• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 24 timmar i Phnom Penh

  En dag i Phnom Penh börjar med het nudel­soppa och slutar med motionsdans och drinkar. Häng med till Kambodjas huvudstad.

  24 timmar i Phnom Penh

  08.00 Morgonpromenad

  Väck sinnena på gatorna i centrum, där folklivet pågår som en filmisk kuliss. Buddistiska munkar gör sina dagliga rundor, ber en bön med butiksägarna och får mat och andra gåvor i sina skålar.


  09.00 Khmerfrulle

  Pigga upp dig med starkt iskaffe på kambodjanskt vis och våga dig på en het nudelsoppa till frukost på någon av alla gaturestauranger mellan Norodom Boulevard och floden. Om du föredrar europeisk frukost – lugn: de franska kolonisatörerna såg till att införa baguettekultur med bagerier som prånglar ut nybakat från tidig morgon. 3A Bakery är en favorit på Gata 144.


  10.00 Tempelbesök

  Pagoden Wat Phnom ligger på en konstgjord kulle i norra delen av Norodom Boulevard. Inuti väntar flämtande ljus, doft av rökelse, frukt, godis och blommor som bullas upp framför de guldglimmande buddorna.
  I parken nedanför kullen hittar du femtioåriga elefanten Sambo, som blivit ett populärt inslag i stadsbilden. Hon har dock hotats av vräkning det senaste året, eftersom hon anklagats för att utgöra ett trafikhinder.


  11.00 Central market

  Strosa runt på stadens mest lättillgängliga marknad, Psar Thmei, eller Central Market (Kampuchea Krom/National High­way 5). Under den gula, välvda domen och de fyra "armarna" som sticker ut ur den ryms allt från solglasögon och smycken till skräddare och spådamer. Här kan du köpa löjligt billiga krama­sjalar, de typiska rutiga kambodjanska sjalarna som bärs av både män och kvinnor.


  13.00 vänskaplig mat

  Restaurangen Friends (Gata 13, nr 250) utbildar gatubarn och anställer dem på denna trevliga och populära restaurang, som har både västerländskt, kambodjanskt och blandat asiatiskt på menyn. I grannhuset har samma organisation öppnat en butik, som säljer fyndigt återvunnet material i form av kitschiga presentprylar.


  13.30 kunglig glans

  En kort promenad från lunchrestaurangen ligger det kambodjanska kunga­dömets stolta högborg, Royal Palace (Boulevard Samdach Sothearos) som byggdes när kung Norodom gjorde Phnom Penh till kunglig huvudstad i mitten av 1800-talet. Halva delen av palatsområdet, med guldglänsande, ­traditionellt smyckade byggnader och den kända silverpagodan är öppen för turister, medan den andra halvan är kungens privata hörna.


  15.00 Skakande historia

  Krigshistorien är relativt färsk i Kam­bodja. Under Khmer Rouge-regimen, 1975–1979, dog minst 1,7 miljoner människor genom avrättning eller svält. Mer än 17 000 personer satt fängslade i tortyrfängelset Tuol Sleng (Gata 113/Gata 350) och bara sex av dem överlevde. Fängelset, som hystes in i en tidigare skola, är nu ett folkmordsmuseum med skakande bilder och berättelser från Pol Pots skräckvälde.


  17.30 motionsdans

  När mörkret faller kommer de ut: motionsdansarna, som fyller promenaden vid floden Tonle Sap. För 1 000 riel kan du vara med och röra dig till koreansk popmusik eller kambodjanska folksånger.
  I Victory Park är grupperna ännu större, och där uppträder även ett gäng ladyboys varje kväll, med egna komiska musikalstycken och mimsång. På söndagar dansar till och med parkens fontäner till musik.


  20.30 reporternostalgi

  Foreign Correspondent Club, FCC (363 Sisoswath Quay), är inte längre ett tillhåll för dekadenta krigskorre-spondenter, utan snarare för turister med fet plånbok. Tjusiga lokaler med goda drinkar och balkongutsikt mot floden.

  Missa inte

  Hyr en cykel (1 dollar/dag på många ställen) och ta japanska vänskapsbron över till halvön Chruoy Changvar. Därifrån kan du fortsätta med färja över till lantligare vidder i Kandalprovinsen. En perfekt dagstur.

  Missa gärna!

  Om du åker till Khmer Rouge-tidens avrättningsplats och massgrav – Choeung Ek (Killing Fields) – och blir erbjuden att skjuta en ko: Gör det inte! Snälla!

  Bild 806556
  Marknaderna är Phnom Penhs mötesplatser.


  Bild 806557
  Royal Palace.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!