Annons
Annons
Foto: Jens Lennartsson och Angelica Zander

Foto: Jens Lennartsson och Angelica Zander

Restips

Thailand – Strandäventyr i orörda Khanom

Lovorden haglar kring stränderna och lugnet på Khanomkusten. Vi åkte till den östra delen av thailändska fastlandet på jakt efter ett Thailand som det var före massturismens dagar.

Text: Mikael Persson • 2012-10-09 Uppdaterad 2021-06-23

Khanomkusten är något av ett mysterium. Lockropen är många. Orörda stränder så långt ögat kan se. Ett värdigt val för den som söker en tyst strand. Som Thailand före massturismens dagar.
Orden kommer i tur och ordning från en resesajt, en guidebok och en svensk kvällstidning. Men finns platsen på riktigt?
På busstationen i Suratthani börjar jag tvivla. Kliver av bussen från Phuket i övertygelse om att jag bara behöver korsa gatan för att resa vidare med ett nytt fordon. Men min fråga om Khanom leder istället mot ett moln skapat av flottyrkok och upphettad matolja. Strax står jag inför en förförisk skur av oansvariga kalorier. Khanom jii är nygräddade plättar formade till små paket, fyllda med het kokoskräm. Mellan tuggorna intygar jag uppriktigt:
– Gott men inte rätt!

Thailand - Strandäventyr i orörda Khanom
I Khanom lägger man klockan längst ner i packningen och tar djungelblosset på verandan.

Thailand - Strandäventyr i orörda Khanom
Khanom är känt för sina rosa delfiner, men var är de?

Thailand - Strandäventyr i orörda Khanom
Fåglarna sjunger, havet brusar och luften är het. Vad mer kan man begära? undrar Annan.

Khanom som jag tänker mig Khanom passar bättre i sällskap av badbyxor. Något som tycks förbrylla folk på buss­stationen som tafatt fortsätter att presentera ytterligare en rad av förslag med stark anknytning till kokos och palmsocker. Åtminstone tills en lunchledig busschaufför drar mig tre kvarter i riktning mot floden.
Där stuvas jag in i baksätet till en minibuss som far mot Siambukten. Någon timme senare slutar färden som thailändska bussfärder brukar sluta: framför en kvällsöppen 7-Eleven. Detta är alltså staden Khanom. En otyglad kaskad av mopeder framför låga trähus med affärer på bottenvåningen. Från en bro ser jag hur brunmurrigt flodvatten passerar fiskebåtar och täta klungor av stylthus. Moské finns också liksom ett kinesiskt tempel med målad tiger, och på marknaden ligger högar av knotig ingefära jämsides med torkad fisk och drakfrukter.
För att tillhöra Thailands mest uppskrivna badorter är det besynnerligt tomt på turister. Låt vara att det är låg­säsong. Låt vara att sol och blå himmel ofta varvas med elaka regnskurar. Jag hade ändå inte räknat med att dyka upp i stan som ensam västerlänning. Och mer oroande: ingen kan svara på frågan: Var ligger havet? Var finns
stränderna?
Till slut nickar en äldre man med röd väst och moped­taxi. Tillsammans åker vi söderut, med vind i håret, förbi trådsmala kokospalmer och fuktig mangrove. Kvarten senare möter vi Nai Plao Beach, blå bränningar och en öde strand.

Thailand - Strandäventyr i orörda Khanom
Pairoat har lärt sig vad livet går ut på. Att ta det lugnt. Väldigt lugnt!

Thailand - Strandäventyr i orörda Khanom
Strandmat från naturens skafferi.

Thailand - Strandäventyr i orörda Khanom
Lycka är att ha en strand för sig själv.

