Annons
Annons
Foto: Andreas Offesson

Foto: Andreas Offesson

Japan

Tokyo – Udda upplevelser i mangastaden

Akihabara är ett paradis för alla som är intresserade av japansk populärkultur. Man må inte förstå allt som händer i denna Tokyo-stadsdel, men långtråkigt är det aldrig!

Text: Fredrik Brändström • 2012-12-17 Uppdaterad 2021-06-23

Welcome master! säger en flicka klädd i gammaldags vit hembiträdesdräkt med puff­ärmar. Hon visar mig till mitt bord och häller upp iste i mitt glas.

– Gör så här för att säga stopp, säger hon och imiterar en kanin som skrapar med tassen i luften.

Hon späder med mjölk och ber mig återigen signalera när det räcker, men denna gång genom att vifta med händerna vid sidan av huvudet, som imaginära kaninöron. Jag spelar tafatt med i den lilla leken.

Inredningen i den lilla lokalen påminner om en öppen förskola, med kramdjur och pastellfärger. Hetsig pop spelas på hög volym. Kring borden springer fnittriga servitriser i korta kjolar.

Tokyo – Udda upplevelser i mangastaden
Kylig klädsel. En maid delar ut flyers för att locka besökare till sitt kafé.

Det är lunchrusning på @Home Café i Akihabara, en av Tokyos mest kända cosplayrestauranger. Cosplay står för costume play. En sorts rollspel där man klär ut sig för att visa sin beundran för någon, ofta karaktärer hämtade ur manga- eller animevärlden.

Underhållningen inne på @Home Café kan beskrivas som en blandning av roliga timmen, performancekonst och en Las Vegas-show på lågbudget. Men hur konstigt det än låter ligger fokus inte på sex.

Inne på kaféet sitter visserligen många unga män, en del med ansiktena nedtryckta i mangatidningar eller skolböcker, men även tjejgäng och blandade sällskap. Vid bordet bredvid mig sitter två kvinnor i trettioårsåldern och dricker en illgrön dryck toppad med vispgrädde.

De senaste åren har hundratals cosplaykaféer öppnat i Tokyo, de allra flesta här i Akihabara. Hembiträdestemat är det vanligaste men det finns även butlerkaféer, med män som passar upp kvinnor, och kaféer där servitriserna låtsas vara jobbiga småsystrar; skriker och gnabbas med gästerna. Det har till och med dykt upp queervarianter av butlerkaféer där personalen består av kvinnor utklädda till män.

Tokyo – Udda upplevelser i mangastaden
Akihabara har blivit alltför kommersialiserat enligt vissa mangafans.

Stadsdelen Akihabara, eller Akiba kort och gott, började som ett ställe dit folk vallfärdade för att köpa billig elektronik. Efterhand har det även blivit en samlingspunkt för folk som är intresserade av manga, anime och cosplay.

Manga och anime har en lång historia. En av pionjärerna var Osamu Tezuka vars serie Astro Boy (skapad 1952) blev omåttligt populär. Tezukas status i Japan kan jämföras med Walt Disneys i väst.
Sedan dess har genrerna växt och delats upp i en miljard undergenrer. Från barntillåtna sagor och humor till romantik och rå pornografi.

Byggnaderna längs Akihabaras huvudstråk Chuo-dori är täckta av reklambanderoller för nya tv-spel. Storögda pojkar i tonåren står längs trottoaren och stirrar genom skyltfönster, med prasslande påsar som innehåller nyinköpta pokémonkort och mangatidningar.

För en utomstående känns mycket objektifierande. Flickorna som tittar från mangaalbumens framsidor är antingen storögda, kurviga våp eller arga småtroll. Toshiyuki Ore, en kvinna i sextioårsåldern som jobbar som turistguide i området, förklarar det med att japanska kvinnor i allmänhet har små bröst och korta ben – “vi är gjorda för att sitta med benen i kors på tatamimattor” – och att man därför attraheras av det motsatta: långbenta och bystiga blondiner.
I den tecknade världen behövs inget Photo­shop för att retuschera eventuella kroppsliga skavanker. Det är fritt fram att fantisera fram önskad idealbild.

Tokyo – Udda upplevelser i mangastaden
Tidsfördriv. Pachinkospelhallarna är högljudda men omåttligt populära.

Inne på Gundam Café, ett nyöppnat och stilrent designat fik helt tillägnat den legendariske tecknade roboten Gundam, sitter Jackie Mok och Chris Chan, ett ungt par från Hongkong. De äter curry med blickarna riktade mot den gigantiska platt-tv:n på väggen, som visar Gundam­avsnitt dagarna i ända, medan den pompösa introlåten dånar genom lokalen. Det är deras första Tokyosemester och ett besök i Akihabara låg högt upp på dagordningen.

– Det är väldigt intressant. Jag växte upp med manga och anime, särskilt Gundam. Det är en bra story, han har många mänskliga sidor och känslor, som avundsjuka och kärlek, säger Chris.

Otaku är japanernas benämning på manga- och animefansen. I Japan har otaku setts som ett samhällsproblem – en generation som bryr sig mer om att läsa serier och spela dataspel än att jobba och göra rätt för sig.

Men i takt med att manga har blivit en miljardindustri som inte bara genererar böcker, utan även filmer, dataspel, actionfigurer, leksaker och samlarkort, har nördarnas status höjts. Till och med Japans förre premiärminister sade sig vara en otaku, och använde flitigt manga som ett sätt att marknadsföra Japan utomlands.

Tokyo – Udda upplevelser i mangastaden
Reklam för ett maidkafé.

Tokyo – Udda upplevelser i mangastaden
Manga är megastort i Japan, och läses i alla åldrar och samhällsklasser.

Tillbaka på @Home Café. Min hamburgare kommer in.
En ny servitris som heter Mihalo ritar en katt med röd ketchup i mitt potatismos. Jag hugger tag i besticken för att sätta tänderna i den nersölade måltiden.

– Nej vänta, vi måste välsigna maten först.

På servitrisens anvisning formar jag händerna som ett hjärta och säger efter henne.

– Moe, moe – cuuute!

Moe är ett centralt begrepp i otaku-kulturen. Ett svår­definierat slanguttryck som betyder “bubblande av känslor” och ofta används för att beskriva den beundran som en otaku känner för en påhittad karaktär.

Som efterrätt får jag privilegiet att spela ett parti Othello med en av servitriserna (fotografen Andreas väljer det andra alternativet, att fotas iklädd kanindräkt på scenen). Processen blir ganska kort, hon spelar ledsen när jag lyckas med ett drag och låter mig vinna efter ett par minuter.

När jag frågar hur gammal servitrisen är och hur länge hon har tänkt jobba kvar svarar hon undflyende:

– Vi är sjutton år för alltid.

I drömvärlden Akihabara får illusionen aldrig spräckas eller ifrågasättas, det är själva poängen.

Tokyo – Udda upplevelser i mangastaden
Akihabara – nördarnas paradis.

Några Adresser i Akihabara

• @Home café. Mitsuwa Building 7F (ett par våningar upp med hiss).
• Gundam Café. Ligger på torget strax utanför tåg­stationen. 1-1 Kandahanaoka Cho.
• Tokyo Anime Center. Ligger i skyskrapan UDX, 4-14.1 Sotokanda.

Tokyo – Udda upplevelser i mangastaden
Gundam Café – träffpunkt för fans av roboten Gundam.


Text: Fredrik Brändström • 2012-12-17
JapanRestipsTokyo

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top