Annons
Annons
Göran Ingman

Göran Ingman

Restips

Asiens bästa flygplatser

Flygplatser kan vara mycket mer än bara trist mat, passpina och väskväntan. Asiens storflygplatser rankas av goda skäl alltid som världens främsta – vi väljer våra favoriter.

Text: Göran Ingman • 2012-12-10 Uppdaterad 2012-12-10

1 changi, singapore
Gratis sightseeing

Changi är synonymt med asiatisk flygplatsflärd. I många resenärers ögon är Singapores flygplats alltid nummer ett, så också i våra. Lång väntan på nästa flyg? Promenera i fjärils­parken, softa vid poolen, njut av lugnet vid karpdammen, strÙ?ck ut dig i en vilstol (Changi har utsetts till världens bästa flygplats att sova på) eller följ med på en gratistur runt Singapore – men då krävs minst fem timmars transfertid. Sväng förbi ett bås märkt Free Singapore Tour och boka en plats.

2 Hongkong, Kina
Bäst i världen i år

Om Hong Kong International vore en skolelev, skulle flyg­platsen vara den där självgoda typen längst fram i klassrummet med högsta betyg i alla ämnen. Flygplatsen har vid fler än 40 tillfällen utsetts till världens bästa, bland annat av Skytrax World Airport Awards 2011 – den tyngsta utmärkelsen av dem alla. Snabba passkontroller, brett restaurangutbud, luftiga och ljusa terminaler, och enkel och smidig transfer in till staden får oss att landa med ett leende i Hongkong.

3 Kuala Lumpur, Malaysia
Urskog och bling

“Flygplatsen i regnskogen och regnskog i flygplatsen”, var mottot när klia anlades. I samarbete med naturvårdare flyttades en bit av djungeln till huvudterminalens mitt. Uråldrig skog må stå i centrum, men resten är toppmodernt. Blänkande golv, vita pelare som håller upp skinande glas och metall – inredning à la rymdskepp. klia får ofta beröm för kvicka passkontroller, sällan går det så snabbt från flygstol till bagageband som här.

4 Incheon, Sydkorea
Stor och städad

Seouls internationella flygplats är en av världens svulstigaste. Incheon bjuder resenärerna
på golfbana, spa, skridskorink, kasino, och ett museum om koreansk kultur. Flygplatsen är en av endast tre i världen som rankas som femstjärnig av Skytrax. De andra är ettan och tvåan på den här listan: Changi i Singapore och Hong Kong International. Förresten, Incheons huvudterminal är inte bara stor – den är ren också. Flygplatsen har utsetts till världens mest välstädade.

5 Peking, Kina
Delar ut fiskmat

Utvecklingen av Pekings storflygplats är en spegel av Kinas framsteg. Beijing Capital har vuxit snabbt och är planetens näst största flygplats räknat
i antal passagerare per år. Pekings flygplats har fler rekord på sin skrytlista – nya terminal 3 är världens näst största terminal och världens tredje största byggnad räknat i golvyta. Vill du fÙ�rdriva transfertiden med att mata fiskar? Flygplatsens anställda delar ut gratis fiskmat i trädgården i terminal 3, varje dag mellan 9 och 15.


Text: Göran Ingman • 2012-12-10
Restips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top