Ägaren till White Sands Bungalows blir så förvånad över min ankomst att han självmant prutar ner rumspriset från 750 till 650 baht innan jag hinner kommentera det första budet, vilket jag för övrigt hade tänkt acceptera. Då jag klivit av mopeden är priset nere i 600 baht och mannen, som bär iväg min ryggsäck presenterar sig som mister Pairoat och kommer framöver att bli en mycket god vän.
Kvällen på Khanomkusten är lugn och fridfull. Tvärs över havet skymtar det avlägsna Ko Samui. Vet hur det är där nu. Massor av folk på stränderna, bra drag på Chaweng och Lamai. Här piskar tunga vågor en övergiven strand och cikadornas surrande blandas med spridda ljud från köket där Pairoats fru Pen och svägerskan Pui grillar fläskkött och hackar ingefära till den muu naam took som också rymmer lime, chili och koriander.
– Svenska och finska resenärer gillar Khanom, säger Pairoat högtidligt just som han rullar sin cigarett med tobak från grannens trädgård.
– Men just nu är det ont om turister och helt enkelt svårt att tävla med öarna.
Det borde det inte vara. Khanomkusten är vacker och stränderna minst lika fina som de på öarna. Dessutom är det lågmält och grönt. Massturismen, med girlie bars och luftkonditionerad megashopping, har i alla fall inte hittat hit. Men väl regnet. Nästa morgon vaknar jag till spridda droppar.
Att resa i Thailand under lågsäsong har sina fördelar. Priserna är låga. Känslan av att ha en hel strand för sig själv är också tilltalande. Men just idag går allt i grått. Slöjor av fukt rinner ner från runda djungelberg mot havet, och det enda som bär färg är Pairoats förslag:
– Vi söker efter de rosa delfinerna!
Traktens största attraktion simmar längs kusten. Ibland nära, ibland längre ut till havs.
– Ser vi dem blir vi glada. Visar de sig inte innebär det väderomslag. Och då blir vi också glada, säger Pairoat
Jag har svårt att argumentera mot den slutsatsen. Strax sitter vi tillsammans i Pairoats bil och far norr ut mot flodmynningen där kastanjefärgade braminglador seglar mot mörk himmel, och den gamla färjepiren där kungs­fiskare glänser i purpur.
I Khanom syns delfinerna överallt. Som rondellfigurer gjutna i betong eller svagt karamellrosa prydnader framför viktiga byggnader. Överallt utom i havet. Då vi pausar vid Feng Po Market köper Pairoat två lövinslagna paket från en kolgrill. Vi sätter oss ner, viker bladen åt sidan och börjar äta av det varma kokosgodiset khanom jaa. Just då spricker himlen upp och solen kikar fram.
– Du vet, delfinerna är ungefär som vi, smackar Pairoat mellan tuggorna.
– Vid fint väder vill de vara på de skönaste platserna.

Thailand - Strandäventyr i orörda Khanom
Khanom påminner om Ko Samui, fast utan trängsel och rusning.

Thailand - Strandäventyr i orörda Khanom
Ao Thong Yee. Sämre lekplats kan man tänka sig.

Thailand - Strandäventyr i orörda Khanom
Ryktet om Khanom sprider sig men ännu har inte massturismen nått hit.

Nästa morgon är jag själv på väg mot traktens vackraste strand. Under en lång och sömnig frukost har jag lyssnat till Pairoat. För tretton år sedan flyttade han hit från Suratthani. Då var kustvägen smal och sökande och alla i byn kände alla. Istället för de slokande raderna av kuvade oljepalmer kantades kusten av kokospalmer. Istället för hotell och bungalower fann han fjärilar och djungel. Så ser det fortfarande ut där jag vandrar. Betongvägen är smal och klättrar uppför skarpa backkrön. Väldiga seglarfjärilar följer färden. Plötsligt faller gröna bomber. Kikar upp mot palmkronorna där dresserade apor försiktigt nyper loss frukter. Kokosnötterna tar mark med rejäla dunsar. Längre bort sjunger citronfärgade bulbyler. Sedan följer havet.
Stranden vid Ao Thong Yee är Ù?de sånär som på en handfull thailändska turister och en lågmäld restaurang. Resten handlar om en lång sträng av mjuk sand och den lilla bäck som försiktigt trevar sig genom djungeln. Bilden går inte att motstå. Kastar mig ut i de fräsande bränningarna. Åker kana en stund under vattnet och kommer upp till ytan med ett nöjt flin.
Om jag får välja mellan det söta och det salta Khanom är valet givet. Jag väljer bådadera. Som här, där brusande blå vågor reser sig och störtar in mot land, där kokospalmer står givakt.

