter vilken dag som helst, liksom ett svalt glas retsina, osten xigalo och riktigt gyllene calamares,
friterad bläckfisk.

Boende:

Alla varianter, från lyx till budget. Domatia, privatboende, är roligast och mest prisvärt. Ofta riktigt genomtänkt med terrass, hängmatta, kokplatta, luftkonditionering etcetera.

Resa på egen hand:

Lätt! Väloljat turistmaskineri och i regel bra information. Båtförbindelserna är exemplariska och många öar har anständigt bussnät. Även lätt att hyra bil.

Sommartoppen i Medelhavet

Miniguide[/h2] Favoritstränder[/h3] Pori, mjuk sand, långgrunt och turkost vatten på nordspetsen av lågmälda barnfavoriten Koufonissi. Vackra klapperstensstranden Fourni är Rhodos läckraste badhemlighet. Hela Kretas sydkust bjuder på saltsprakande klart vatten och härliga stränder, men det kanske allra skönaste badet väntar den som vandrat genom Samariaravinen och skalar av sig sina svettiga kläder för ett dopp vid Agia Roumeli.

Favoritplats

Samothrake, ön som har allt: berg som når molnen, friska vattenfall, sköna stränder och knotiga trollskogar. Utmanaren heter Thronos i Amaridalen på Kreta. Levande by där man dricker hemkört vin, lyssnar på grekisk folkmusik eller vandrar upp mot berget Psiloritis där Zeus föddes.

Favoriträtt

Det låter kanske tråkigt, men hemlagad moussaka med mild kanelsmak är svårslaget. Särskilt i sällskap av grekisk sallad med salt fårost och rakt igenom röda tomater. Ja, gärna ett glas friskt vin också.

Favoritstäder

Rhodos stad innanför murarna. Kom hit tidigt på morgonen. Vandra planlöst bland gränderna, upptäck moské, synagoga, små kvartersbagerier och tysta torgplatser. Korfu Town, med en osannolik blandning av
venetianska fönsterluckor, ginger beer och cricket, tillhör också den grekiska övärldens skönaste städer.

Charter

Täcker stora delar av den grekiska övärlden.

Betyg: 34[/h2] Bad & stränder: VVVVV
Öar: VVVVV
Natur: VVVV
Vandra: VVVV
Prisläge: VVV
Mat: VVVV
Boende: VVVV
Resa på egen hand: VVVVV

Turkiet – Bad, berg och baklava

Doften av träkolsgrillat och solvarm pinje. Myllrande Istanbuls mäktiga relief av moskéer och minareter. Basarshopping, heta hamam och Johan Elmanders Galatasaray. Det finns många anledningar att resa till Turkiet. Köket tillhör världens absolut bästa. Badtemperaturerna är anständiga även då Europa går i mössa och vantar. Och även om massturismen satt sin små­trista prägel på många badorter, så väntar riktigt stora äventyr och mäktig natur bara en kort resa bort.

Bad och stränder:

Det mÙ�rks på stränderna att Turkiet klättrat upp bland världens stöddigaste turistländer. Mycket folk, många
parasoll och dunka-dunka från strandbarer. Men fridfulla strand­avsnitt finns faktiskt fortfarande, till exempel vid Butterfly Valley och Kabak nära Fethiye liksom Olympos-Çirali sydväst om Antalya.

Öar:

Jodå, Turkiet har också öar. Marmarasjöns Avsa och Marmara har sandstränder, men är mer eller mindre turkiska semesterhemlig­heter. Detsamma gäller Medelhavets Gökceada med skön vindsurfarstrand. Bozcaada påminner om grekiska öar. Här finns gott om pensionat, svalt kaféliv, riddarborg och fina sandstränder.

Natur:

Det är sällan långt till spektakulär natur. Till och med inne i Istanbul syns ofta delfiner och under höstar fylls storstadshimlen av tusentals flyttande örnar och storkar. Väster om Marmaris finns Dalyan med sällsynta flod- och havssköldpaddor. Green Canyon nära Side och Belek är en av få platser väster om Indus där man kan se fiskuv. Göksuflodens delta, öster om Alanya, är en av medelhavsregionens vassaste fågellokaler med pelikaner, hägrar, flamingor med mera. Och i de östliga Kaçkarbergen finns varg, björn, stenbock och alpina blomsterängar.

Vandra:

Lycian Way, den lykiska leden, räknas till världens bästa vandringsleder och bjuder på spektakulär natur, fina stränder och trevligt homestayboende. Även förstklassig trekking längs St Paulsleden liksom i Kaçkarbergen där man kan hyra guide, åsna och tält och på några dagar korsa ett 3000 meter högt pass mellan det inre av Anatolien och svartahavskusten.

Prisläge:

Turistorterna har lärt sig att ta betalt. Snart ikapp Sverige och Grekland. På landsbygden avsevärt billigare.
• Middag med förrätt, varmrätt och öl, 175–225 kr.
• Serverad öl, cirka 30 kr.
• 1,5 liter vatten på flaska (i affär), 3 kr.
• Kopp kaffe på kafé, ca 15 kr.
• Taxi 3 km, 20–30 kronor.
• Dubbelrum på turisthotell under högsäsong, 700–1 000 kr.
Privatrum, 200–300 kr.

Mat:

Iskender kebab, börek, mustig linssoppa och sockersöta
bakverk. Det turkiska köket tillhör världens främsta och rymmer influenser från hela östra medelhavsområdet och är ett skäl så gott som något att resa hit.

Boende:

Allt från allt inkluderat-anläggningar till trevliga små­hotell och pensionat.

Resa på egen hand:

Utanför turistorterna kan det vara lite si och så med engelskakunskaper. Men folk är hjälpsamma och det turkiska bussnätet exemplariskt med täta avgångar och riktigt bekväma bussar.

Sommartoppen i Medelhavet

Miniguide[/h2] Favoritstränder[/h3] Butterfly Valley är svårslaget. Rusigt blått vatten och tvära klippor i väglöst land. Sandstränderna Altinkum vid Çesme och Ayazma på ön Bozcaada är mjuka och vattnet kristallklart.

Favoritplats

Kappadokien som med sur­realistiskt klipplandskap och grott­städer, känns som Flint­stones på riktigt. Och så frodiga Kaçkarbergen med rhododen­dron, snöklädda pass och terrassodlingar.

Favoriträtt

Smårätterna mezes går ut på att fylla måltiden med så många olika smaker som möjligt, till exempel midye, friterade musslor, den krämiga vitlöksyoghurten haydari, ljuvliga tomatröran antep ezme med friskt pepparsting, de strävt bittra oliverna, grillade sardiner och aubergineröran patlican salatasi. I sällskap av det lätt lakritssmakande brännvinet raki blir allt fenomenalt.

Favoritstäder

Istanbul. Världens kanske häftigaste storstad och en makalös mix av årtusenden, vatten och höjder. Kolla in Hagia Sofia och Blå moskén. Åk båt pÙ� Bosporen. Gå vilse i basaren. Bada på klassiskt hamam och fyll natten med hett klubbliv. Och missa inte fotbollsmatcher med Galata­saray, Fenerbahçe eller Besiktas. Totalupplevelse för alla sinnen!

Charter

Från Skandinavien till flera badorter från Çesme i väster till Alanya i öster.

Betyg: 34[/h2] Bad & stränder: VVVV
Öar: VVV
Natur: VVVVV
Vandra: VVVVV
Prisläge: VVVV
Mat: VVVVV
Boende: VVVV
Resa på egen hand: VVVV


Text: Mikael Persson • 2012-07-06
Restips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top