Annons
Annons
Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

Restips

New York – jogga genom det stora äpplet

New York Ù�r en joggande stad. Och det handlar inte bara om det årliga maraton­loppet. Att packa löparskorna inför en resa hit är för New York-konnässören lika självklart som att ta med skidorna till Val d’Isère.

Text: Erik Bredhe • 2012-08-21 Uppdaterad 2021-06-23

New York Marathon. Tillsammans med flera hundra åskådare står jag vid en korsning i bohemkvarteren runt Williamsburg och hejar på de mer eller mindre kroknande löparna. En sval vind blåser in från East River och en gammal jazzkvartett spelar en stompig melodi. Överallt vevas det med hemgjorda plakat:

“Way to go Steve!”

“Oh my god Sarah! 26,4 miles in New York!”

Jag småpratar med en man bredvid mig som visar sig ha sprungit New York Marathon fem gånger tidigare. Jag frågar honom varför man utsätter sig för det här? Löparna ser ju helt färdiga ut!

– Du måste springa för att förstå. Det är för känslan att komma i mål. Den känslan är värd allting.

New York är en joggande stad. Låt dig inte luras av smällfeta korvgubbar på Times Square eller supersizade bakverk på Dunkin’ Donuts. Vägg i vägg med snabbmatsrestaurangerna ligger skoaffärer, specialiserade på joggingskor med världens mest kompetenta personal.
Och promenerar du en eftermiddag neråt mysiga East Village önskar du dig ibland ögon i nacken för att inte bli nersprungen av joggande nyu-studenter. Att packa joggingskorna inför en resa hit är för New York-konnässören lika självklart som att ta med skidorna till Val d’Isère.

Några dagar senare tar jag metron upp till Central Park, joggarnas rektangulära mecka på Manhattan. Det är en häftig, filmisk känsla att springa bland cypressdungar och ekalléer som exploderar i brandrött och guldgult.

Jag fortsätter ut i den klassiska slingan längs med Jacqueline Kennedy Onassis-dammen där träden och skyskraporna reflekteras i den spegelblanka vattenytan. Jag är långt ifrån ensam i spåret, och tar kvickt rygg på en stor man och hans hund som är ute på en ganska hurtig morgonjogg. Det tar inte lång tid innan jag får upp flåset och springer om honom.

Plötsligt känns det som att jag kan springa hur långt som helst i den höga höstluften, likt Dustin Hoffman i sjuttiotalsklassikern Maratonmannen, där han maniskt springer varv efter varv runt dammen.

Prospect Park, i hjärtat av Brooklyn, är en annan trevlig joggingpark som är ritad av samma arkitekter som Central Park. Parken är en oas för tvättäkta Brooklynbor. Skäggiga hobos vandrar runt dammarna, trötta manusförfattare funderar på en text och stora familjer äter söndagsmiddag.

– Det är färre människor här än i Central Park, mindre häst-och-vagnar och cykeltaxi, säger Juanita som står och stretchar efter ett varv i parken.

– Här kan man verkligen få en lugn joggingtur, i en lika vacker park. Det tycker i alla fall jag, jag kommer ju härifrån. Det här är Brooklyn, baby!

En annorlunda känsla får man om man joggar längs Hudson och East River där det skapats fina joggingstråk som blivit populära bland New York-borna. Grönområden varvas med rostiga fartyg, gamla whiskyfabriker och slitna lagerlokaler.

Under en morgontur längs Hudson joggar jag ikapp inflyttade engelsmannen Mark och frågar vad det är han gillar med att springa här, mitt i New York, istället för i en park någonstans.

– Jag får samma energi från sjunkna träbåtar som andra får frÙ?n träden i skogen. Och jag har aldrig på mig någon Ipod när jag joggar. Vad ska jag med den till när man har musiken från staden runt omkring sig?