Thailand - Strandäventyr i orörda Khanom

Guide Khanom[/h2] RESA DIT[/h3] Närmsta internationella flygplatser finns i Phuket, Krabi och på Ko Samui. Flertalet flyg från Skandinavien innebär byte i Bangkok. Tur-och-returbiljett med exempelvis Thai, Finnair eller Qatar Airways kostar från cirka 7’?500–8 500 kr. Fritids­resor har charter till Khanom.

TA SIG RUNT

Minibussar till Khanom avgår från Suratthani (1–1,5 timme), Nakhon Si Thammarat och Donsak (båtar till Ko Samui).
I Khanom tar du dig vidare till stränderna med mopedtaxi.

BO[/h3] Vid Nai Plao Beach, en kvarts resa söder om Khanom stad:White Beach Service, tel 085-161 85 23, 075-30 02 11, enkelt men trevligt med bungalower för cirka 140–210 kr.
Vårt val Racha Kiri Resort, rachakiri.com, elegant och lyxigt med lummig trädgård, spa och pool med panorama­utsikt över havet. Rum från 740 kr.
Suchada Villa, suchadavilla.com, med karamellfärgade bungalower och dubbelrum från cirka 200 kr.
Vid Nadan Beach: Aava Resort & Spa, tel 75 300 310, aavaresort.com. Resort vid Nadan Beach som erbjuder bungalower från 550 kr och uppåt.

ÄTA

Få restauranger. Vid Nai Plao Beach serverar White Beach Service ljuvlig thailändsk husmanskost, medan Thums Re­staurant vid Khanom Hill Resort är särskilt starka på fisk och skaldjur. Strandrestaurangen vid Ao Thong Yee är också bra.

STRÄNDER

Från norr till söder. Nästan milslånga Nadan Beach (Na Dam) bjuder på kokosvit sand och blågrönt vatten kantat av palmer. Mjuk sand och sprakande blått vatten gäller också vid traktens stora turiststrand, Nai Plao Beach (Phalao). Ytterligare tre kilometer söder ut ligger fenomenalt vackra Ao Thong Yee med vit sand, klart vatten, djungelgrönska och små vattenfall. Med långsvansbåt reser du till isolerade strandgrannen Ao Thong Yang.

SEVÄRT

Under säsong arrangeras delfinskådningsturer med båt längs Khanomkusten. Hör med ditt hotell. Några kilometer inåt land väntar tjock djungelgröns­ka och flera vattenfall, till exempel Hin Lad och Samet Chun (Samed Choon) som är större och har en naturlig pool där man kan simma.

UTFLYKTER

I trakten av Khanom finns grottkomplexen Khao Wang Thong och Khao Krot. I Suratthani äter du curry och grillade insekter på nattmarknaden Sarn Chao Ma och besöker apuniversitetet öster om stan, firstmonkeyschool.com, där makaker dresseras till att skörda kokosnötter.
Flera mil söder om Khanom väntar nationalparken Khao Luang med regnskog, mäktiga vattenfallet Krung Ching, tiger och södra Thailands högsta bergstopp. Se mer på: dnp.go.th/parkreserve.

MISSA INTE![/h3] Skön strand. Den sköna djungelstranden Ao Thong Yee erbjuder mjuk sand, kittlande bränningar och regnskogsropande fåglar, men varken hotell, bil­trafik eller barer.

MISSA GÄRNA![/h3] Monsunregn. Perioden mellan november–mars, innebär ihållande regn, murrigt havsvatten och elaka vågor.

Thailand - Strandäventyr i orörda Khanom

Thailand - Strandäventyr i orörda Khanom
Khanom är Thailand som vi alla vill ha det.


Text: Mikael Persson • 2012-10-09
RestipsThailand

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top