• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Favoriter i Hongkong

  När journalisten Liv Lewitschnik från Stockholm fick erbjudande om att flytta till Hongkong tvekade hon inte. Nu stormtrivs hon i staden som är så mycket mer än skyskrapor.

  Favoriter i Hongkong

  1 Lin Heung Tea House
  Klassisk dim sum

  Dim sum, med ångade knyten och andra godsaker, är en självklar matupplevelse att ta med sig hem från Hongkong. Kläm in dig mellan matgästerna på Lin Heung Tea House (160–164 Wellington Street) och hugg tag i de små korgarna med smårätter som kyparna drar runt på vagnar.
  Med hög ljudnivå och god mat representerar Lin Heung ett genuint och traditionellt Hongkong.

  2 Café Gray
  Välmixade drinkar

  I Hongkong finns hundratals roliga barer att ägna kvällarna åt. De mest välmixade drinkarna beställer man på Café Gray (Pacific Place, 88 Queensway) i hotellet The Upper House (upperhouse.com).
  Baren ligger på 49:e våningen och har en imponerande utsikt över Victoria Harbour. Vill du bo riktigt stil­mässigt under Hong­kongbesöket ska du absolut checka in på The Upper House – det snyggaste hotellet i stan.

  3 Mongkok
  Kul shopping

  Ta båten Star Ferry från Hong Kong Island till halvön för att få en bra titt på Hongkong från vattnet, och åk sedan vidare på den förstklassiga tunnelbanan till Mongkok.
  Här hittar man elektronik till bra priser, knasiga kläder såväl som mer välkända märken. Be­­söket kan avslutas med middag på Sun Shui Kee, (31–33 Kam Lam Street) ett hak som är lite klurigt att hitta men väl värt besväret. Fried rice, barbeque pork och bok choy är några favoriträtter.

  4 Tai Long Wan
  Folktom sandstrand


  Hongkong är betydligt mer känt för skyskrapor än för stränder, men det finns faktiskt hela 41 stycken att välja mellan. Min favoritstrand, Tai Long Wan, ligger visserligen ett par tim­mar bort, på det kinesiska fast­landet. Ta tunnelbanan till Diamond Hill, taxi till Wong Shek Pier, och båt till Tai Long Wan.
  Trots sitt natursköna läge med en utsikt över havet som slår det mesta, är denna sandstrand ofta folktom. Stanna gärna till även vid naturparken i Sai Kung som man passerar på vägen till stranden.

  5 Star street
  Stans bästa kvarter

  Kvarteret Star Street blandar små butiker och mysiga re­stauranger. Jag gillar givetvis Monocle (1–4 St Francis Yard), som förutom tidningen säljer produkter i samarbete med företag som The Hill Side och Comme des Garcons.
  Några dörrar bort ligger Kapok, med fina kläder och smarta saker, och runt hörnet ligger stans roligaste inredningsbutik, Chen Mi Ji, som säljer femtiotalsmöbler.
  Billig och god kinamat finns i gatuköket, en så kallad Dai Pai Dong, mittemot vår affär. Prova en yingjong också – en blandning av kaffe och te.

  Bild 777737
  Ingen dålig utsikt, från 49:e våningen i The Upper House.

  Bild 777738
  Dim sum. Bästa sättet att starta dagen.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!