Jogga i New York

Även om New York är en relativt säker stad, jogga på de platser där du ser många andra jogga, och på de tidpunkter då andra joggar. För dig som vill upptäcka nya stadsdelar, eller bara ha någon att jogga med, kolla hemsidan cityrunningtours.com dÙ?r du ges möjlighet att springa med i ett helt gäng och en guide, på flera olika rundor i stan. Vissa är även kombinerade med stopp på lokala sevärdheter, som det “beer run” de anordnar, komplett med ett besök på Brooklyn Brewery. Och givetvis en ölbiljett.

New York – jogga genom det stora äpplet
Att springa genom ett höstvackert Central Park är en äkta NYC-upplevelse.

5 joggingfavoriter i New York

1. Central Park.

Joggingrundornas joggingrunda. Det går bara inte att komma ifrån Central Park när man pratar om jogging i New York. Här har du alltid sällskap på din joggingtur. Det finns ett antal rundor att välja på i parken, men den mest populära är den kring Jacqueline Kennedy Onassis-dammen. Kom bara ihåg att springa motsols runt dammen för att inte få arga blickar av övriga joggare. Ett varv runt dammen är 2,5 kilometer.
Metrostation: 5 Av/59 St.

2. Prospect Park.

Central Parks lillebror är en lite förbisedd pärla. Här får man den riktiga Brooklynkänslan i det fina asfalterade joggingspåret runt grönområdet och dammarna. Parken är överhuvudtaget en bra utgångspunkt för den som vill utforska Brooklyn. Mysiga kvarter i Park Slope finns nära till hands, samt gamla kyrkogården Greenwood Cemetery.
Metrostation: Prospect Park.

3. Brooklyn Bridge.

Jogga från Manhattansidan, över bron och in i mysiga området Brooklyn Heights. Strax efter brofästet kan du välja att springa höger eller vänster. Välj höger för en tur genom Brooklyn Heights, och förslagsvis vidare till Brooklyn Heights Promenade där du joggar med Frihetsgudinnan och södra Manhattan som fond. Välj vänster vid brofästet för en runda upp mot stadsdelen Williamsburg, vilket är ungefär fyra kilometer. Den som fortfarande känner sig stark kan kuta över Manhattan Bridge eller Williamsburg Bridge till Manhattan igen.
Metrostation: Brooklyn Bridge.

4. Hudson River Park.

Här kan man själv välja var man vill börja springa, Hudson River Park börjar på 59:e gatan (man kan ha i bakhuvudet att på Manhattan motsvarar tio kvarter ungefär 0,8 kilometer). Kuta sedan söderut längs med floden. När Frihetsgudinnan dyker upp långt ute i Hudson vet du att du börjar närma dig Battery Park på Manhattans sydspets, vilket är ett vackert ställe att avsluta turen på. Eller vända och springa tillbaks norrut igen.
Metrostation: 42 St Port Auth.

5. Riverside Park.

Den sex kilometer långa Riverside Park är egentligen en förlängning av Hudson River Park, men räknas som en egen park. Den lummiga parken sträcker sig från 59:e gatan upp till 125:e gatan. Att jogga här i solnedgången är en riktig New York-klassiker. Ger samma filmiska känsla som Central Park, och visst har flera filmer spelats in här. Här möts bland annat Tom Hanks och Meg Ryan i slutet av kärleksfilmen You’ve Got Mail.
Metrostation: 59 St Columbus Circle.

New York – jogga genom det stora äpplet
New York Marathon. Världens jobbigaste sightseeingtur.

3 bra sportbutiker i New York

Joggingskor och sportartiklar i allmänhet är ofta billigare att köpa i USA än i Sverige. Här är tre bra affärer med joggingprylar på Manhattan!

1. The Running Company. Specialistkedja som drivs av löpare. Ligger bland annat på 10 Columbus Circle. 

2. Paragon Sports. Fyra våningar med sport/äventyr vid Union Square. 867 Broadway.

3. Jack Rabbit Sports. Trevlig personal som gärna tipsar om bra löprundor i stan. Finns på flera ställen, bland annat 42 West 14th St vid Union Square.


Text: Erik Bredhe • 2012-08-21
RestipsUSANew York

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top